Ulla Bjulver

Christian Stadil: Kunsten at balancere karma og kapitalisme

Du kender ham sikkert som passioneret karmakapitalist, når han ruller frem på skærmen som en af investeringsløverne i tv-programmet Løvens Hule. Den karismatiske frontfigur for sports- og modetøjsvirksomheden hummel og en af landets mest velhavende personer. Vi har fulgt i hælene på Christian Stadil. En dag i hans liv fyldt med dynamik, mennesker og indtryk. Men også med tid til eftertanke.

Tekst: Alexander Loft Birkmose
Foto: Ulla Bjulver

”Skal vi lige tage fem minutter, hvor vi evaluerer, drenge?” Midt i menneskemængden i kreative rammer på havnen i Aarhus træder en ulasteligt klædt mand frem iført mørkeblåt jakkesæt med blomstret mønster, lyseblå skjorte og et slips med budskabet ’Blind for love’. Det hele blødes op med et par ungdommelige sneakers fra hummel. Et sæt spillevende øjne lyser op bag hornbrillerne på det kronragede hoved, da forsamlingen trækker tilbage i mødelokalet på øverste etage af hummels hovedkontor. På bordet i midten af lokalet står to fade med smørrebrød, mens resten af bordet er tildækket af papirer og bærbare computere.

”Jeg synes, I gjorde det rigtig godt,” indleder Christian Stadil coachende til iværksætterholdet bag den lokale virksomhed, Firtal Web, der driver en række webshops. En virksomhed, han har investeret i gennem det populære tv-program Løvens Hule på DR1, og som har tredoblet sin omsætning siden investeringen.

Men Firtal Web er langt fra den eneste virksomhed, Christian Stadil har en andel i. Rent faktisk driver han sammen med sin far THORNICO konglomeratet med intet mindre end 120 selskaber fordelt over hele verden, og det placerer Christian Stadil på listen over de 30 mest velhavende personer i Danmark. Et af hans største foretagender er hummel, og de fleste danskere kan sikkert finde et par hummelstriber frem fra klædeskabet derhjemme. Enten på en rød-hvid landsholdstrøje eller et par træningsbukser. Netop det kendte brand hummel med Christian Stadil som karismatisk frontfigur gør ham til inspirator for mange iværksættere.

I mødelokalet skæver han til gulduret på håndleddet. For om tyve minutter skal han stå på en af Godsbanens scener foran en række forventningsfulde lokale iværksættere, der alle håber på et par guldkorn. Videre til det næste. Dynamik og tempo. Det skal vise sig at blive opskriften på en helt almindelig dag i Christian Stadils liv.

Passioneret, interesseret og irriterende
”Det kræver knofedt og selvtillid at være iværksætter. For man vil med garanti møde modstand på sin vej. Man skal kunne tåle at få nogle knubs,” siger Christian Stadil ud mod publikum i en fyldt sal på Godsbanens arealer. Nogle tager billeder til sociale medier, mens andre skriver noter på deres blokke.

Mens Christian Stadil formidler sine budskaber fra scenen, sniger engelske forretningsvendinger sig ind hist og pist i den hurtige talestrøm: ”Stand alone return cases” og ”den største turnaround”. På skift nikker folk i forsamlingen helt indforstået som indviede medlemmer af en lille, lukket klub.

Måske er jeg nogle gange lidt utålmodig, når det gælder forretning. Jeg kræver en del af dem, jeg arbejder sammen med, men omvendt giver jeg også meget plads.Christian Stadil om ledelsesstil

Konferencieren beder Christian Stadil om at beskrive sig selv med tre ord. I kontrast til lynsnakken summer han lidt og fremhæver så ordene: ”passioneret, interesseret og irriterende”. Det passionerede og interesserede gen kommer hurtigt til udtryk gennem foredraget. Han har indblik i aktuelle salgstal for fødevarebranchen og er fuldt opdateret på de senestes tendenser inden for markedsføring. Men Christian Stadil har også selverkendelse nok til at fremhæve sine irriterende sider:

”Jeg er nok lidt speciel. Og det er ikke nødvendigvis positivt. På nogle områder gør jeg måske tingene på en lidt anderledes måde end de fleste. Måske er jeg nogle gange lidt utålmodig, når det gælder forretning. Jeg kræver en del af dem, jeg arbejder sammen med, men omvendt giver jeg også meget plads. Det kommer også i sagens natur, når vi driver 120 datterselskaber. Jeg kan ikke sidde på nakken af folk. Så længe det går godt, får man lang line. Går det ikke godt, vil jeg naturligvis kræve noget.”

