I en baggård ved Klosterport ligger en gammel, lettere gemt chokoladefabrik. Her er kakaobønnerne byttet ud, og en spirende kreativitet med rå undertoner har formet stedet i en ny retning. I dag huser de upolerede vægge det kulturelle fællesskab, GRISK, med alt fra tattooshoppen til tøjbrands og fotografer. Et mangfoldigt liv tager hver dag stedet i nye retninger, når streetart-kunstneren Peter Birk og tatovøren Anders Grandt, der sammen ejer stedet, ser muligheder, hvor andre ser begrænsninger.
Tekst: Mari-Louise Pedersen
Foto: Birthe Vembye
Lyden fra tatovørnålens vibrationer fylder sammen med tunge hiphopbeats og småsnakken i krogende det store, åbne lokale med liv. På plankebordet mellem massive lædermøbler står friskbrygget kaffe, der sammen med smilene fra en blandet skare af mennesker, byder besøgende indenfor. De rå murstensvægge er udsmykket med større og mindre farverige kunstværker, der allesammen er produceret i huset. Kunst findes også på armene af Peter Birk og Anders Grandt, der ved første øjekast kan få enhver fordomsdansker til at vende om, men med deres imødekommenhed, storsmilende får folk til at føle sig hjemme.
En levende organisme
Når kalenderåret hedder 2018, kan GRISK fejre ti års jubilæum. Siden Peter Birk stiftede GRISK, er stedet vokset i mange forskellige retninger. Det hele startede i et lille lokale på 40 kvadratmeter i Øgaderne, hvor streetart-kunstnere fra hele Aarhus udfoldede sig. I takt med at netværket ekspanderede, voksede behovet for noget større. GRISK rykkede derfor ned i midtbyen på Vesterbro Torv, hvor Anders Grandt blev en del af forretningen med sin tattooshop. Efter fem år var behovet igen et andet, og på en formiddag blev hurtige beslutninger truffet. Muligheden for at rykke ind i den gamle chokoladefabrik bød sig, og GRISK flyttede igen. Denne gang ind i en faldefærdig fabrik, hvor mange timers arbejde lå forude. Spontane beslutninger tog GRISK i en ny retning, og sådan er stedet i evig udvikling.
Vi er en levende organisme, der tager det, som det kommer. Fra den ene uge til den næste kan der ske enormt meget.Peter Birk, streetart-kunstner og medejer af GRISK
”Vi har ikke en såkaldt femårsplan. Vi er en levende organisme, der tager det, som det kommer. Fra den ene uge til den næste kan der ske enormt meget. Der er virkelig mange af tingene, som er blevet besluttet på en formiddag, og så gør vi det bare,” fortæller Peter Birk i et tempo, der understreger, at der er fart på i GRISK-regi.
På blot en måned var hele fabrikken fyldt ud med passionerede projektmagere, og det viser værdien af hårdt arbejde, et stort netværk og troen på, at alt kan lade sig gøre.
”Jeg tror, at det er vores force. Der er mange, der snakker om ting, de synes kunne være fede, men vi plejer at rykke på det. Når vi laver ting, så kigger vi altid hinanden i øjnene og spørger, om vi har den rigtige mavefornemmelse,” fortæller Anders Grandt.
Passion for produktet
I baggården ved Klosterport træder man via en lille trappe ind i den bygning, hvor alt fra GRISK Barbershop til tøjbrands, kunstatelier og vinbaren MasVino holder til. En mangfoldig gruppe, der på tværs af passioner bakker hinanden op i en fælles drøm om at skabe.
”Det hænger sammen, fordi vi genererer kunder til hinanden hele tiden. Det handler om at brænde for det, man gør. Jeg har min kunst, og det er førsteprioritet. Smed du mig ud fra en helikopter i Sydamerika, ville det første, jeg ville prøve at finde ud af altid være, hvordan jeg kunne begynde at lave noget kunst,” fortæller Peter Birk om den kærlighed, de forskellige aktører har til deres fag.
For selvom det er et stort fællesskab, har alle deres egne forcer, der får det hele til at spille sammen. Uden klare målsætninger omkring stedets virke opstod et fællesskab, hvor man hjælper hinanden i professionelle sammenhænge gennem de venskaber, man knytter på tværs.
”Der er et samspil hernede, og det er ikke noget, vi har kastet en bold op til. Det har bare udviklet sig sådan på grund af det fællesskab, vi har,” siger Anders Grandt.
De pæne mænd i jakkesæt
På en af de industrielle jernestole sidder en ung, tatoveret fyr og pakker sit næsten færdige sleeve ind i film og bedøvende creme. Få minutter senere ligger han sig igen under nålen. Godt som blækket begynder at sætte sig i huden, kommer et par ældre kvinder interesseret ind og beundrer tøjmærket SECRETSAMPELS’ kollektion af bomberjakker og kigger nysgerrigt ned i kælderen, hvor maling og spraydåser fylder rummet med kreative vibes.
”Vi har ramt det brede publikum. Vi kan åbne øjnene for, at der er andre typer end bare stereotypen. Når de kommer her i deres pæne jakkesæt, kommer vi hurtigt i snak og bliver venner. Det er meget sjovt, for så finder man ud af, at eller andet sted, er vi slet ikke så forskellige. Vi ser bare forskellige ud,” griner Anders Grandt og supplerer, at joken: ”Skal du have en tatovering med?” virker hver gang.
