Min passion: LP-plader

Hele sit liv har Björn Lydén været passioneret omkring LP-plader og musik. En passion der blot blev større, da han overtog den historiske pladeforretning BadstueRock i Latinerkvarteret i 2012. Siden da har han været kendt som hele byens pladepusher, og om fredagen medvirker han som fast indslag i radioprogrammet ’Weekend med Carsten Holm’ på P6 Beat.

Tekst: Daniel Skinbjerg
Foto: Alexander Loft Birkmose

Min interesse for musik opstod temmelig tidligt. Allerede som barn var jeg meget betaget af rock’n’roll. Jeg husker tydeligt et tv-program i Sverige, hvor de viste ældre klip med kunstnere som Chuck Berry, Jerry Lee Lewis og Buddy Holly med flere. Det blev jeg helt besat af som femårig, og interessen groede sig fast i takt med, at jeg voksede op.

Efterhånden som jeg blev teenager, opstod min interesse for pladebutikker. Min store fascination var at kigge på albumcovers og forestille mig, hvordan musikken lød. På det tidspunkt kunne man ikke bare trykke på en knap og lytte til musikken, som man kan i dag. Det var en oplevelse i sig selv at gå ind i en pladebutik og bladre igennem vinylpladerne.

Min første LP-plade fik jeg i syvårs-alderen. Det var albummet ’Purple Rain’ af Prince. Jeg har stadigvæk LP’en liggende, og jeg synes, den er fantastisk. For de flestes vedkommende begyndte LP’erne at glide lidt i baggrunden i 90’erne, men jeg beholdte dem, og til sidst blev de mit hovedfokus. Jeg har ingen planer om at stoppe med at sælge dem inden for den nærmeste fremtid.De fleste musikselskaber er ikke særlig interesserede i at lave CD’er længere. Peter Sommer udgav for nyligt et album, der først udelukkende udkom som vinyl og senere hen som CD, hvilket sender et stærkt signal om, at LP’en er tilbage. Grundlæggende kan vi mennesker lide at mærke noget fysisk. Noget, der er manifisteret i virkeligheden. Det er nok en af grundene til, at LP nu er blevet så populært.

Det er så abstrakt at streame og downloade musik. Man føler ikke rigtigt, at man ejer musikken, når den er delt med resten af verden oppe i skyen. Musik er noget, vi har et personligt forhold til. Og eftersom forholdet er så personligt, vil vi måske netop gerne manifestere det i noget fysisk. Derfor er LP’en det perfekte medie, da man også får et stort, flot cover.

Det er nærmest et ritual at lytte til en LP, fordi man skal sætte den på fra start til slut. Man kan ikke spole i musikken, og det betyder, at man kan fordybe sig i et værk. På internettet bliver man forstyrret af andre ting, når man lytter til musik. Man sidder måske og læser nyheder eller spiller spil. Men nogle gange bør man måske trække stikket ud, som man kan med en LP.

Hvis man er musikinteresseret, skylder man sig selv at dyrke det fysiske aspekt af musikken. Der er en stor interesse for at lytte til LP-plader, der oprindeligt blev lavet på vinyl – typisk dem fra 60-70’erne. Det er simpelthen bare sådan en autentisk oplevelse at sætte en Beatles-plade på. Det er efter min mening den måde, man bør lytte til musik på.Man kan jo ikke lave sin egen LP derhjemme, ligesom man kan med en CD. Derfor bliver det også meget mere personligt at have vinylpladerne. Det er også en af de ting, som har gjort LP’erne mere interessante. Vi kan se en kæmpe interesse for originale plader, og de bliver gerne solgt til nogle høje priser. 

Min personlige pladesamling tæller LP’er med alt lige fra blues, jazz og punk til black metal. Jeg benytter mig desuden primært af vinylplader, når jeg lytter til musik derhjemme. Men på farten bruger jeg selvfølgelig streamingtjenester, ligesom alle andre. Det gode ved at stå i en pladebutik er, at man opdager en masse spændende musik og får en alsidig musiksmag.

Der åbner sig en helt ny verden, hvis blot man sætter en LP på i stedet for at lytte til musik i et par høretelefoner. Det er som at lytte til musikken for første gang. Der træder elementer frem i lydbilleder, som man måske ikke har lagt mærke til før. Det bør man prøve at dykke ned i – og det er der også flere og flere, som er begyndt at gøre, hvilket er fantastisk.

Om BadstueRock

  • BadstueRock åbnede i 1973 i Latinerkvarteret og har siden da solgt LP-plader til aarhusianerne. Derudover holder butikken fast i salget af CD’er og bøger.
  • Björn Lydén er født og opvokset i Sverige og har arbejdet i BadstueRock siden 2003, hvor han startede som studentermedhjælper.
  • Tilbage i 2012 overtog han pladeforretningen fra den tidligere ejer, Mick D’Astugues.

Min passion
Hvad er mere inspirerende end personer, der virkelig er passionerede? Vi besøger en aarhusianer, der har en forkærlighed for en særlig hobby, så vi kan få et lille glimt af deres lidenskab.