Betonen fyldte op efter bomberne i Guldsmedegade

To nationale mærker, bombardement under Anden Verdenskrig, brutalt betonbyggeri og elegante bygninger. Guldsmedgade har oplevet en del.

Af Søren Bitsch Christensen 

Guldsmedgade er det nye sort i Aarhus. Den mere fashionable del af City kryber langsomt fra Magasin hen ad gaden og vinder frem hus for hus. Selv Føtex er til at holde ud at se på efter at være blevet sat i stand og have fået guldfarver i facaden.

Det er retfærdigheden, der er ved at sejre, for Guldsmedgade er en af de mest spændende gader i Aarhus. Først skal jeg skal lige huske at sige: Nej, man ved ikke, hvorfor den hedder Guldsmedgade. Men forskningen har konkluderet, at det nok har noget med guldsmede at gøre. Og ja, det er rigtigt, at rygter siger, at der under Guldsmedgade 3 i 1898 blev fundet en underjordisk gang eller hvælving, så gå endelig i gang med at grave. Så er det på plads.

Gaden gik kun frem til Klostergade til at begynde med, det vil sige, at den standsede der, hvor Emmery’s i dag ligger. Driftige handelsmænd fik dog byrådet med på at forlænge den, så den nåede frem til Nørre Allé i 1891. Det gjorde dem ikke noget, at der måtte ryge et hus eller to for enden af vejen. Det var kun det første af mange andre huse, der er forsvundet, for at nutidens elegante gade kunne opstå.

Sporvognen åd de første huse
De første huse faldt for at få sporvognene igennem gaden i 1904. Kommunen havde tidligere kategorisk afvist, at de første hestetrukne sporvogne kunne få lov at køre på skinner gennem Guldsmedgade. Men da et nyt selskab lovede at sætte strøm til vognene og købe strømmen af kommunens nye elværk, fik piben en anden lyd.

Desværre var der ikke plads. Kommunen opkøbte straks en række huse på den nuværende Føtex-side og rev dem ned. De flotte, nye bygninger fik kun lov at stå i 41 år.

Nattens-ødelæggelser

Da bomberne faldt
Kun få gange har Aarhus oplevet en rædselsnat af den kaliber, byer i krigsførende nationer kan udsættes for. Men én gang har man i den grad været ramt. Natten den 22. februar 1945 kastede luftpresset fra eksploderende fosforbomber en ung mand ud af sengen i sit klubværelse øverst oppe i nr. 1. Det var Aarhus’ senere borgmester Thorkild Simonsen, der reddede livet på et hængende hår.

Danske terrorister på tysk side havde sat sig for at markere deres ondsindede synspunkt med bomber flere steder i byen, men først og fremmest i Guldsmedgade. Her var flere ejendomme ejet af den samme jøde. Husene nr. 3-9, 10-16 og 27 blev efterladt helt ødelagt, og flere mennesker omkom. To unge piger sprang i døden, mens en ung mand stod på gesimsen og forsøgte at nå dem.

Brutalisme og bacon
Bombekrateret lå der længe. Hvad skulle man bygge? Først i 1959 standsede diskussionen, da entreprenørerne Sinding og Knudsen fremlagde deres skitser til ”Søjlehuset”. Der skulle være varehus med parkering på taget, der var båret af store betonsøjler. Varehuset stod Jysk Supermarked for, og bag det navn stod byens store købmand Herman Salling, der havde udset sig Guldsmedgade til en helt ny butiksform.

På rejser i USA havde han ladet sig inspirere til en kombineret tekstil- og fødevarehandel, vel at mærke med selvbetjening. Cafeteria var der også. Fire millioner kroner senere stod huset klar i november 1960.

”Om 6 dage opfyldes alle husmødres ønske – så vil De som husmødrene overalt i den vestlige verden kunne købe det hele på ét sted. Så åbner Føtex.” Sådan lød annoncen. Damer stod bag glas og pakkede bacon og pålæg ind, og bagefter sendte de pakkerne videre på et transportbånd. Man havde aldrig set noget lignende. I Aarhus.

Andre havde sværere ved at kapere, at Aarhus nu var som den øvrige vestlige verden. Al den beton! Betonbrutalismen havde gjort sit indtog i midtbyen.

Emmery’s – med eller uden apostrof
Der er ikke mange gader, der har set to nationale brands opstå. Men foruden Føtex har gaden også lagt grund til Emmery’s. Bagermester P. Jensen åbnede i 1898 et elegant konditori, som i 1911 blev forpagtet af Jens Emmery. Han købte hele herligheden i 1918 og flyttede selv ind på anden sal over konditoriet og indrettede sig fyrsteligt.

Fyrsteligt var konditoriet sådan set ikke, det var for jævne og pæne mennesker. I 1996 overtog Per Brun forretningen og drev den på 15 år frem til at bestå af 23 butikker.Guldsmedgade-22Kig op og kig ind
Guldsmedgades brutale historie har betydet, at næsten alle stilarter er til stede i gaden. I nr. 27 ødelagde bomberne i 1945 hele forhuset. I stedet rejste sig en hvid funkisbygning. Den er i sig selv smuk, men gå ind i gården og lad dig vælte bagover.

Det var ”Jul. A. Jørgensens Biscuit og Kiksfabrik”, der i 1914 stod bag den smukke værkstedsbygning i fire etager, som i dag må være et af byens mest enestående industrielle miljøer. Dengang genlød baggården af støjen fra kiksekagemaskinen (bare navnet!) og den kulfyrede kiksovn med meterlange transportkæder. Guldsmedgade er Aarhushistorie 1:1 – en af de fineste gader i byen.