Foredraget bliver rundet af med en byge af spørgsmål fra salen, og som tak for at deltage får Christian Stadil en gave af mærket Georg Jensen. Han vender og drejer æsken. Siger pænt tak. Og knytter så helt tørt bemærkningen:

”Det er et superfedt brand. Jeg overvejede faktisk på et tidspunkt at byde på virksomheden.”

Kommentaren efterlader et vist indtryk blandt iværksætterpublikummet, som alle vil have en bid af Christian Stadil efter foredraget, idet han bevæger sig ud af lokalet. Videre til næste punkt på dagsordenen. Alle vil have lidt af hans tid. Lidt af hans viden. Eller lidt af hans penge. Men det går ham ikke på. Tværtimod.

”Jeg har det rigtig godt med, at folk gerne vil tale med mig, når jeg er ude i offentligheden. Det er bestemt ikke noget, jeg tager for givet. Jeg synes, at det er utrolig dejligt, at folk er så positive, når jeg møder dem. Det er også derfor, at jeg så vidt muligt forsøger at tage mig tid til at snakke med dem, jeg møder på min vej.”

Et liv i kontrasterne
Turen går nu direkte videre til Aarhus midtby for at spejde efter lokaler til en ny hummel-butik. Der er ikke tid til pauser. Intet minut bliver spildt. Og netop den arbejdsform passer Christian Stadil rigtig godt:

”Jeg trives med at have fart på. Når vi har travlt, glemmer vi visheden om selvet og bliver opslugt af det, vi laver. Når vi gør det, retter vi al vores opmærksom på noget udefrakommende i så høj grad, at der ikke er opmærksomhed tilbage til, at vi kan rette den mod os selv. Enten i samtalen, i et oplæg eller i et møde. Jeg oplever dynamik og momentum i mit liv, hvor jeg glemmer mig selv og bliver mindre selvbevidst.”

Jeg trives med at have fart på. Jeg oplever dynamik og momentum i mit liv, hvor jeg glemmer mig selv og bliver mindre selvbevidst.Christian Stadil om sin levemåde

Når Christian Stadil beskriver sin livsform, får man et klart indtryk af, at han overfører aspekter fra buddhismen til sit liv. Han mediterer hver dag og har gjort det i snart tre årtier. Mange danskere forbinder sikkert også Christian Stadil med buddhisme. Men for ham er det fuldstændig irreligiøst:

”Jeg mener, at religion i udgangspunktet kan være meget destruktiv. Specielt når der er meget tæt sammenhæng mellem politik og religion. Når det bliver for dogmatisk eller prædikende. Så buddhisme er for mig en psykologi, sindsvidenskab og filosofi. Det er en interesse for mig, som jeg har fået meget inspiration af.”

Selvom Christian Stadil udlever en dynamisk tilværelse, har han også behov for at fordybe sig. Han fremhæver selv, at han lever i kontrasterne. På den måde finder han ro. Han besidder både en ekstrovert og introvert side. For efter en lang dag med mange indtryk ser han også frem til at lave meditationsøvelser, læse bøger eller sluge en tv-serie. Men der går lidt tid endnu, før han lander tilbage på hotelværelset igen. For først skal der aflægges visit i et par tomme lokaler på gågaden i Aarhus.At falde i gryden
Folk kigger en ekstra gang, når Christian Stadil slentrer forbi langs byens handelsåre. En ejendomsmægler viser rundt i et stort lokale med høje facadevinduer direkte ud mod menneskemyldret på gågaden. Christian Stadil udviser ikke alt for meget interesse, og han er ikke bleg for at prutte lidt om prisen på huslejen. Et købmandstræk, han deler med sin far Thor Stadil.

”Thor og jeg har nogle overlappende kompetencer. Han er meget dygtigere til mange ting, end jeg er – og forhåbentlig er der også omvendt nogle områder, som jeg er bedre på. Men vi har helt klart en fælles styrke i godt købmandskab. Vi er ikke nogle typer, der smider om os med penge,” fortæller Christian Stadil og nævner konsekvent sin far ved fornavn. Måske for at adskille familie og forretning. Netop det blandingsforhold har været en konstant gennem det meste af hans liv:

”Jeg faldt lidt i gryden. Min far var jo erhvervsadvokat igennem hele min opvækst, så der var en stor prægning derfra. Mange i mine forældres omgangskreds drev forretning, og på den måde blev jeg eksponeret for det,” fortæller han og henviser samtidig til sin studietid på Herlufsholm Kostskole, hvor mange af hans venner var børn af erhvervsfolk.

