Fredag viser Øst for Paradis filmen ‘Made in Bangladesh’, som er en historie om de kvinder, der syr vores kjoler og t-shirts, fortalt som en bevægende historie om ikke bare uretfærdighed og udnyttelse, men også om sammenhold og selvværd. Til visningen kan du endda møde instruktøren og en af fabriksarbejderne fra Bangladesh.
Engang stod der ‘made in China’ i nakken på din t-shirt. Men stigende lønninger har fået de internationale tøjproducenter til at søge nye græsgange i Asien, og lige nu boomer tekstilindustrien i Bangladesh.
Modehuse som Pierre Cardin, Hugo Boss og GAP får syet deres tøj i Bangladesh, hvor eksporten fra tekstilindustrien på ti år er vokset fra 9 milliarder dollars til 29 milliarder dollars. Succesen kommer dog ikke de 4,5 millioner fabriksarbejdere til gode. Arbejdsforholdene på landets fabrikker er stadig benhårde, minimumslønnen på cirka 420 kr. om måneden er blandt de laveste i verden, og kun 3,8 procent er organiseret i fagforeninger.
Svær kamp for kvindernes rettigheder
I filmen ‘Made in Bangladesh’ møder man Shimu, som flygtede fra sin landsby som teenager, da hendes stedmor ville gifte hende bort som 11-årig. Nu er hun 23 år og og bor i Dhaka, hvor hun fra morgen til aften sidder bøjet over en symaskine på en af hovedstadens tusinder af tøjfabrikker, mens hendes mand leder efter arbejde.
Da en brand på fabrikken resulterer i en kollegas død, gør en fagforeningsrepræsentant Shimu opmærksom på de kvindelige arbejderes rettigheder og vejen til at håndhæve dem. Men det er ikke let at organisere en gruppe kvinder, som frygter for deres job og mødes med modstand fra de mænd, der styrer deres liv, både på fabrikken og derhjemme.
En vigtig stemme
Instruktøren bag filmen, Rubaiyat Hossain, er en af de få kvindelige instruktører i Bangladesh, og hun har længe været en vigtig stemme i kampen for kvinders rettigheder. Historien til ‘Made in Bangladesh’ har hun baseret på en ung fagforeningsleder, der ligesom Shimu flygtede fra udsigten til tvangsægteskab, endte på fabriksgulvet og tog kampen for sig selv og sine rettigheder i egen hånd.
Filmen er således også et vidnesbyrd om kvindernes magt i Bangladesh og et forsøg på at gøre dem bevidste om deres værd. Shimu opdager en helt ny styrke i sig selv, og det er et af filmens fine budskaber. De kan godt, Bangladeshs arbejdende kvinder, og står de skulder ved skulder, kan verden blive et bedre sted.
‘Made in Bangladesh’ er co-produceret af danske BeoFilm, og du kan møde både instruktør Rubaiyat Hossain og filmens forbillede, Daliya Akter, til visningen fredag den 14. november i Øst for Paradis.