Erindringsmønter giver dig lidt Danmarkshistorie i lommen

Sponsoreret indhold

Blandt danske møntsamlere er jubilæumsmønter, også kendt som erindringsmønter, værd at kende til – og det gør de fleste samlere allerede. Nationalbanken lader ved særlige lejligheder specielle mønter trykke, der mindes noget særligt af relation til det danske kongehus. Disse mønter er fuldt ud lovlige som betalingsmiddel, om end brug ved kasseregistret kan frarådes.

Danske jubilæumsmønter med tæt tilknytning til kongehuset

Leder du efter danske jubilæumsmønter, har du flere at vælge fra. Fx kan du finde flere slags 2-kroners erindringsmønter, hvor motiverne tæller Christian IX-mønten fra 1888 eller mønten fra 1892 med samme Christian samt hans kone Louise trykt i anledning af guldbryllup. Af nyere 2-kroners erindringsmønster er der 1958-mønten fra Dronning Margrethes 18-års fødselsdag.

500-kroners mønter er der flere af

Nu er det ikke fordi, at jubilæumsmønter absolut skal følge det værdisystem, som normale mønter fordeler sig efter. Du kan derfor bl.a. finde 500-kroners mønter fra 2008, 2010, 2012, 2015 og 2017. Fx markerer 2010-mønten Dronning Margrethes 70-års fødselsdag, mens 2017-mønten markerer guldbrylluppet mellem dronningen og nu afdøde Prins Henrik af Danmark.

Jubilæumsmønt blev brugt til indsamling mod tuberkulose

Ved tronskifter udstedes jubilæumsmønter også, og en særlig sølvmønt blev trykt i 1953 i anledning af Grønlandsindsamlingen. Sølvmønten, der var en 2-krone, blev solgt for 5 kr. pr. stk., hvor de sidste 3 kr. først gik til at betale for prægning, så til velgørenhed. I dette tilfælde var målet at samle ind til at bekæmpe tuberkulose i Grønland – en hjertesag for regentparret.

Få et lille stykke Danmarkshistorie ind i hjemmet

Ønsker du et lille stykke Danmarkshistorie, bør du overveje at få jubilæumsmønter. Hvor det er oplagt for dig som møntsamler at skaffe dem til din samling, kan enhver med interessere for at berige hjemmet med et stykke særligt bohave tjekke tilbud på jubilæumsmønter online.

Start med at danne dig overblik over de forskellige erindringsmønter gennem tiden!