Christian Stadils interesse for forretning opstod for alvor, da han som 19-årig uddannede sig til sergent i Den Kongelig Livgarde. Han begyndte at læse Børsen og medbragte avisen til øvelser for at signalere sin interesse over for soldaterkammeraterne. Christian Stadil har altid haft øje for promovering. Efter et par år i Livgarden begyndte hans første forretningseventyr med udlejning og administration af ejendomme, som han fortsat beskæftiger sig med.

Efter et par rundvisninger i butikslokalerne på gågaden skal vi videre til et hurtigt eftersyn af Christian Stadils egen ejendom i Guldsmedgade. Her har han selv boet i flere år, men i dag udlejer han alle lejlighederne. Det har han gjort lige siden sine unge dage i byen.

”Da jeg var yngre, var der ikke noget nær den samme kultur eller det samme miljø for iværksætteri. Det eksisterede ikke. Man skulle selv opsøge det. Da jeg startede med at lave forretning for mange år siden, var der meget få i min alder, der satsede på iværksætteri. Det er ikke bare lidt anderledes i dag, det er væsentligt anderledes.”

Energi fra iværksætteri
Christian Stadils interesse for iværksætteri er kun vokset med årene – både i forhold til selv at starte op og at investere i opstartsvirksomheder. Derfor udgør han også en af de fem løver i tv-programmet Løvens Hule. Blandt de virksomheder, han har investeret i, er en anden Aarhus-virksomhed. Nemlig Min Bedste Bog, som producerer personlige børnebøger. De holder til i Lystrup, hvor vi nu er på vej ud. Solen har for længst nået horisonten, men det er ikke en stopklods for Christian Stadil. Han fortsætter.

”Det giver mig en masse energi at besøge de opstartsvirksomheder, jeg har investeret i. Det er både spændende i forhold til potentialet, men det er også motiverende for mig rent personligt. Der er ikke nogle steder som i iværksættermiljøet, at jeg møder så mange rare og kloge mennesker med så god energi. Det er ekstremt passionsbårne mennesker, som elsker at arbejde hårdt og sidde på kontoret til sent ud på aftenen. Det giver mig ekstremt meget inspiration.”

Da vi stempler ind hos virksomheden Min Bedste Bog, bliver vi taget varmt imod. Der er en venskabelig tone imellem iværksætterne og Christian Stadil, men en form for ærefrygt ulmer også i luften. De bedst sælgende bøger vises frem, mens der evalueres og udveksles erfaringer.Christian StadilForelsket i Aarhus
Vi vender nu snuden mod Hotel Villa Provence i midtbyen, hvor Christian Stadil altid indlogerer sig, når han besøger Aarhus. I bilen tjekker han hurtigt sin telefon, og et rødt ikon lyser op med 121 ulæste mails. Kun fra i dag. Telefonen ryger tilbage i lommen, og oven på iværksætter-besøget reflekterer han videre over udviklingen.

Mange unge, der tidligere drømte om at blive rockstjerner, drømmer i dag om at blive iværksættere.Christian Stadil om iværksætteri

”Mit indtryk er, at iværksætteri er begyndt at fylde mere i vores bevidsthed. Og heldigvis for det. Mange unge, der tidligere drømte om at blive rockstjerner, drømmer i dag om at blive iværksættere.”

Vi kører langs Kystvejen forbi et oplyst DOKK1, mens byens silhuet i aftenmørket får Christian Stadil til at tænke tilbage på sin ungdom i Aarhus. Her havde han en kæreste tilbage i slut 80’erne, som arbejdede på Café Jorden, og da han besøgte hende en sommer, blev han samtidig forelsket i byen. Det førte til, at han valgte at læse jura på Aarhus Universitet.

”Dengang var Aarhus langt mere trendy end København, især fordi musikscenen virkelig var spirende. Aarhus blev en institution for mine venner, hvor de kom over for at besøge mig og opleve byen.”

