Stift selskab

Sponsoreret indhold

Her kan du læse mere om, hvordan du stifter et selskab. Der er nemlig stor forskel på, hvordan du som ejer hæfter alt afhængigt af, hvilken selskabsform eller virksomhedstype du vælger.

Vælg din selskabsform

Når du skal stifte et selskab, er det vigtigt, at du sætter dig ind i de forskellige selskabsformer og virksomhedstyper. Der er både fordele og ulemper ved det hele, så derfor kræver det grundige overvejelser.

Drømmer du om at bygge en virksomhed op på egen hånd uden en kompagnon, så er en enkeltmandsvirksomhed en mulighed for dig. En enkeltmandsvirksomhed stiller ikke krav om et indskud. Tværtimod er det gratis at registrere virksomheden. Ulempen er derimod, at du som ejer hæfter personligt for virksomheden, hvilket giver virksomhedens kreditorer mulighed for at tage udlæg i din private formue. Men er drømmen derimod at stifte et selskab med minimum én anden, så er interessentskabet muligvis vejen frem. Ligesom ved en enkeltmandvirksomhed stilles der ikke noget krav om indskud, men I ejere hæfter til gengæld personligt, ubegrænset og solidarisk.

Du har sikkert hørt om aktie- og anpartsselskaber. Du har måske endda investeret i aktier eller anparter. Den helt store fordel ved disse selskabsformer er, at du som ejer, kun hæfter med dit indskud i selskabet. Det betyder, at selskabets kreditorer ikke vil kunne gøre udlæg i dine private aktiver. Ulempen er derimod, at der stilles krav om et indskud på mindst 400.000 kr. i et aktieselskab og 40.000 kr. i et anpartsselskab. Det er endvidere vigtigt at være opmærksom på, at der kan være stillet krav om regnskabsføring samt indberetning af årsrapport. Desuden skal et aktieselskab ledes af en bestyrelse, direktion eller et tilsynsråd, mens et anpartsselskab skal have en direktion, som dog kan suppleres af en bestyrelse eller et tilsynsråd.

Rådfør dig med en advokat

Valg af virksomhedstype eller selskabsform kan få nogle alvorlige konsekvenser for dig som ejer, hvis juraen ikke er helt på plads. Det er derfor en god idé at alliere sig med en dygtig og kompetent advokat i selskabsret.

Du bør, som læser, ikke lade artiklen stå alene i forhold til konkrete, juridiske problemer, men derimod søge individuel rådgivning i form af at konsultere en advokat. Vær også opmærksom på, at artiklen kan være forældet, også efter ganske kort tid f.eks. på grund af praksisændringer eller på grund af ændret lovgivning.