De ukendte kendte: Stadionspeaker

Han bliver genkendt på sin stemme. Det er ham, vi hører gennem højtalerne, når AGF går på banen på Ceres Park. Han er hvid i hjertet, har speaket omkring 100 officielle kampe – og store øjeblikke med klubben har han utallige af. Men hvem er han egentlig? Og hvorfor og hvordan blev han speaker på Ceres Park? Thomas Unterschlag er i gang med sin sjette sæson som speaker, og hans kærlighed til AGF er fortsat, som da det hele startede for mange år siden.

Tekst: Mari-Louise Pedersen

 

Hvordan blev du speaker på Ceres Park?
I sin tid var jeg speaker ved Team Aarhus Badminton, og da den daværende stadionspeaker skulle stoppe, anbefalede klubbens direktør mig. Først var jeg ude at speake til et par træningskampe op til sæsonen, og så var de tilfredse med mig, så det blev jeg ved med. Jeg har lige haft min sjette sæson og har nu speaket til omkring 100 officielle kampe.

Hvad er det sjoveste ved dit job som speaker?
Jeg er hvid i hjertet. Når man så ikke selv kan spille fodbold, så bliver det ikke større for mig end at kunne bidrage på den her måde. Men det siger nok sig selv, at det er sjovest, når vi vinder. Generelt så elsker jeg det bare. Det er fedt at kunne følge klubben på lidt tættere hold, når man nu er inkarneret AGF-fan. Det er fedt at være med til at bidrage til, at folk får en god oplevelse af at gå på stadion.

Hvordan forløber en kamp sig for dig?
Til en kamp er jeg den eneste speaker, men jeg er placeret oppe i det, der hedder teknikrummet, hvor vi sidder seks-syv gutter. Her sidder blandt andet også dem, der styrer reklamebanderne og scoreboardet. Vi har et fedt sammenhold, og det er kanon hyggeligt. Det er folk, der brænder for klubben, og de fleste har været med meget længere tid end mig. Den ene af dem tror jeg har været der i 18 år. Det er ham, der sidder og klipper highlights sammen til storskærmen.

Kan du huske en særlig oplevelse i forbindelse med en kamp?
Der har været så mange fede oplevelser. De står bare i kø. Men forrige år, da vi spillede pokalfinale mod FC. København ovre i Parken. Der havde DBU fundet på, at jeg skulle med og præsentere AGF. Jeg stod inde på nationalarenaen mutters alene med en mikrofon foran 40.000 tilskuere. Det var stort. Den optakt og det show, der var omkring den kamp, var magisk. Omkring 20.000 aarhusianere var taget med. Vi havde fået lov til at opstille en kæmpe scene inde i Fælledparken, så vi lavede en kæmpe AGF-fest før kampen. Jeg får nærmest kuldegysninger over at tænke på den stemning og den opbakning, der var fra AGF-fansene derovre. Aarhus indtog København den dag og lavede så fantastisk en fest. AGF har simpelthen Danmarks bedste fans.

Bestemmer du selv, hvad du skal sige eller har du et manuskript, som du skal igennem?
Jeg får et 13-siders manuskript hver gang, for der er nogle ting, der skal følges. Det er næsten med militærpræcision, at det skal afvikles. Der er ting, der skal foregå på bestemte tidspunkter, og så er der en masse ting, som går igen fra hver kamp. For eksempel kåres kampens spiller altid. Det kører som en drejebog, og selvfølgelig er der også ting, der ikke kan laves manuskript på, men det er ikke overladt til tilfældighederne.

Hvad betyder det for dig at være speaker på Ceres Park?
Det har betydet, at jeg har fået et kæmpestort netværk. Jeg kender ikke ret mange i Aarhus, der har et større netværk, end det jeg har. Det er ikke bare et stort netværk, men et fantastisk netværk, og på den måde har AGF betydet utroligt meget for mig.

 

De ukendte kendte
I ’De ukendte kendte’ sætter vi spot på spændende personer fra Aarhus, som enten i kraft af sig selv, et produkt, en viden, en opfindelse eller noget helt femte har haft stor betydning for mange mennesker. Men den almindelige aarhusianer kender måske ikke personen bag, og vi retter derfor projektørlampen mod dem. I dette magasin har vi dedikeret interviewet til stadionspeaker, Thomas Unterschlag, der med sin stemme gennem seks sæsoner har bidraget til den gode stemning på Ceres Park, men hvem er manden bag stemmen egentlig?