Adrián López er professionel fodboldspiller. En karriere og levevej, som har budt på tilværelser under flere forskellige himmelstrøg. I det sidste halve år har landekoden heddet +45 og postnummeret 8000. Aarhus Panorama har mødt den 28-årige AGF-spiller til en snak om tilværelsen i Smilets By.
I sommertransferen signede AGF med forsvarsspilleren Adrián López. Eller Piscu, som han er bedre kendt som i hjemlandet Spanien, hvor han voksede op i La Coruña i det nordlige Spanien. Med en far, som var semiprofessionel fodboldspiller, har spanieren sparket til en bold, siden han kunne gå. Som niårig blev han så meldt ind i sin første officielle fodboldklub. Blot fem år senere, i en alder af 14 år, skrev han under på sin første kontrakt. Han var dermed på papiret professionel fodboldspiller. Sidenhen har karrieren ført ham til spanske Deportivo La Coruña, engelske Wigan og canadiske Montreal. I sommer ville skæbnen så, at han skulle til Danmark. Nærmere betegnet Aarhus.
Første gang i Aarhus
”Første gang jeg var i Danmark var for otte-ni år siden i forbindelse med en kamp i København. Jeg havde ikke været i Aarhus, før jeg flyttede hertil. Jeg havde knap nok hørt om byen. Kun, at det var en studieby. Jeg blev dog meget positivt overrasket, da jeg kom hertil,” fortæller Adrián López.
Sammen med sin tro følgesvend og kæreste byttede den spanske fodboldspiller livet i Canada ud med Aarhus for snart et halvt år siden. De første uger blev tilbragt på hotel Comwell. Det var ikke just drømmescenariet for det spanske par. De tog dog den positive hat på og glædede sig over at bo så centralt. Især Åboulevarden blev flittigt besøgt.
”Jeg var overrasket over, hvor svært det var at finde en lejlighed i byen,” fortæller Adrián López om det at finde tag over hovedet i byen. Han måtte erkende, at det var en umulig mission at finde en lejlighed på egen hånd og på forhånd i Aarhus. Heldigvis kom klubben ham til undsætning.
Danmark er et land, hvor man hurtigt og nemt kan føle sig hjemme. Også selvom man er fremmed. Det gælder både i Aarhus, men også i klubben.
Adrián López
Hoteltilværelsen blev således byttet ud med en lejlighed på Langenæs. Til spanierens store begejstring. Placeringen kunne næppe være bedre. Her er han tæt på både bycentrum, hjemmebanen Ceres-park og træningsanlægget på Fredensvang.
Mennesket bag fodboldspilleren
”Det har været overvældende at opleve den modtagelse, jeg har fået alle steder i forbindelse med, at jeg er flyttet hertil,” fortæller Adrián López. Det gælder først og fremmest i klubben, hvor spanieren som noget nyt i sin semilange karriere har oplevet en oprigtig interesse i den person, der gemmer sig bag den professionelle fodboldspiller, han nu engang er. Han uddyber:
”Folk bekymrer sig om dig på den personlige måde. I andre lande bliver du stemplet med mærkatet fodboldspiller. Her tænker man også på, at der rent faktisk gemmer sig et menneske bag fodboldspilleren. Og at man har et liv ved siden af fodbolden. Mentaliteten er en anden.”
Modsat mange af de andre kulturer, jeg har været en del af, oplever jeg her i Danmark, at folk er helt nede på jorden. Her snakker man ikke om, hvor meget man tjener. Målet er ikke at købe en stor villa og en dyr bil. Og for mig er det sådan, det bør være.Adrián López
Denne åbenhed oplever Adrián López også, når han færdes i Aarhus’ gader. Her bliver han jævnligt mødt af venlighed og høflighed. For at kunne give lidt igen og blive en integreret del af den danske kultur er Adrián López i fuld gang med at tage danskundervisning. Det skyldes dog ikke, at der har været en sprogbarriere forbundet med at begå sig i Aarhus.
”Jeg har ikke på noget tidspunkt oplevet det som et problem at henvende mig til folk på engelsk. Folk her snakker jo perfekt engelsk,” siger Adrián López og understreger sin begejstring for den danske kultur:
”Modsat mange af de andre kulturer, jeg har været en del af, oplever jeg her i Danmark, at folk er helt nede på jorden. Her snakker man ikke om, hvor meget man tjener. Målet er ikke at købe en stor villa og en dyr bil. Og for mig er det sådan, det bør være,” forklarer spanieren og siger videre: ”Jeg kan rigtig godt lide den danske mentalitet. At man hjælper hinanden og får nødvendig støtte.”
Forelsket i Latinerkvarteret
Når Adrián López ikke befinder sig på grønsværen, bruger han gerne tiden på at udforske, hvad Aarhus har at byde på. Efter seks måneder i byen føler han stadig, at der er mange områder, der ligger og venter på at blive udforsket. Der er dog særligt ét område, Adrián López og kæresten vender tilbage til igen og igen:
I andre lande bliver du stemplet med mærkatet fodboldspiller. Her tænker man også på, at der rent faktisk gemmer sig et menneske bag fodboldspilleren.Adrián López
”Vi forelskede os i Latinerkvarteret ved det allerførste møde. Det er et meget livligt område med en masse caféer og restauranter. Og så kan man godt fornemme, at det er et område med en historie, der går langt tilbage,” siger han. Også kæresten har hurtigt fundet sig til rette i byen. Hun underviser til daglig i spansk.
Plads til alle i AGF
AGF hentede i sommertransferen hele syv udenlandske spillere. Det betyder, at ni ud af truppens 23 spillere er udlændinge. Ifølge Adrián López er det dog ikke noget, man tænker ret meget over i den daglige gang i klubben.
”Vi er mange udlændinge, men der er ikke forskel på os. Man får den samme behandling, om man er kroat, spanier eller dansker,” fortæller han og forklarer, at han har bemærket fra tidligere, at man ofte har tendens til at finde sammen med andre af samme nationalitet som en selv. Adrián López er dog lykkedes med også at få flere danske venskaber. Også uden for fodboldens rammer.
”Det er fedt, for det gør jo bare, at jeg får den danske kultur endnu mere ind under huden. Det er dog ikke noget, du kommer sovende til. At møde andre mennesker. Man skal give meget af sig selv,” slår spanieren fast.
Føler sig hjemme
Kontrasten mellem at have boet i storbyer som Montreal og Manchester og nu at befinde sig i lille Aarhus er heldigvis ikke noget, der har afskrækket Adrián López. Nærmere det modsatte.
”Byen har en god størrelse. Den har alt, hvad man har brug for. Og så er den let at færdes i og finde rundt i,” siger han og understreger, at det er dejligt, at alting er inden for rækkevidde. Og at man bare behøver at hoppe på cyklen for at komme fra a til b.
”Danmark er et land, hvor man hurtigt og nemt kan føle sig hjemme. Også selvom man er fremmed. Det gælder både i Aarhus, men også i klubben,” fortæller Adrián López og afslutter:
”Jeg kan sige uden at tøve, at af de fremmede lande, jeg har boet i, så er Danmark det rareste, jeg har prøvet. Her er trygt og godt.”