Hun sang for sit første publikum på Gyngen i Mejlgade som forsanger i sin storebrors band, hendes debutsingle har over seks millioner streams på Spotify, og i år har hun både været nomineret til P3 Gulds talentpris og er netop blevet kåret som ’Årets nye danske navn’ ved Danish Music Awards. Mød den 19-årige singer-songwriter Clara Toft Simonsen aka Clara, som fanger melodierne i luften og samtidig formår at holde fødderne på jorden i en karriere, der stormer afsted.
Tekst: Therese Thim
Foto: Bibi Berge
Creative: Stine Høj Knudsen
I 2011 går Clara i femte klasse, og er lige ankommet med færgen til Tunø sammen med sin fritidsklub. Teltene skal slås op, men det kan hun ikke overskue. Hun løber ind mellem nogle træer og vælger et at kravle op i. Heroppe gemmer hun sig, mens hun synger for sig selv i det, der føles som lang tid.
”Var det dig, der lige sang der, Clara?” Nogle af de store piger fra niende har fundet hende.
Resten af Tunø-turen prøver de store piger at overtale hende til at synge hele tiden. Alle skulle høre, hvor smukt hun sang, synes de. Clara er genert og synes, det er pinligt. Men hvis de stikker hende en 10’er, så kan hun godt lokkes til at give et nummer.
”Første gang det virkelig gik op for mig, at jeg havde et sangtalent, var faktisk på Tunø”, siger 19-årige Clara og griner lidt ved mindet.
Det er to år siden, hun udgav sin debutsingle ’What They Say’, som i dag har over seks millioner afspilninger på Spotify. Debutalbummet ’August Eighteen’ udkom på hendes 18 års fødselsdag den 24. august sidste år, og i år spillede hun til P3 Guld, hvor hun også var nomineret til årets talent. Det går stærkt. I september sang hun for 25.000 mennesker til The Voice, i oktober spillede hun til Danish Music Awards, hvor hun også blev kåret til ’Årets nye danske navn’, og i november giver hun 12 koncerter rundt omkring i Danmark i forbindelse med sin Danmarksturné.
Startede i storebrors band
Hendes storebror, Nicholas Toft Simonsen,var den første, der fik øjnene op for søsterens sangtalent. Da hun var 13 år gammel, tog han hende med ud i et studie i udkanten af Aarhus. Han havde skaffet guitarist, trommeslager, pianist og producer, og så skulle de indspille hendes første sang.
VIRKER NAVNET BEKENDT?
Hvis efternavnet Toft Simonsen virker bekendt, er det fordi psykolog, forfatter og tidligere fotomodel René Toft Simonsen er Claras moster. Clara kan huske, at det var moster, hun som teenager hev fat i, når der skulle tages nyt profilbillede til Facebook, fordi hun vidste lige, hvordan man skulle pose.
”Det lød som noget, der var blevet skrevet til MGP. Den hed ’Say You Want Me’”, siger Clara og synger:
”Say you waaant me, uh yearh,” hun danser lidt med armene, mens hun synger. Så bryder hun ud i latter.
MGP eller ej. Kort tid efter spørger hendes storebror, om hun vil være forsanger i hans band. Det blev et kæmpe ja fra 13-årige Clara, som stod for at skrive sangene.
”Jeg kom med ideer, og så lagde drengene akkorder på,” siger hun.
Det blev dermed på Gyngen i Mejlgade i Aarhus, at Clara som forsanger i sin storebrors band gav sin første koncert nogensinde. Dengang var hun 15 år gammel. Hun stopper dog i bandet samme år, da hun bliver opdaget af Sony Music.
Det halve vers, der startede det hele
Clara var nær ikke taget af sted til den koncert, hvor hun endte med at blive opdaget. Tilbage i 2016går hun til sang på Shanghai Akademiet i Rønde, og eleverne skal give koncert. Clara er i møgdårligt humør den dag og beder sin mor om at køre uden hende. Hun og de andre sangere havde alligevel kun et halvt vers at synge hver, så det kunne også være lige meget, tænkte hun. I sidste øjeblik ombestemmer hun sig dog og kaster sig ind på bagsædet.
