Tips til at finde den rigtige kikkert

Sponsoreret indhold

En kikkert kan i de rigtige situationer være utrolig brugbar, uanset om du kigger på fugle, ser golf, tjekker en fed udsigt eller bruger den til jagt. At finde den rigtige kan dog sagtens føles som en større opgave, da der er et enormt udvalg, og mange udtryk som man skal have styr på. Her er samlet nogle generelle tips, og de vigtigste specifikationer du skal tage højde for ved køb af en ny.

Hvilken prisme type?

Generelt taler man om 2 forskellige typer af kikkerter

  1. Porroprisme
  2. Tagprisme

Porroprisme besidder det mest traditionelle design og vil typisk være større end tagprisme. Ved valg af porroprisme vil det betyde, at du får et bedre dybdebillede.

En tagprisme er typisk mere kompakt, hvilket betyder, at de kan laves så små, at de i nogle tilfælde kan opbevares i lommen.

Hvad med prismeglastyper?

Her skelnes i dag kun mellem to forskellige slags prismer, nemlig BaK4 og Bk7 prismer. BaK4 prismer er produceret i optisk glas, dette giver den bedst mulige lystransmission og en homogen lysfordeling. Bk7 prismer er det billigere alternativ, og derfor er resultatet også derefter. Bk7 giver i gennemsnit ca. 40% mindre lystransmission end en BaK4 prisme.

Hvordan er det nu lige med styrken?

En kikkert er ofte beskrevet med to tal, som tilsammen definerer styrken. Her sondres mellem to forskellige udtryk nemlig forstørrelse og objektivdiameter. Styrken kan f.eks. være beskrevet som 10×42, hvor 10x er forstørrelsen og x42 er objektivdiameter. En forstørrelse på 10x betyder helt basalt, at et objekt der er 100m væk, vil fremstå, som var det 10m væk. Som tommelfingerregel vil det altid være sådan, at en mindre forstørrelse giver et bredere synsfelt med få detaljer, og omvendt vil en større forstørrelse give et smallere synsfelt men med flere detaljer. Objektivdiameteren som i dette eksempel er x42, betyder at den forreste linse er 42 millimeter, dette fortæller også noget om, hvor meget lys der slipper ind. Større diameter giver lysere synsfelt.

Hvad så med Exitpupillen?

Denne kaldes også for udtrædelsespupillen eller udgangspupillen og fortæller noget om, hvor stort det hul er, som der ses igennem. Tallet udledes af objektivdiameteren divideret med forstørrelsen, i eksemplet fra før vil der være tale om en exitpupil på 4,2 mm. I Skandinavien er det en fordel med en relativ høj exitpupil, da det giver stor lysgennemgang, og gør det nemmere at se i de mere mørke timer.

Hvad er okular?

De små linser der er placeret lige foran dit øje kaldes okularet. Okularet fungerer som en lup, og bidrager til at forstørre billedet lige i midten.

Hvor stort skal synsfeltet være?

Synsfeltet angives i meter på 1.000 meters afstand. Dette betyder, at hvis du ser på en bygning, der er 1.000 meter væk, og synsfeltet er angivet som 150 meter pr. 1.000 meter, så vil du kunne se et stykke af bygningen på 150 meter. Et stort synsfelt bidrager altså til et godt overblik over det område, du kigger på.

Andre væsentlige ting?

  • Vandtæt – Skal den bruges under forhold, hvor der kan forekomme vand er dette vigtigt at være opmærksom på.
  • Brillebærer – Bruger du normalt briller, skal du også dobbelttjekke, om den kan indstilles til det. Det kan de fleste ordentlige kikkerter dog i dag.
  • Vægt og størrelse