Midtbykirke i ungdommelig øjenhøjde

UngK har de seneste tre år inviteret byens unge til kulturarrangementer, som skal skabe et fællesskab på baggrund af det kristne budskab. I det rummelige kirkerum er der både plads til sommerfester og sårbare dialoger.

Tekst: Kasper Bøgsted Kristensen
Foto: Frederik Gøeg Bygholm

Graffiti pynter den ene mur i baggården ved Nørre Allé 23K. Det venstre maleri viser Jesus fødsel, Jomfru Maria og Vismændene fra Østerland i gråskalerede og blå farver. Farvevalget står i skarp kontrast til de røde, blå og grønne toner i maleriet til højre. Eva befinder sig nøgen og velfornøjet i Edens have. Hun står foran kundskabens træ med blomsterkrans i håret og højre bryst blottet, mens hun kigger ned på det syndige æble, hun holder i sin hånd.

Udover graffitien er der ikke meget, der afslører, at vi befinder os i en baggård til en kirke. Præsten bærer ingen sort præstekjole med pibekrave. I stedet bærer hun en hvid t-shirt med ordet ’PRÆST’ på en regnbuefarvestribe. Hun hedder Marie Petersen og har været præst i UngK siden 2016.Baggården, som hun sammen med de andre ansatte og frivillige har dekoreret med farverige vimpelranker og hvide lamper af rispapir, dufter af grillpølser til Sommer Grill’out på en overskyet sommeraften. Udover pølser kan man tage for sig af grillede portobellosvampe, auberginer og salater, så vegetarerne skal heller ikke gå sultne hjem. Alt sammen er tilberedt af præsten selv.

”Jeg har en multifunktionel stilling, hvor jeg sammen med de andre løser mange forskellige opgaver. Jeg er pedel, jeg laver mad, jeg dekorerer og gør rent i gården, jeg finder foredragsholdere, og så er jeg også den, der altid har tid til at drikke en kop kaffe med dem, der kommer forbi. Jeg har sjælesorgssamtaler med unge, der slås med forskellige ting. Meget af mit arbejde er at bygge relation til de unge, der kommer her,” siger hun.

UngK er kommet for at blive
Ungdomskirken blev startet i 2014 som et forsøgsprojekt, der skulle køre i tre år. Projektet var en succes, og det blev forlænget med først et år og bagefter et halvt år. Men i år er det slut med forlængelser og uvished om fremtiden, for i foråret fik Marie Petersen besked om, at kirken ville blive fast inventar i hjertet af Aarhus.

Over årene er mange forskellige typer af arrangementer blevet afprøvet for at nå den unge målgruppe mellem 18 og 30 år. Man kan ikke blive døbt eller gift i kirken, og gudstjeneste har der kun været én af det seneste halve år. Men ifølge Marie Petersen gør det ikke UngK mindre relevant.

”Jeg tror, vi har mange ligheder med sognekirkerne. Vi laver mange af de samme ting, vi gør det bare for vores målgruppe. Vi har ikke cellokoncerter, men i stedet samarbejder vi for eksempel med Aarhus Techno District, for det er blandt andet musikken til vores målgruppe,” siger hun.

Det er lige netop den ualmindelige tilgang til kirken, Amanda Urban sætter pris på. Hun er 21 år, læser teologi og har for nyligt tilsluttet sig kirkens frivilligkorps.

”For mig er UngK en kirke uden at være kedelig og traditionel. Man må lave alt hernede, og alle idéer bliver taget seriøst. Man kan næsten finde kristent indhold og kærlighed i alle idéer,” siger hun.

Lad os tale om Gud
Marie Petersen vil skabe et rum, hvor der er plads til alle, og hvor diskussioner og dialoger, der ikke bliver taget op over morgenkaffen, kan få lov at spire. Selvom mange af kirkens gæster ikke er kristne, oplever hun, at Gud og Folkekirken er populære samtaleemner til arrangementerne.

Udover koncerter og fællesspisning som denne aften byder kirken blandt andet også på gratis morgenyoga med boller og kaffe, indsamlinger, højskolesang og talks. Det er vigtigt for Marie Petersen, at de kristne værdier er at finde i de arrangementer, som kirken holder.

”Der er noget, der er større end dig. Du har værdi, som det enkelte menneske du er. Vi skal drage omsorg for de mennesker, vi er sammen med. Det er det kristne budskab, vi står på skuldrene af,” siger hun.

Bag facaden gemmer sig en kirke
Det begynder så småt at blæse op udenfor, og selvom gæsterne har billig øl og vin at varme sig på, er det tydeligt, at de småfryser. Fra den kulørte baggård bevæger vi os ind i et stort, hvidt rum med borde og stole til alle gæsterne. Forrest i rummet er scenen sat op, hvor aftenens første kunstner Wolfroy sætter sig til rette. Bagerst kan man finde øl og vin til 10 kroner i baren. Der er også et enkelt spil bordfodbold. Heller ikke indenfor er der meget, som tyder på, vi er i en kirke.

