De har allerede etableret sig i den danske underholdningsbranche med programmet Turbomodul, der gik direkte fra Youtube til TV. Bag satire-succesen står Lars Therkildsen og Charter McCloskey og deres Aarhusbaserede produktionsselskab Grasværk. Her er ambitionerne for fremtiden endnu større.
Det hele startede i Aarhus. Lars Therkildsen og Charter McCloskey er begge fra Thy, hvor de har kendt hinanden siden barndommen, men som unge flyttede de hver især til den østjyske hovedstad. Her begyndte de senere at mødes og optage de sketches, som har givet liv til de efterhånden velkendte figurer fra sketchshowet Turbomodul.
Videoer med blandt andre krejleren Tonni Bonde og levemanden Fjeder begyndte at dukke op på Youtube i 2011, og i dag har Lars og Charter deres eget produktionsselskab ved navn Grasværk, som netop er ved at producere Turbomodul sæson 2 til TV2 Zulu.
Grasværk blev startet, så de to selv kunne stå for produktionen af deres projekt, i stedet for at lade et af de etablerede selskaber gøre det.
”Det var vigtigt for os – efter nogle oplevelser med andre produktionsselskaber – at have ejerskab over Turbomodul, så vi kunne beskytte det og selv styre, hvor det skulle hen,” husker Lars.
Han og Charter havde ikke før været en del af mediebranchen eller comedy-miljøet, og pludselig stod de som de nye og anderledes blandt de etablerede komikere.
”Vi følte os meget alene til de første fester, vi var til, for vi kendte ingen, og de lod til at kende hinanden alle sammen,” fortæller Charter.
”Men efter at folk så Turbomodul, begyndte vi at få henvendelser fra nogen af dem, der syntes det var fedt. Nu har vi flere kendte navne med i vores show, fordi folk kan lide det vi laver,” fortsætter han.
Deres egen måde i deres egen by
Det har generelt været vigtigt for Lars og Charter at gøre tingene på deres måde. Derfor fik Grasværk også base i Aarhus, hvor de boede, og ikke i for eksempel København, hvor de store tv-selskaber befinder sig.
”Vi kunne ikke se nogen grund til at tage et andet sted hen. Vi laver det bare der, hvor vi er. Så må Zulu jo komme til Aarhus,” siger Charter.
”Det passer også meget godt med vores lidt underlige stil, at vi er dem derovre fra Aarhus. Det tror jeg giver god mening for dem på Zulu,” tilføjer han.
”En stor del af sketchene har desuden et meget jysk fundament, og vi bliver nok mere inspirerede af at være her,” siger Lars.
”Vi er jo begge fra landet, så når vi visuelt skal forestille os noget, så er det det, vi trækker på,” fortsætter Charter.
Stort set alle sketches fra sæson 1 af Turbomodul er filmet i Aarhus og omegn, for eksempel ved Moesgaard, i Hinnerup og i Tivoli Friheden. Og der er ingen planer om at flytte Grasværk til et andet sted. De to creative directors er glade for at have skabt noget fra bunden på deres egne præmisser.
”Turbomodul er skrevet, konceptueret, filmet og produceret i Aarhus…”, siger Lars.
”Der er blevet bollet og født i Aarhus,” indskyder Charter.
”… Og det synes jeg faktisk godt, at vi kan være stolte af, uden at det bare er lokalpatriotisme. Det var det, vi havde lyst til at gøre, og så gjorde vi det!” fortsætter Lars.
Vil gerne gøre tingene anderledes
Et af formålene med Grasværk er på sigt at kunne give plads til, at nye komiske talenter kan udvikles og folde sig ud på en måde, som ikke hidtil har været mulig uden for København, hvor stand-up har domineret comedy-branchen i en del år.
”Hvis du er en ung gut fra Vejle, og du er sjov og drømmer om at lave tv eller lignende, så begynder du sandsynligvis at lave stand-up i Aarhus for så at rykke til København, når du er blevet god. Og det er der intet galt i, men det er en skam, hvis det ikke er det, du virkelig brænder for,” siger Charter.
”Nogen af de sjoveste mennesker, jeg kender, ville aldrig kunne fortælle en joke, men de er stadig fucking sjove. Sådan havde vi det også selv, da vi startede,” fortsætter han.
Lars og Charter vil gerne bryde de rammer, der er omkring comedy i Danmark, hvor stand-up som regel er vejen ind. Med Grasværk håber de at kunne være et alternativ til den måde, tv bliver skabt på i hovedstaden.
”Jeg tror, der er en anden skole i København, hvor tingene godt kan blive meget polerede. Vi vil gerne skole folk på en anden måde, hvor vi bare gør tingene og giver mere plads til råmaterialet,” forklarer Lars.
”Man kan godt opleve, at comedy kan være meget opskrifts-agtigt i sin opbygning i dag. Det er som om, der er nogle helt faste regler, og nogen gange kan man sidde og gætte, hvilke jokes der kommer. Det er en kunstart, og det er kun de bedste komikere, der lykkes med at være sjove på den måde,” siger Charter.
”Med Turbomodul vidste vi godt, at der var visse regler, men vi valgte at sige fuck det, for vi vidste, at vi fik de største grin ved for eksempel at klippe det så vildt, som vi gjorde. Hvis vi havde siddet på et andet produktionsselskab, havde der nok været nogen, der havde sagt ’det kan man ikke’,” mener Lars.
I spidsen for en udvikling
Efter succesen med Turbomodul, som er det første koncept i Danmark, der er gået direkte fra Youtube til landsdækkende tv, har Grasværk altså fået blod på tanden, og de synes også, at Aarhus som filmby er på vej i en mere selvstændig retning.
”Man er så småt begyndt at finde ud af, at der også er skabende kræfter i Aarhus, men det går fandme langsomt,” griner Lars.
”Jeg synes man bør tænke over, at vi ikke bare skal stå for det tekniske i Aarhus og så favne det ud til København, så snart der skal tænkes kreativt. Vi skal ikke være Danmarks svar på Polen,” fastslår han.
Ifølge de to er der et godt fundament i filmbyen i Aarhus, for at skabe noget nyt, ligesom de selv har gjort, og de har nydt godt af deres tid i filmbyen.
”Vi er rigtig glade for de kontakter, vi har dernede, og vi har et godt samarbejde med dem,” forklarer Charter.
”Vi ved, at de kreative ting også kan komme fra Aarhus, og det tror jeg er virkelig vigtigt, at filmbyen får taget fat i, men det er de også godt på vej til,” afslutter Lars.