Til koncerten lægger hun liv og sjæl i det halve vers, hun har fået tildelt. Det ser hendes venindes storesøster, som tilfældigvis er kærester med en producer, der er på udkig efter et nyt, ungt talent. Hun giver Clara hans visitkort og fortæller, at han har kontakt til Sony Music.
”Det var ret vildt, at jeg blev opdaget til den koncert, som jeg var så tæt på ikke at tage med til,” siger hun.
Kort efter hun har fået visitkortet, ringer hun begejstret for at fortælle det til sin storebror, som hun forsikrer om, at hun nok skal få bandet med. Men hendes storebror vidste godt, at det ikke var sådan, det fungerede, og han havde faktisk gået og ventet på, at hun ville blive opdaget.
Musikbranchen banker på døren
Der går ikke lang tid, før hun befinder sig i et studie med produceren.På to timer laver de en demo af ’Stop pretending’, som Clara har skrevet. Efter Sony Music har hørt demoen, tilbyder de hende straks en pladekontakt eller en udviklingskontrakt – hun må selv vælge mellem de to kontrakttyper. Sony Music kører ad flere omgange til Aarhus, hvor Clara bor, for at overtale hende. Selv er hun frisk på en pladekontrakt, men hendes mor var af en anden holdning:
”Jeg havde heldigvis en mor, aka ’Momager’, der holdt mig i ørene og sagde nej til en pladekontrakt, men ja til en udviklingskontrakt, hvor der ikke er krav om, hvor meget man skal nå at udgive inden for en vis periode,” siger Clara og fortsætter:
”Jeg er glad for, at jeg har haft min mor, for dengang tænkte jeg ’pladekontrakt? Ja tak!’ Jeg havde ingen fucking idé om, hvor meget arbejde, det indebar.”
”Jeg fangede melodierne i luften”
Hjemme på Trøjborg, hvor hun bor med sin mor og lillebror,har Clara sit eget lille studie i kælderen. Her står også et gammelt, smukt klaver, som hun har fået af sin farfar, der er tidligere pianist. Hun har lige skaffet en guitar, som er det næste, hun gerne vil lære at spille på.
Men inden hun for to år sidenbegyndte at spille klaver på musikskolen Frontsessions i Aarhus, har Clara faktisk skrevet sange og lavet melodier uden at kunne noder eller at kunne spille et eneste instrument.
”Jeg fangede melodierne i luften. Det er sådan, jeg altid har forsøgt at forklare det. De kom til mig,” siger hun.
Når hun skriver sange, tager hun enten udgangspunkt i sit eget liv eller i noget, mennesker omkring hende har oplevet. Hun fortæller, at hun er inspireret af Ariana Grande, Jessie J og Rihanna.
Men selvom hun har forbilleder, er det helt essentielt for Clara at lyde som sig selv:
”Jeg bliver inspireret af andres universer, men jeg vil skabe min egen lyd,” fastslår hun.
Mens hendes jævnaldrende venner gik i gymnasiet, arbejdede Clara med sin musik i kælderen på Trøjborg. Det lille hjemmestudie bliver stadig brugt, men for tiden får det lov til at passe sig selv. De sidste par måneder har Clara nemlig været meget i København for at indspille sit næste album.
Barndommens musik
Clara er vokset op i en søskendeflok på seks, og hun fortæller, at hun og hendes mange søskende var ”ustyrlige” og ”hyperaktive” som børn. Musik var hendes mors måde at få styr på flokken på. Hun satte altid gode børnesange på, og så hoppede de alle rundt i samme rum og uden at fare i totterne på hinanden, husker Clara. Når hun tænker tilbage på sit barndomshjem, har musikken spillet konstant. Hendes mor var også selv sanger, og hendes storebror både sang og spillede trommer og guitar.
”Jeg tror, jeg har musikøre, på den måde jeg har, og kan skrive sange, som jeg gør, fordi jeg er vokset op i det,” siger Clara.