”Det er fedt, at de har bevaret vinduerne, så man husker, man er i en kirke. Men vi havde faktisk en diskussion, om det stadig er en kirke. Det her med vin og øl er ikke noget, vi forbinder med kristendom,” siger 28-årige Sara Møllgaard, der har taget sin mand med til musik i UngK. De er nygifte, og selvom de begge betegner sig selv som kulturkristne, var det et kirkeligt bryllup.

 

Marie Petersen lægger vægt på, at det ikke skal handle om druk, når der er arrangementer i UngK. Derfor lukker og slukker de til midnat. Men kirkerummet fungerer også som sognegård, og ligesom i alle andre sognegårde rundt om i landet bliver der serveret øl, vin og vand, når der er et arrangement.

Kirken blev opført i 1885 af en grundtvigiansk valgmenighed, og den har været under flere renoveringer siden. Der er blandt andet bygget en overetage med kontorer, og derfor er der ingen stuk eller loftmaling i kirkerummet. Men facaden og vinduerne har fået lov at bestå.

UngK skal facilitere fællesskab
Det eneste, der pynter i rummet, er enkelte, ensomme vimpelranker og fire plakater. På en af dem står ordet ’Fællesskab’ i lyserøde blokbogstave, og på en anden står ordet ’Nysgerrighed’ i lyseblå blokbogstaver. Det er ifølge Marie Petersen to af nøgleordene for UngK.

”Vi skal facilitere fællesskaber, og kristne som ikke-kristne skal kunne komme her. Det er det vigtige, det er vores opgave som kirke her. Vi serverer altid kaffe og boller efter yoga for at fremme fællesskabet og diskussionerne,” siger hun.

Derfor er det også vigtigt for Marie Petersen, at hun ikke er præst på samme præmisser som i en sognekirke. Man skal kunne komme i UngK uden at blive forkyndt, og man skal ikke bede fadervor. Men er der noget, man har brug for at snakke om, kan man altid komme til Marie Petersen.

Det er okay at være sårbar
På scenen træder aftenens anden musiker op. Han hedder Jon Norman, er 22 år og fra Aarhus. Han står alene på scenen badet i et orange lys. Med sin kraftfulde stemme fylder han rummet og lokker gæsterne med ind i sit sangunivers. Marie Petersen lægger vægt på, at man kan være sårbar i UngK, og det er lige netop, hvad Jon Norman er i sine sangtekster.

”Teksterne handler om at indse, at den jeg har været de sidste par år, ikke har været et fuldbyrdet menneske. Jeg har været en ung dreng, som ikke rigtigt har vidst, hvad han synes om verden. Nu er jeg ved at genbygge min forståelse af, hvordan verden ser ud,” siger han.

Den vante hvisken i krogene udebliver, imens Jon Norman står på scenen. De næsten 40 mennesker, der har taget turen til UngK, sidder i stilhed og kigger opmærksomt op mod scenen. Sara Møllgaard tror, at det kirkelige rum er med til at skabe den specielle og stille stemning, som man ikke finder på værtshusene og spillestederne i Aarhus.

”Andre steder tror jeg, folk vil sidde og småsnakke. Her skal man passe på, at man ikke siger en for høj lyd, for det kan høres,” siger hun.

Mørket sænker sig over UngK
Efter Jon Norman takker for i aften, bryder salen igen ud i samtale. De tørstige, der trænger øl, går i baren, og dem, der bedst kan lide luft gennem et filter, går i baggården. Udenfor har blæsten lagt sig, og mørket er ved at falde på. Vi nærmer os midnat og afslutningen på Sommer Grill’out i UngK.

Men det er ikke slut for kirken. Marie Petersen glæder sig til at kunne byde velkommen til et væld af kulturarrangementer i fremtiden, og gudstjenesterne er ved at blive gentænkt.

Stemningen er god, og aftenens sidste kunstner Oliver Dengsø gør klar til sin koncert. Endnu engang forstummer kirken for at give plads til hans fine, hæse stemme, som runder en kulturrig aften i kirken af.

 

Arrangementer i september/oktober

Hver mandag: Gratis yoga

19/09: International Dinner

23/09: Kosmos – Teaterforestilling

03/10: Fællesspisning og UngK Talk

10/10: Fællesspisning og Højskolesang

14/10: Eftertanker

31/10: Hvor fordomsfuld er du? – Abdel Aziz Mahmoud og Andreas Gylling Æbelø

 

Fællesklang i kirken

  • Fællesklang er UngK’s kirkekor
  • Koret er for alle mellem 18 – 35 år
  • Der bliver både sunget gospel og hits
  • Koret kan høres til koncerter i UngK
  • Medlemskab koster 250 kroner for en sæson