Første spadestik: Ny park har fokus på sundhed og klimatilpasning

I dag bliver første spadestik taget til MarselisborgCentrets kommende park. Verdens første park, som både tager hensyn til mennesker, der trænger til genoptræning, og samtidig kan håndtere store regnmængder i byen af hensyn til klimaforandringerne.

MarselisborgCentrets nye park bliver en nyskabende kombination af klimatilpasning og udendørs rehabilitering, der kommer alle til gode ved at fremme fællesskab og social inklusion.

”Parken får enorm betydning for de mange brugere af MarselisborgCentret. Det der indtil nu kun har været skitser bliver til virkelighed takket være både donationer, et godt samarbejde og gode indspark fra mange organisationer. Der bliver selvfølgelig lidt byggerod i en periode, men borgerne kan se frem til en fantastisk park, vi kan indvie i foråret 2021”, siger Jan Sau Johansen, områdechef, MarselisborgCentret.

Parken vil styrke borgernes sundhed, trivsel og livskvalitet – både for borgere i nærområdet og for borgere, som deltager i en rehabiliteringsindsats på MarselisborgCentret. Men den vil også understøtte kommunens og regionens ambitioner om innovativ byudvikling og klimatilpasning.

Taler, mad og lanterner
I eftermiddag fra klokken 14.30-17.30 tages første spadestik, som fejres med taler, musik, bålmad, skumfiduser, varme drikke, og smukke lanterner, der sørger for den rette skumringsstemning. Lanternerne er lavet af medarbejdere og borgere, hjulpet godt på vej af den lokale kunstner Helle Bull Sarning.

“Jeg glæder mig meget over, at vi nu kan tage første spadestik til en fantastisk park. Et væsentligt mål for os har været, at parken skal bidrage til borgernes sundhed ved at skabe rum for at mødes på tværs af sociale, fysiske og psykiske forskelle. Og ved at indbyde til fællesskab og aktivitet. At vi også får en grøn oase, der samler regnvandet, så naboerne forhåbentligt slipper for oversvømmede kældre, er et stort ekstra plus,” siger Annette Roed, formand for udvalget for nære sundhedstilbud, Region Midtjylland.

Det første spadestik tages i fællesskab af dem, som medbringer et graveredskab, mens det også er muligt at låne små skovle. Der bliver lavet en liste med alle, der har taget et første spadestik, så dem der graver kan blive en del af fortællingen.

Bydel bliver løftet
Projektet er gennemført med navnet SPARK, som står for Sundhed, Park, Aktivitet, Rehabilitering og Klimatilpasning.

”Parken ved MarselisborgCenteret har for de fleste nok været et sted, som man bare hastede forbi, men det ændrer sig nu. Parken kommer til at gavne både brugerne og de lokale beboere, og parken vil med dens rekreative muligheder give hele bydelen et løft. Parken er samtidig et fornemt bevis på, hvordan byudvikling, rehabilitering og klimatilpasning kan rummes i en og samme løsning,” siger Bünyamin Simsek, rådmand, Teknik og Miljø.

Projektet er et samarbejde mellem MarselisborgCentret, Region Midtjylland, Aarhus Kommune, Aarhus Vand, A P Møller Fonden og Realdania. Projektet har en samlet budgetramme på 45 mio. kroner.

”Det bliver en dejlig park og et levende byrum for både brugerne men også de omkring 15.000 mennesker i opland, som kan boltre sig. Vi har i mange år brugt træning udendørs, og med den nye park ved MarselisborgCentret, går vi sammen med regionen skridtet videre i en park, der nærmest kan det hele,” siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune.