Julie Storgaard Philipp

Et ekstra nøk til fællesskabet

Hvidkål, jordskokker, løg og rødbeder. Det er blot en del af indholdet i ”Ugens pose” hos Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab denne onsdag. De brune papirsposer fyldt med grøntsager står pakket og klar, og i løbet af eftermiddagen kan medlemmer komme for at hente deres forudbestilte pose.

I lokalerne i Sølystgade sidder to af dagens medarbejdere klar til at udlevere poser og tage imod kommende ugers bestillinger. Nogle timer forinden har andre medarbejdere været nede for at modtage og pakke dagens varer. Ingen får dog løn for deres arbejde. Men det er heller ikke pointen. I fødevarefællesskabet er alt nemlig drevet af frivillige kræfter. Her har man en tredelt rolle som medlem, medarbejder og medejer.

Tæt på og tilgængeligt
Det første fødevarefællesskab blev stiftet i København i 2008. Siden da er antallet af fødevarefællesskaber vokset støt, og i dag findes der 23 fællesskaber på landsplan. Blandt andet i Aalborg, Kolding, Ringkøbing og sågar på Bornholm. Og antallet af nystartede fællesskaber vokser blot år for år.

Inspirationen til de økologiske fødevarefællesskaber i Danmark blev hentet fra et initiativ stiftet i Brooklyn, New York. Her blev Park Slope Food Coop, som de kalder sig, startet som et medlemsdrevet supermarked, hvor alle medlemmer bidrager aktivt ved at tage en månedlig vagt af tre timers varighed. Til gengæld kan de købe lokale, økologiske dagligvarer til billige penge.

Herhjemme er det ikke deciderede supermarkeder, men poser med grøntsager og bakker med æg, som medlemmer kan bestille og hente fra uge til uge. Man kunne derfor fristes til at tro, at Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab læner sig op af Aarstidernes koncept med grøntsagskasser. Men hos fødevarefællesskabet er der andet på spil end ugentlige forsyninger af økologiske og lokalt producerede varer. Der lægges vægt på det, som navnet netop afslører: Et fællesskab.

Mellemledet skæres væk
”Jeg skal hente ugens pose. Og så vil jeg gerne bestille til næste uge,” siger en nyankommet kvinde i fødevarefællesskabet. De to medarbejdere sidder klar til at udlevere og skrive ned. Hos Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab driver man ikke butik i traditionel forstand. Faktisk vil de gerne distancere sig fra supermarkederne. Derfor fokuserer man på at give et anderledes og mere bæredygtigt tilbud til de ugentlige grøntsager. Som Jens Niklasson, formand for foreningen, udtaler:

Mellemledet er skåret ud. Eller faktisk udgør man selv mellemledet. Så man kan have indflydelse på en helt anden måde.Jens Niklasson, formand AOFF

”Jeg synes, det er svært at sammenligne fødevarefællesskabet med et supermarked. Hos os kan man være en del af det på en helt anden måde, og vi betragter ikke os selv som en egentlig butik, men som et fællesskab og en forening.”

Og der er da også flere muligheder for at bidrage aktivt som medlem i et fødevarefællesskab, end som forbruger i et supermarked. Og vejen fra jord til bord bliver kortet ned:

”Mellemledet er skåret ud. Eller faktisk udgør man selv mellemledet. Så man kan have indflydelse på en helt anden måde,” fortæller Jens Niklasson. Man kommer på den måde tættere på de producenter, der hver uge leverer grøntsager og æg til fællesskabet i Sølystgade. Én af de faste leverandører er det økologiske landbrug Korsmedegaard ved Randers.

”Fødevarefællesskaberne er en god idé,” fortæller Svend Erik Rasmussen, der til daglig driver Korsmedegaard: ”Man har kort afstand til leverandørerne og en garanti for fødevaresikkerhed. Man kan til hver en tid komme ud til os og følge med i, hvordan det foregår.”

Den tætte forbindelse til landmændene er også noget, der værtsættes hos fødevarefællesskabets medlemmer. Anders Boisen, der denne eftermiddag har taget en pakkevagt, fortæller: ”Du ved, at det for eksempel er Korsmedegaard, der har leveret dine grøntsager den her uge. Så det er meget mere personligt.”

Det personlige forhold fremhæves også af formand, Jens Niklasson: ”Når Svend Erik kommer med en sæk kartofler onsdag formiddag, kan man lige række hånden frem og hilse på ham. Så man har en meget tættere forbindelse til, hvor tingene kommer fra.”