Christian Stadils relation til Aarhus er fortsat stærk, men privatlivet leves i dag på Nordsjælland med sin forlovede Alice Brunsø og deres tre børn, som de har fået på tre år. Når han er i Aarhus, forsøger han altid at presse lidt ekstra aftaler ind i kalenderen. Og i dag er ingen undtagelse. For da vi træder ind i hotellobbyen, sidder hummels finansdirektør klar med en masse papirer spredt ud på et bord.

Inden Christian Stadil får anledning til at smide sin taske på værelset, skal han underskrive en kontrakt på et trecifret millionbeløb. Signaturen bliver sat, og det lader bestemt ikke til at være første gang, han skal forholde sig til beløb i den størrelsesorden.Kapitalistisk karma
De store summer er hverdagskost for Christian Stadil. Den kortsigtede målsætning for hummel er at nå en omsætning på 2 mia. kroner, og på længere sigt er målet at omsætte for 5 mia. kroner. Men hvornår er nok egentlig nok?

”Det er ikke beløbene, der driver mig. Det lyder måske mærkeligt. Jeg har ikke noget behov for at have ti biler, en yacht eller et privatfly. Jeg følger en devise om, at besiddelse er lidelse. Ejer du for mange ting, ejer de dig. Derfor prøver jeg hele tiden at nedbringe ting, jeg ejer. For mig handler det om at have noget at gå efter. I forretningsverdenen skal man have nogle mål. Noget, der driver en fremad. Men det er ikke ren Joakim von And eller Kong Midas. Det handler ikke om, at mere skal have mere. Det handler om passionen, og at det er spændende.”

Jeg følger en devise om, at besiddelse er lidelse. Ejer du for mange ting, ejer de dig.Christian Stadil om materialisme

For Christian Stadil er det samtidig vigtigt, at alle hans virksomheder har koblet et ekstra værdilag på i deres forretning. Han har i den sammenhæng introduceret begrebet ’Company Karma’, der grundlæggende går ud på, at virksomheder skal give noget tilbage. I et sammenspil mellem karma og kapitalisme.

”Når vi arbejder med mening, tror vi på, at det gør vores virksomheder mere spændende at arbejde i, og det bliver på den måde nemmere for os at tiltrække og fastholde gode kollegaer. Karma og mening i virksomhederne bliver samtidig forstærket, fordi vi lever i en tid, hvor de traditionelle værdier og meningsskabende kilder mister indflydelse som eksempelvis religion, tradition, nationalstat og til dels familien,” siger Christian Stadil med henvisning til, at hans virksomheder for eksempel arbejder med fodboldprojekter i Afghanistan og fødevareprojekter i Swaziland.

”Vi er bestemt ikke hellige, og vi kan helt sikkert gøre meget mere, men mening i virksomhederne er vigtigt for os. Jeg ønsker skabe værdi for os selv, vores medarbejdere, vores kunder og de projekter, vi støtter. Vi bruger størstedelen af vores tid på at vækste vores toplinje og drive vores kerneforretning. Men ikke vækst for enhver pris. Når det er sagt, er økonomisk vækst dog en af grundene til, at man laver forretning. Hvis ikke man udvikler sig, så afvikler man sig.”

Igen kommer dynamikken til kende i Christian Stadils livssyn. Han vil frem. Men nogle gange kommer der også bump på vejen.

Nye døre åbner sig
For lidt over et år siden endte Stadil-familien i et offentligt slagsmål med den daværende hummel-direktør igennem 23 år, Søren Schriver, som de beskyldte for at have oprettet et privat firma i Tyrkiet med hensigten om at hive et stort millionbeløb ud af hummel. Det betød, at direktøren i første omgang blev bortvist fra virksomheden og senere politianmeldt for bedrageri og mandatsvig.

På hotelværelset tager Christian Stadil en tår af sin øl, mens han tænker tilbage på sagen. Speedsnakken mister tempo, og stemmelejet bliver lavere. Dagens første alvorlige mine træder frem i hans ansigt, da han beskriver sagen set fra sit ståsted:

Jeg tror grundlæggende på, at når du møder en lukket dør her i livet, så åbner der sig en ny.Christian Stadil om direktørrokaden i hummel

”Jeg tror grundlæggende på, at når du møder en lukket dør her i livet, så åbner der sig en ny. Det er omstillingen på direktørposten i hummel et godt eksempel på. Havde jeg siddet over 20 år som direktør det samme sted, havde man sikkert også haft brug for luftforandring.”

