Venskaber på tværs

Venskaber er lig med glæde, oplevelser og gensidig respekt. En ven er én, man kan grine med og stole på. Så fint definerer organisationen Best Buddies venskabets rammer, og det er netop det, som Best Buddies arbejder for. De skaber venskaber, der giver indsigt i en anden verden end sin egen, når de matcher mennesker med udviklingshandicap og mennesker uden i vennepar. 

Tekst: Mari-Louise Pedersen
Foto: Jess Porse Clemmesen 

De to veninder Benedikte Langkjer og Ane Slot Sørensen træder ind i de kreative rammer ved Creative Space i Studsgade. Småsnakkende og med armene fulde af ting og sager fra dagens gøremål får de møffet sig på plads ved deres bord. Udefra opfører de sig som hvilket som helst andet venindepar, men netop de her to veninder har en helt speciel historie. De mødtes ikke gennem studiet, til håndbold eller på jobbet. De mødte hinanden gennem organisationen Best Buddies, hvis formål er at danne venskaber mellem mennesker med udviklingshandicap og mennesker uden i alle aldre. Et mål som må siges at være opnået, når man ser på Ane Slot Sørensen og BenedikteLangkjer, der mødte hinanden første gang i 2011 og lige siden har mødtes som venner.  

Benedikte Langkjer er 29 år og arbejder i helsekostbutikken Ganefryd tre dage om ugen og på Gallo Gartneriet de resterende to. Hun har på mange måder en hverdag, som alle andre, men med en mild grad af autisme. Det betyder blandt andet, at hun bor på Tingagergården sammen med andre unge med forskellige grader af autisme. 

Ane Slot Sørensen er ligesom Benedikte Langkjer 29 år, og har netop færdiggjort sin kandidat i bæredygtig filosofi. I 2011 flyttede hun til Aarhus, og kendte som så mange andre tilflyttere ikke så mange i byen. Hun besluttede derfor at melde sig som frivillig for at få nogle nye bekendtskaber, og i sin søgen fandt hun organisationen Best Buddies. Her fandt hun netop, hvad hun søgte: En ny ven og et netværk gennem de andre frivillige:

”Det er en rigtig god måde at lære én person rigtig godt at kende på, men også en måde at lære flere andre at kende igennem frivilliggruppen,” fortæller Ane Slot Sørensen. 

Venskaber er lig med glæde
I en vekslen mellem at koncentrere sig om farvekombinationer og typer af keramisk glasur og snakke om hverdagens udfordringer, bekræfter Benedikte Langkjer og Ane Slot Sørensen, at selvom deres venskab måske er kunstigt skabt, er det ægte det, de har nu.

Camilla Overgaard Nielsen er projektleder fra Landsforeningen LEV, der sammen med Udviklingshæmmedes LandsForbund (ULF) har taget initiativ til at starte projektet i Danmark. Ifølge hende er Ane Slot Sørensen og Benedikte Langkjers historie ikke enestående:

”Det er nogle rigtig fine venskaber, vi ser. Selvom det kan siges, at de er kunstigt skabt, så er det ægte venskaber, der kommer ud af det.” 

Mange mennesker med udviklingshandicap har en hverdag, hvor de udelukkende er sammen med pædagoger, andre med udviklingshandicap eller deres familie, men har ligesom alle andre også brug for at have nogen at lave andre ting med.   

”Det at få en ven, og at personen kommer, fordi vedkommende har lyst. Det har stor betydning,” fortæller hun og peger samtidig på, at det er et gensidigt venskab, der for begge parter har stor værdi. For begge får en ven, som de kan dele deres interesser og tanker med, og ovenikøbet giver venskabet også en helt ny forståelse af, hvordan det er at leve med et udviklingshandicap og omvendt, hvordan det er at leve uden en diagnose.

”Det har givet mig en større forståelse for folk med udviklingshandicap, og det at der er mange forskellige grader af det. Jeg ved nu, at man sagtens kan have et venskab med en, der har et handicap,” siger Ane Slot Sørensen.

