FIRE – sæt fut i din opsparing

Sponsoreret indhold

Har du hørt om begrebet FIRE før? Her er tale om en forkortelse, der dækker over ”Financial Independence Retire Early” – frit oversat til dansk altså ”økonomisk uafhængighed og tidlig pension”. FIRE er gået hen og blevet til en form for bevægelse med stadigt flere danskere, der ihærdigt sparer op med det mål at kunne gå tidligere på pension. Her ser vi nærmere på, hvordan det kan lade sig gøre.

FI – Financial Independence

Man kan sige, at financial independence – altså økonomisk uafhængighed – er det middel, der skal hellige målet, når det kommer til FIRE. Her går det ud på at spare så mange penge som muligt sammen på kortest mulig tid. Idéen er så, at når du har penge nok, så kan du trække stikket fra arbejdsmarkedet og i stedet leve af din opsparing.

For at opnå økonomisk uafhængighed hurtigere end det ellers var muligt, investerer FIRE-folket deres opsparing i alt fra aktier og ejendomme til ETF’er. Og tænker du nu ”hvad er etf”, så er den helt korte forklaring, at det er en samling af aktier eller andre værdipapirer, som du kan investere i via en samlet ”pulje”.

Det kan måske virke en anelse uoverskueligt at skulle spare op til økonomisk uafhængighed ved hjælp af en ganske almindelig gennemsnitsløn, men hvis du sørger for at spare mest muligt op og samtidig ikke bruger penge unødigt, kan du – ved hjælp af investeringer – faktisk godt spare op til økonomisk uafhængighed længe inden, at du når din oprindelige pensionsalder.

Spørgsmålet er så – hvad skal du bruge din økonomiske uafhængighed til?

RE – Retire Early

I FIRE-bevægelsens ånd skal din økonomiske uafhængighed selvfølgelig bruges til at kunne trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet tidligere, end det ellers var tilfældet. Når alt kommer til alt, kan der dog være stor forskel på, hvad FIRE-folket vælger at bruge deres økonomiske frihed til. Nogle vælger at trække stikket så snart, det er muligt, og har ikke noget imod at skulle leve relativt sparsommeligt resten af livet. Andre vil gerne have, at der er plads til et stort, fedt hus, en lækker bil osv.

Tidlig pensionering er derfor i høj grad også afhængig af hvor mange penge, du gerne vil have til rådighed. Her er der ikke noget, der er rigtigt og forkert, og det mantra passer meget godt på hele FIRE-revolutionen – det er din egen rejse mod dit eget mål som økonomisk uafhængig.