For som de selv siger, så handler det om at drikke vin med de rigtige mennesker, og gør man det nok gange, så når man ud til både hr. og fru Danmark.
Udefinerbar fællesskabsfølelse
Lige overfor GRISK Barbershop, hvor endnu en kunde har fundet plads i de dybrøde frisørstole, ligger konceptbutikken Hypetrade. Her sælger Lærke Kruse, der er medejer af butikkerne i både Aarhus og København, unikke sneaks og beklædning fra brands, man ikke finder andre steder. Ud over sit selvstændige virke er hun også projektkoordinator og PR-ansvarlig i GRISK.
GRISK er et produkt af mange hænder, der er samlet et sted. Her er hele tiden udvikling, og det står aldrig stille.– Lærke Kruse, medejer af Hypetrade og PR-ansvarlig i GRISK
”Når folk kommer her første gang, siger de ofte, at det er meget berliner-agtigt, men det har intet med Berlin at gøre. Vi ligger midt i Aarhus i Jylland. Folk har en trang til at putte det ind i en kasse, for på den måde at kunne forklare det. Men det er det, der er smukt ved GRISK. Det skal ikke forklares eller puttes ind i en kasse. Der passer det ikke ind, fordi det er så meget.”
Hos GRISK er hverdagen aldrig den samme, og for Lærke Kruse er det en af de ting, som er med til at gøre stedet til det, det er.
”GRISK er et produkt af mange hænder, der er samlet et sted. Her er hele tiden udvikling, og det står aldrig stille. Og det kan noget. Det giver en enorm frihed og følelse af, at alt kan lade sig gøre. En følelse, som jeg aldrig nogensinde har haft på samme måde før.”
GRISK har udviklet sig fra en hemmelig klub til et mangfoldigt mødested, hvor kreative individer hver dag i fælleskab når nye højder for, hvor kreativitet kan tages hen.
Jasem Metashar, 30 år, ejer af GRISK Barber
Jeg kom med i GRISK gennem mit netværk. Jeg er vant til at være herre i min egen salon, og derfor var jeg lidt tilbageholdende i starten, fordi man her er en del af et fællesskab, hvor de andre også har en form for medbestemmelse. Men jeg synes, at det fællesskab, som vi har her i GRISK, fungerer rigtig godt.
Vi hjælper hinanden med reklame, med at få kunder og med mange andre projekter. Det giver rigtig godt tilbage i forhold til at etablere en større kundekreds, når man pludselig får et bredere netværk, hvor man kan søge hjælp. Derudover er vi jo fælles om alle omkostninger, og det ser jeg ser som en stor fordel.
Tiden går stærkt her, fordi vi har det hyggeligt. Der er et godt samspil og samarbejde hernede. Mine kunder ser eksempelvis Hypetrade, og så går de lige derover. På den måde styrker vi hinanden. Man bliver også altid en time ekstra efter arbejde for at hygge og høre, hvordan det går med de andre.
Sigrid Rosendahl, 29 år, medejer af tøjbrandet SECRETSAMPELS
Jeg kender Peter Birk fra gymnasiet, og så kendte en anden fra firmaet Anders Grandt. Vi skulle finde et kontorfællesskab på et tidspunkt, og så var vi forbi GRISK nede på Vesterbro Torv og fik tilbudt en plads, da de flyttede.
GRISK er en kombination af mange forskellige erhverv. Man har en finger på pulsen hos de andre, og ved hvad der sker. Vi har både samarbejdet med fotografer, videografer og endda også haft noget med revisorerne at gøre. Det er en rigtig god platform til at møde andre, som du kan spare med i dit selvstændige virke. Og så er det fedt at kunne være med i de ting, der sker i huset.
At være her giver rigtig meget inspiration. Man kan få lov til at udfolde sig kreativt, og der er ikke nogen stopklods for, hvor langt man kan tænke. Går man i stå, er der altid nogen, som er villige til at hjælpe, og det gælder selvfølgelig også den anden vej rundt.
Kasper Centio, 23 år, kok på MasVino
Vi blev en del af GRISK, fordi Anders Grandt og Peter Birk kendte vores anden vinbar, PicaPica. De spurgte, om vi ville være med, fordi de havde nogle ledige lokaler, og det ville vi gerne. Nu har vi været her i lidt over et år.
Der er ret meget udveksling. Hvis folk har været inde ved GRISK til en fernisering eller noget andet, så kommer de typisk tilbage her et par dage efter. Det er en ret fed måde at få promoveret sit sted. Der er mange mennesker, der kommer herned, som ellers ikke ville have været her. Der er meget samarbejde på tværs. Folk har mange forskellige færdigheder, og på den måde hjælper man hinanden.
Der kommer nok nogle lidt andre mennesker hernede, end der ville komme på en normal vinbar. Der er nogle lidt skæve typer her, og det synes jeg egentlig er meget fedt. Det er ikke bare ældre mennesker, der kommer for at høre jazz og drikke kraftig rødvin. Der er lidt mere mangfoldighed.
Om GRISK
- Kreativt fællesskab for blandt andre tatovører, tøjdesignere og streetart-kunstnere.
- GRISK er stiftet af Peter Birk i 2008.
- Holder til i hjertet af Aarhus på Klosterport 4.
- Ejet af tatovør Anders Grandt og streetart-kunstneren Peter Birk.
- Drevet af forskellige kreative virksomheder og brands, der alle har kontor under samme tag.