Et helt almindeligt venskab
Med et ”det er da meget godt, det der” anerkender Benedikte Langkjer Ane Slot Sørensens kreative færdigheder, når det kommer til glasering af keramik, som er dagens aktivitet. Det er ikke den eneste gang, de har været kreative sammen. Det er en fælles interesse, som de har fundet, og det er bare en af mange fælles interesser, som de deler med hinanden. 

”Jeg er rigtig glad for, at jeg kan dele mine interesser med Ane. Vi kan for eksempel begge to godt lide action- og superheltefilm, sund og økologisk mad og at være kreative og aktive sammen,” fortæller Benedikte Langkjer om deres fælles interesser. For siden de blev venner for 9 år siden, har de været mange forskellige aktiviteter igennem. Det at mødes fast med en, som man ikke hænger ud med på daglig basis gør, at man kan udfordre hinanden og tage til ting, som man ellers ikke lige ville have gjort. 

”Jeg laver nogle rigtig gode og spændende ting med Ane. Det er skønt at være sammen med hende, og det er godt indimellem at prøve noget nyt,” siger Benedikte Langkjer og smiler til Ane Slot Sørensen, som bekræfter.

”Selvom det er blevet et almindeligt venskab for mig, hvor vi ses og laver en masse forskellige ting, så synes jeg også, at vi prøver at udfordre os selv lidt, og gør nogle andre ting end hvad jeg normalt gør med mine andre venner.”

Og det at det er blevet helt naturligt kommer også til udtryk i den måde, som de arbejder på i organisationen. For det handler ikke om at mødes, fordi man skal, men fordi man har lyst. Dette er en vigtig pointe, hvilket også betyder, at det bliver meget op til de enkelte venner at planlægge og koordinere, hvornår og hvad de skal lave.  

”Koordinatorerne holder ikke øje med os, men det er bare os selv, der aftaler det. Man kan jo have travlt en måned, og så udsætter man bare. På den måde er det meget fleksibelt,” siger Ane Slot Sørensen. 

Venskabets udvikling
Langsomt bliver kopperne dekoret med fine detaljer, mønstre og farver, som efter en tur i ovnen igen kommer til at se helt anderledes ud. Snakken går om stort og småt, præcis som det plejer, når de er samlet. For som venskabet har udviklet sig, er de sammen nået til et sted, hvor de er hinandens støtte, og kan snakke om problemer og hjælpe hinanden gennem det, der er svært.

”Jeg møder livets udfordringer med åbne arme,” siger Benedikte Langkjer, og man mærker tydeligt, at hun går til livet med et positivt sind og bidrager der, hvor hun kan. En indstilling til livet som kan være til inspiration for alle andre, og som man gennem et venskab kan opleve på tæt hold. I både tale og væren viser de to kvinder, at de gensidigt lærer af hinanden og med et:

”Jeg er glad og tilfreds. Det er skønt,” sætter Benedikte Langkjer punktummet for, hvad hun mener om venskabet mellem hende og Ane Slot Sørensen. 

Best Buddies 

  • Best Buddies danner venskaber mellem mennesker med udviklingshandicap og mennesker uden.
  • Man skal være over 16 år for at blive en del af Best Buddies.
  • Best Buddies er aktive i Aarhus og Holstebro.
  • Initiativet startede i 2009.
  • Best Buddies er et internationalt koncept fra USA.

Hvad vil det sige at være en Best Buddy? 

  • Man mødes med sin ven 1-2 gange om måneden afhængig af, hvad man har tid til. 
  • Man har kontakt med hinanden en gang om ugen i form af en sms, en telefonopringning eller lignende. 
  • Aftalen om at være Best Buddy gælder i minimum et år.

Best Buddy step-by-step:

  1. Man tilmelder sig på hjemmesiden.
  2. I organisationen finder de to personer, som de vurderer matcher personlighedsmæssigt.
  3. Det første møde planlægges. Her vil der være en person fra Best Buddies til stede. Denne person vil også blive tilknyttet vennerne som kontaktperson.
  4. Man finder ud af, om man synes, at man matcher. 
  5. Matcher man, er man klar til at være Best Buddies. 
  6. Kontaktpersonen følger op på venskaberne og træder til, hvis man har brug for hjælp til at få venskabet til at fungere, men ellers styrer man det selv. 
  7. Vær venner!