På vej til byens nye bydel ved vandet, Aarhus Ø, ligger Havnens Perle. En klassisk grillbar, som, modsat tidens trend med fedtfattig kost, lever højt på at servere den moderne danske klassiker, bøfsandwichen. Men hvad er historien bag denne sag af en burger?
Fordanskning af hamburger
Ordet bøfsandwich er det alternative danske ord for hamburger, som er serveret verden over siden amerikansk fastfood blev verdensberømt i slutningen af 1960’erne.
Jysk islæt
Hos Havnens Perle blev den nuværende og ikoniske bøfsandwich føjet til menukortet i december 2007, med et helt særligt jyske islæt; nemlig serveret med rødbeder og brun sovs!
Langtidskogt fond
Sammenspillet mellem sovs og bøf er vigtigt, og grundlaget for enhver lækker sovs er en god fond. Hos Havnens Perle bruger man et helt døgn på at koge fond af okseben, rodfrugter, løg og tomatpasta.
En tur i varmekar
Forud for servering placeres de stegte bøffer i et varmekar ved ca. 95 grader. Her mørnes bøfferne og sovsen får yderligere smag.
Fra tysk til engelsk
Ordet hamburger er engelsk, forkortelse af hamburger steak – ’hamburgbøf’ – efter byen Hamburg.
Lang historie
Havnens Perle åbnede i 1962 under navnet Lerups Snackbar, en lille is- og souvenirkiosk på Aarhus Havn. Snackbaren var byens første eller sidste bastion for turister såvel som rejsende, der skulle med færgen til Norge, dér hvor Mols-Linien i dag lægger til kaj.
Bombet image
Før i tiden, da arbejderne på byens travle industrihavn skulle fodres, havde personalet i Lerups Snackbar tit ikke tid nok til rydde af bordene. Spisestedet så faktisk ofte ’bombet’ ud og fik øgenavnet “Pearl Harbor”. Ved udgangen af firserne var et navneskifte så på plads, og hvad var mere nærliggende end “Havnens Perle”?
Uvis fremtid
Trods indehaver af titlen ’Danmarks bedste bøfsandwich’ går Havnens Perle en uvis fremtid i møde. Den tredje generations restaurant, som dagligt trækker kø og beskæftiger over 20 mennesker, har af Aarhus Kommune aldrig fået tildelt en fast plads på havnen. Den nuværende lejekontrakt udløber i 2020.