AOFF5Omvendt opfindsomhed
Når det udelukkende er lokalt producerede grøntsager, der kommer i de brune papirsposer, betinger det også, at årstiden suverænt bestemmer. Og måske det så kræver lidt ekstra opfindsomhed fortsat at lave spændende og alsidig mad. Særligt i vinterhalvåret, hvor Danmarks sortiment ikke byder på meget andet end rodfrugter og kål:

Der er noget lækkert over det der med, at du nærmest tvinger dig selv til at tænke ud fra grøntsagerne.Dennis Hensel, medstifter AOFF

“Posen tvinger dig til at blive mere kreativ, når der for eksempel er kål for tredje uge i træk. Årstiderne skifter, og det gør grøntsagerne også. Det er den præmis, der følger med,” fortæller Anders Boisen, der typisk køber en pose hver anden uge.

Og det forudbestemte indhold i posen gør, at man ikke har samme medbestemmelse over, hvilke grøntsager der skal spises. I stedet for at købe ind i supermarkedet ud fra en opskrift, der er fundet hjemmefra, skal man finde på retter ud fra de ting, posen byder på. En slags omvendt opfindsomhed:

”Der er noget lækkert over det der med, at du nærmest tvinger dig selv til at tænke ud fra grøntsagerne,” siger Dennis Hensel, der i sin tid var med til at starte fødevarefællesskabet op i Aarhus.

Men det er ikke kun kreativitet, der skabes, når årstiden bestemmer indholdet. De lokale og årstidsbestemte grøntsager medfører også, at friskheden er intakt. Det er en vigtig faktor for Jette Gram Sørensen, der har været medlem af fødevarefællesskabet siden august sidste år:

”Jeg synes, jeg oplever en anden friskhed og sprødhed i grøntsagerne her, i forhold til dem jeg kan købe i butikkerne,” udtaler hun og fortsætter: ”Bæredygtigheden er vigtig. At det er årstidens grøntsager, der er dyrket i nærheden af Aarhus.”

Mere fællesskab, mere engagement
Medlemstallet har passeret de 1000 hos Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab. Ud af de der har tilmeldt sig siden foreningens start, er der omtrent 250 medlemmer, der i øjeblikket er aktive. Men det er langt fra alle 250, der husker at tage den månedlige arbejdstjans i foreningen. En tilbagevendende problemstilling i fællesskabet, der resulterer i, at det ofte er de samme folk, der må træde til. Det er derfor nødvendigt med en social motivationsfaktor, der kan give medlemmer mere lyst til at engagere sig i fødevarefællesskabet. Det mener Dennis Hensel:

”Jeg tror, man løser vagtproblemet ved at skabe et miljø hernede, hvor folk har lyst til at komme. Man skal have lyst til at bruge tid hernede. Det skal ikke bare være en svingdør.”

Af samme årsag forsøger Dennis at gøre mere ud at skabe en hyggelig stemning i Sølystgade. I dag bliver der tilbudt et glas rødvin eller en kop kaffe til de medlemmer, der kommer forbi. Og i sidste uge var der smagsprøver på ramsløgspesto.

Men fødevarefællesskabets tid i Sølystgade er snart forbi. Til april rykkes rødderne op, og fællesskabet genopstår ved Godsbanen som en del af Institut for (X). På den måde får fødevarefællesskabet mulighed for at koble sig på et allerede eksisterende netværk af organisationer.

Og i Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab ser de flytningen som en mulighed for at skabe positiv synergi og puste nyt liv i foreningen. Med de nye lokaler og den ekstra indsats for at skabe en hyggelig stemning håber Dennis Hensel, at medlemsengagementet i fremtiden vil vokse:

”Hvis vores medlemmer står mere sammen og bliver mere involverede, tror jeg på, at vi kan flytte nogle ting. Så det ikke bare handler om at få en grøntsagspose til 100 kroner.”

 


 

Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab (AOFF)

  • Holder til ved Beboernes Hus, Sølystgade 30. Flytter til april ned til Institut for (X) ved Godsbanen.
  • Alle kan blive medlem. Det koster et engangsgebyr på 100 kroner at oprette sig.
  • Prisen på en pose med økologisk grønt er 100 kroner, og posen indeholder 6-8 kg.
  • Der er udlevering af forudbestilte grøntsager og æg hver onsdag fra kl. 16.00-18.30.
    Man bestemmer selv, hvor ofte man vil bestille.