Pigen fra provinsen
Clara voksede op i den lille by Kolind på Djursland. Hun husker, at hun som teenager blev træt af at bo på landet:
”Det eneste, du behøver at skrive, er, at ’jeg følte mig som en blomst i en stor fed lort’. Ej, selvfølgelig ikke!” griner Clara og understreger, at Kolind er en dejlig by.
Men hun følte sig anderledes. Man skulle se ud på en bestemt måde, husker hun: Meget makeup, skinny jeans og hair extentions. Selv gik hun i genbrugstøj og uden makeup.
Da hun var 15, flyttede familien til Trøjborg i Aarhus, og her følte hun sig bedre tilpas, da det var mere mangfoldigt.
Aarhus – København
”Jeg elsker virkelig at bo i Aarhus. Det er den perfekte størrelse by, og mine venner og familie er her. Mit arbejde er selvfølgelig i København, men mit hjem er her,” siger Clara.
Men et hjem i Aarhus og et arbejde i København kræver mange togture med DSB. Clara er ved at have fået nok af at bo i en kuffert og pendle frem og tilbage mellem de to byer, så hun har besluttet at flytte til København inden for det næste år.
”Jeg har udskudt det så længe som overhovedet muligt,” siger hun.
EN SUCKER FOR TRASH-TV
Hvordan kobler Clara af? Svaret er ’MTV’, ‘Jersey Shore’, ‘Geordie Shore’, ‘Ex on the Beach’, ‘Are You the One’ – listen er lang.
“Jeg er en sucker for reality-TV. Når jeg kommer hjem fra en lang dag i studiet og har været til shoot, så synes jeg, det er fucking fedt at komme hjem og se noget trash-TV og bare slå hjernen fra.”
Aarhus har nemlig en stor plads i Claras hjerte. Hun holder særligt af Trøjborg. Bydelen føles som en hyggelig by i sig selv, der rummer alt, hvad man behøver. Når hun ikke er i København for at arbejde, nyder hun at slænge sig med en kop kaffe på en café i Latinerkvarteret eller på Trøjborg forat sludre med vennerne.
Dagene hjemme i Aarhus står i kontrast til det travle arbejde med musik, hvor Clara ofte er på farten for at give koncerter. Hun har netop spillet til Danish Music Awards, og hele november er hun på Danmarksturné, men at stå på en scene er ikke noget, der skræmmer Clara.
Sommerfugle og spotlight
Når Clara skal spille koncert, bliver hun nervøs på en god måde. Det føles som en form for sommerfugle i maven, der motiverer hende til at gøre sit bedste. Det gjaldt også, da hun i september sang for det største publikum, hun nogensinde har sunget for – 25.000 mennesker til The Voice ’19.
”Folk er på, de synger med, og der er energi. Jeg kan mærke kærligheden, når jeg går ind på scenen,” siger hun.
Det er til gengæld noget helt andet, når hun skal spille til showcases, hvor Sony Music skal vise sine kunstnere frem til branchefolk. Her bliver Clara nervøs på en ubehagelig måde.
”Det er ikke en koncert, hvor folk har betalt for at komme ind og se dig spille. Det er en koncert, hvor du virkelig skal overbevise folk,” siger hun og fortæller, at det lidt føles som at blive vurderet til en eksamen.
Koncerter, showcases, indspilninger, sangskrivning, fotoshoots og interviews. Claras kalender er presset, og hun har ofte 16 timer lange arbejdsdage. Den unge sangerinde har da også oplevet, at det hele blev for meget.
Det hele kan godt blive for meget
They tell me to relax but I’m all up in my feelings
So crowded in my head, I need some space
Now I’m in therapy so I can talk about my feelings
My issues’ still the same so what a waste
Wish I could get rid of all the stress inside my body
Not compare myself to everybody else
‘Cause I’m a fucking mess, and I’m bursting at the seams
I’ve tried everything but nothing really helps
Et udpluk fra første vers i nummeret ’Crazy’, som er at finde på Claras debutalbum. Hun skrev det en dag i studiet, hvor det slet ikke var meningen, at hun skulle sidde og skrive en sang. Det var meningen, at hun skulle indspille et upbeat nummer fuld af energi.
