Drakenberg: Den aarhusianske mester i røverhistorier

I en alder af 145 år var han efter eget udsagn verdens ældste mand. Han har været sømand, krigssoldat og sågar slave. Christian Jakob Drakenberg blev berømt for sine helt utrolige og fascinerende historier. Historier de fleste i dag ville kalde røverhistorier.  Drakenberg endte sit lange liv i Aarhus og lå 70 år som mumie i Aarhus Domkirke. Nu er han atter vakt til live både i en ny historisk roman og i en ny øl skabt i Drakenbergs ånd.  

Tekst: Cathrine Birn
Illustration: Mikkel Henssel

Verdens ældste mand
Drakenberg blev efter eget udsagn født i 1626, hvilket gjorde ham 145 år gammel, da han døde. I sine mange leveår nåede han vidt omkring. Ifølge ham selv har han som sømand sejlet på de syv verdenshave, været i krig for både Frederik III og Christian V, mens han blev taget til fange af pirater i Mellemøsten. Som angiveligt 134-årig flyttede Drakenberg til Aarhus, hvor han levede sine sidste dage.

Den aarhusianske historiefortæller
I Aarhus blev han berømt for sine utrolige fortællinger om alt fra sine 100 år til søs til sin tid som hvid slave i Cypern. Drakenberg var ikke bange for at pynte på sandheden, og i dag ville hans fortællinger formentlig gå under betegnelsen røverhistorier. Men aarhusianerne var betaget af historierne. Selv den aarhusianske greve, Frederik Danneskiold-Samsøe, var så fascineret, at han blev en af Drakenbergs gode venner og store finansielle støtter.

Drakenberg som mumie
Drakenberg døde i 1772 og lå efterfølgende 70 år som mumie i en åben kiste i Aarhus Domkirke. Efter Drakenbergs død fortsatte hans berømmelse, og det blev tradition for sømænd at kigge til mumien, når de ankom til Aarhus. Senere blev han lagt i en kiste i kirkens krypt. Der ligger Drakenberg dog ikke i dag. Under en restaurering af domkirken i 1998 fandt man ingen spor af ham. Ingen ved i dag præcist, hvor Drakenberg ligger.

Stadig til stede i Aarhus
Drakenberg har sat sine spor i Aarhus. Rundt omkring i bybilledet findes stadig beviser på hans eksistens. På Drakenbergs hjem i Fiskergade hænger en mindeplade, der blev opført i anledningen af hans 300 års fødselsdag. Desuden kan man i Havnegade se en bygning kaldet Drakenberghus, og i Risskov Spejderhytte ses spor efter det tidligere Drakenberg museum.

Drakenberg vækkes til live igen 
Den seneste tid har Drakenberg fået fornyet opmærksomhed. I en ny bog af Morten Leth Jacobsen bliver Drakenbergs liv beskrevet i en historisk roman om hans mange løgnehistorier og hans sidste levetid i Aarhus. Sammen med bogen har bryggeriet Wintercoat i Sabro lavet en Drakenberg-øl til minde om den gamle historiefortæller. Sammen vil de forsøge at bringe verdens ældste mand til live igen.

DET’ FRA AARHUS, IK’Å!
Vi sætter fokus på en ting, et sted eller en person, der har rod i byen. Denne gang fortæller vi historien om Drakenberg, der angiveligt var verdens ældste mand.