Elcykler – fremtidens transportmiddel

Dette indhold er sponsoreret.

Elcykler bliver mere og mere populære. Danmark er i forvejen en stolt cykelnation, og derfor har vi også en rigtig god infrastruktur, når det kommer til det tohjulede transportmiddel. Elcykler er heller ikke længere noget, man kun forbinder med ældre mennesker, der har svært ved at komme frem på almindelige cykler. Vi ser flere og flere unge på cykelstierne med en elcykel, ligesom de populære ladcykler – der er pakket med alt fra børn og kæledyr til indkøb og flyttekasser – også fylder mere i gadebilledet.

Elcyklen – et oplagt transportmiddel i byer som Aarhus

Aarhus er en cykel-by, hvilket du helt sikkert ved, hvis du bor her. Der er altid liv på cykelstierne, der flittigt bliver brugt af byens mange studerende, cykel-pendlere og generelle motionister. Det er skønt, at cykelsjælen lever i bedste velgående i storbyer som Aarhus, fordi cyklister er med til at bane vejen for en grønnere og sundere transport.

Dog kræver det et par temmelig trænede lårbasser, hvis du for eksempel skal op ad Viborgvej helt nede fra midtbyen, eller hvis du hver dag skal cykle fra Viby til Aarhus Nord for at komme på arbejde. Der er i hvert fald mange strækninger, hvor det kan være fristende at droppe cyklen og tage bussen eller bilen i stedet. I mange af disse tilfælde kan det dog være oplagt at investere i en elcykel, der kan hjælpe dig på vej. Med en elcykel bliver cykelstien i hvert fald mere overkommelig på de lange og stejle strækninger, samtidig med at du fortsat kan vælge den mest miljøvenlige transportform, der også giver motion og masser af frisk luft.

Brug motoren efter behov, og klar alle hverdagens ærinder

Selvom du anskaffer dig en elcykel, og den kommer til at erstatte din almindelige cykel på mange af turene, betyder det ikke, at du ikke længere får motion. Du har stadig mulighed for at få motion på en elcykel. Du bestemmer selv, hvor meget motoren skal hjælpe til, så du kan skrue ned, når det går ligeud, og få lidt mere hjælp, hvis Langelandsgade eller Randersvej truer forude.

Motoren er selvfølgelig den oplagte grund til at vælge en elcykel. På en almindelig elcykel kan du også montere barnestol og andre bagageløsninger. På den måde kan du nemt klare hverdagens ærinder på elcyklen, ligesom du ville kunne på din almindelige cykel eller med bilen.

Husk hastighedsbegrænsningen: Hvor hurtigt må man køre på en elcykel?

Hvis du er en cyklist, der flittigt kører på den helt almindelige ”rugbrødsmotor”, har du sikkert oplevet at blive overhalet af en hurtig elcykel på cykelstien. Det kan godt virke voldsomt for almindelige cyklister, når der pludselig kommer en hurtig elcykel drønende ved siden af. Og der er faktisk også regler for, hvor hurtigt en elcykel må køre.

For en helt almindelig elcykel gælder det, at den maks. kan og må køre 25 km/t. Det er ikke meget hurtigere, end hvad en almindelig rugbrødsmotor-cyklist kan køre på en god dag i medvind. Forskellen er selvfølgelig, at du med en elcykel nemt kan holde en konstant fart på 25 km/t, mens en almindelig cyklist sandsynligvis varierer sin fart i takt med de mange aarhusianske bakker.

Der findes også en anden type elcykel: den såkaldte Speed Pedelec. Denne type elcykel har en tophastighed på 45 km/t. Der er lidt andre regler for en Speed Pedelec – for eksempel må du ikke montere barnesæde på den. Til gengæld er den god, hvis du pendler et længere stykke hver dag og gerne vil cykle i stedet for at køre bil.

Så: er en elcykel pengene værd?

Om en elcykel er pengene værd, kommer selvfølgelig an på, om du har brug for en motor på din cykel. Hvis du ofte veksler mellem at cykle og tage bilen eller bussen, kan en elcykel i mange tilfælde være alle pengene værd. Med en elcykel kommer du hurtigere frem i myldretiden end bilerne, og du slipper for at svede helt vildt op ad bakkerne – og samtidig slipper du for tætpakkede bilkøer og forsinkede busser.

En elcykel er også et miljøvenligt alternativ til bilen, hvilket mange efterhånden tænker meget på. Du kan som nævnt også sagtens have barnestolen og indkøbsposerne på din elcykel, så det bliver nemt at klare hverdagens ærinder.

Der er mange fordele ved at investere i en elcykel. Især i byer som Aarhus, hvor der i forvejen er en udpræget cykelkultur og dermed masser af gode cykelstier – men hvor der samtidig er mange lange og stejle strækninger at bestige for den almindelige rugbrødsmotor-cyklist.

Hvis du vil vide mere om, hvad du bør gå efter, når du køber en elcykel, kan du finde masser af guides på nettet eller se denne test af de bedste elcykler.