Han kigger ud ad vinduet. Rømmer sig. Øjnene bliver igen milde, stemmen bløder op og får en mere positiv klang.

”Alt, hvad der ligger bag, er bestemt ikke dårligt. For vi står på skuldrene af alt det, der er blevet gjort. Ens fortid er en del af den, man er i dag. Der er lavet supermange gode ting igennem årene. Men der var nogle ting, der skulle optimeres, og det er så det, vi er i gang med nu. Vi er et rigtig godt sted med hummel i dag, og jeg har aldrig været så motiveret i forhold til en virksomhed, som jeg er lige nu. Jeg tror rigtig meget på det. Det er helt fantastisk med tilknytningen af vores nye direktør Allan, som jeg har et kanon samarbejde med. Vi rejser verden tynd sammen, og det er en virkelig spændende tid.”

Vi bevæger os igen ned i hotellobbyen, og rummet fyldes af dæmpet jazz. Men de bløde toner sænker ikke dagens tempo. For to personer venter i sofaen, som han nu skal spise forretningsmiddag med. Folk sværmer om Christian Stadil som fluer om et stykke sukker, og dagen er langtfra omme for karmakapitalisten.

 

DIREKTØREN OM KARMABOSSEN

Allan Vad Nielsen, CEO i hummel, om Christian Stadil

Christian er positiv, åben, kreativ og meget imødekommende. Som direktør føler jeg, at jeg altid kan gå til ham. Også når vinden blæser. Han er samtidig god til at sige, hvis jeg ved mere om noget, end han gør. Han lytter til de idéer, jeg kommer med.

Han er dygtig på ledelsesniveau og en god indpisker, der kan få det bedste ud af folk gennem moderne ledelse. Han er god til at læse, hvad der skal til for at drive en person. Han har altid en stærk energi og dynamik. Alting kan lade sig gøre. Han er utrolig vindende og kan se muligheder frem for begrænsninger.

Man skal ikke tage fejl af, at han gerne vil skabe noget værdi og tjene nogle penge. Men han vil også gerne give en masse tilbage, og her kommer aspektet om karma i spil. Han er et menneske, man har lyst til at snakke med om rigtig mange forskellige emner. Han læser en masse bøger og er en meget nysgerrig person. Han opdaterer sig selv hele tiden.

Man skal turde at kunne sige fra over for Christian, for han er en person med mange idéer. Så man skal kunne sige, at timingen ikke er helt rigtig, eller at man ikke lige kan se en idé for sig. Gør man ikke det, drukner man i idéerne. Men på det punkt er Christian også en åben dør. Så det er ens egen skyld, hvis man ikke tør sige fra.

Privatliv og arbejde smelter sammen med Christian. Allerede efter et halvt år føler jeg mig som en kammerat til Christian. Han engagerer sig i min familie, og jeg gør det samme i hans. Det første han spørger til, når jeg møder ham, er, hvordan det går med min kone og børn. Som familiefar er det nemt at få hans forståelse for, hvis man ikke vil misse en børnefødselsdag, for han kan sagtens forene benhård forretning med menneskelige og familiære værdier.

 

BLÅ BOG

  • Christian Stadil er født den 9. november 1971 i Gentofte.
  • Søn af erhvervsadvokat Thor Stadil og eksfotomodel Kirsten Malling Stadil.
  • Blev student fra Herlufsholm Kostskole i 1989.
  • Sergent i Den Kongelige Livgarde fra 1990-1992.
  • Studerede jura på Aarhus Universitet fra 1992-1994.
  • Stiftede selskabet THORNICO med sin far Thor Stadil i midten af 90’erne, som i dag driver 120 selskaber.
  • THORNICO opkøbte i 1999 sports- og modevirksomheden hummel, der har hovedkontor på Aarhus Havn.
  • Udgør én af de fem løver i iværksætterprogrammet Løvens Hule på DR, som nu kører på tredje sæson.
  • Er i dag Danmarks 30. rigeste person med en formue på 3,3 mia. kroner.
  • Er også forfatter, foredragsholder og adjungeret professor ved Copenhagen Business School.
  • Danner par med Alice Brunsø, som han sammen har børnene Winston, Hamilton og Harper med.
  • Fritidsinteresser er bjergbestigning, kampsport, kunst og litteratur.