”Jeg blev nødt til at stoppe indspilningen, fordi mit hoved var et helt andet sted. Jeg var følelsesmæssigt udkørt og trist, og jeg havde brug for at få alt det, der fyldte i mit hoved, ned på papir. Så skrev jeg ’Crazy’, og ordene væltede ud af mig,” forklarer Clara, som følte sig 10 kilo lettere efter at have skrevet sangen.
I dag er ’Crazy’ det nummer, hun er allermest stolt af. Men det var grænseoverskridende for hende at udgive sangen, som hun beskriver som den mest ”nøgne” og ”ærlige”, hun har skrevet:
”Det er mine følelser og tanker uden omsvøb,” fortæller hun, men det var meget vigtigt for hende at udgive nummeret:
”Jeg tror, der er mange, der kan genkende sig selv i følelsen af ikke at være god nok – hele tiden at sammenligne sig selv med andre og ligge søvnløs med tankerne kørende rundt,” fortæller Clara, som skrev ’Crazy’ udelukkende for sin egen skyld, men udgav den i håbet om, at andre ville lytte til den og føle, at de ikke var alene med de tanker.
Nyder nuet
Clara vil gerne holde fast i, at det er vigtigt for hende at gå til psykolog. Hun fortæller, at hun ikke har prioriteret at gå til psykolog de seneste par måneder, og det kan hun godt mærke:
”Jeg får en uro i min krop, når jeg ikke får bearbejdet følelser og tanker. Jeg har et liv, hvor jeg er konstant overstimuleret, fordi der er så meget nyt og vildt. Jeg er enormt privilegeret, og jeg er så taknemlig over det liv, jeg har, men det er fandeme også vigtigt at hive sig selv ned på jorden indimellem.”
Når Clara bliver ked af det eller stresset, så minder hun sig selv om, hvorfor det er, hun har travlt.
”Jeg har travlt, fordi min karriere går godt, og det kan man jo vitterligt ikke blive sur over,” siger hun og understreger:
”Det er ting, jeg elsker, jeg har travlt med. Dét prøver jeg at finde ro i.”
Lige nu nyder Clara at være der, hvor hun er. Med tiden er hun blevet god til at hvile i den musik, hun laver. Hun har ikke har behov for bekræftelse i samme grad, som hun havde i starten af sin musikkarriere, og hun kan også mærke, at hun ikke sammenligner sig selv med andre kunstnere længere.
”Jeg drømmer om, at jeg fortsætter med at havde det godt med det, jeg laver, og at hvile i mig selv uden at stræbe efter en hel masse bekræftelse fra andre mennesker. Jeg siger altid, at jeg drømmer om udlandet, og selvfølgelig er de helt store scener mit mål, men det kommer, når det kommer,” afslutter Clara, som ikke har travlt med, at det hele skal ske på én gang.
CLARA
- Clara Toft Simonsen (f. 24. august 2000) er dansk singer-songwriter.
- Som 15-årig underskrev hun en udviklingskontrakt med Sony Music.
- Hun bor på Trøjborg i Aarhus, men er opvokset i Kolind på Djursland.
- Hun debuterede i november 2017 med singlen ’What They Say’, og i august 2018 udgav hun sit debutalbum ’August Eighteen’.
- Er i øjeblikket i gang med at færdiggøre sit andet album, som udkommer i foråret 2020.
- Hendes nyeste single, ’Legend’, blev udgivet i oktober i år.
- Hun har i år spillet til både P3 Guld og Danish Music Awards, hvor hun var nomineret til henholdsvis ’Årets talent’ og ’Årets nye danske navn’ – sidstnævnte pris vandt hun.
- I november er hun på Danmarksturné, og du kan opleve hende live i Aarhus den 14. november på Train.