DTU slår fast i ny rapport at mange danskere spiser for lidt fisk. Og det er en skam, for fisk er en god kilde til vigtige næringsstoffer og sunde fedtsyrer. Heldigvis er det ikke svært at finde gode fiskehandlere som sælger friskfangede fisk – bare tag en tur på Aarhus havn.
Af: Daney Ísbjörg Helgadóttir
DTU har lige publiceret “danskernes kostvaner 2011-2013”. Heri kan man læse om danskernes indtag af eksempelvis grøntsager, sukker, kylling – og fisk. Indtaget af sidstnævnte er desværre for lavt for mange; faktisk spiser en tredjedel af danskerne kun små mængder, mens hver tiende dansker ikke spiser fisk overhovedet. Det er ærgerligt, da fisk er en god kilde til eksempelvis D-vitamin, selen og omega-fedtsyrer.
I håb om at inspirere aarhusianerne til at spise mere fisk, har jeg besøgt de to nok mest kendte fiskehandlere i Aarhus; Clausens Fiskehandel og Havnens Fiskehus. Begge ligger på fiskerivej, godt skjult, hvis du ikke lige ved at de er der. Men når først du har fundet dem, bliver du ved med at vende tilbage. Måske fordi stemningen på havnen er god; det myldrer med smilende mennesker når solen skinner. Eller måske fordi der er masser af plads til at slå sig ned og hygge på en solrig forårsdag og nyde havet, vejret, hinandens selskab – og en fiskefrikadelle?
Ud over fiskehandlere ligger der nemlig i havneområdet mange bord-bænke sæt, som muliggør, at du nemt kan nyde dine nyindkøbte delikatesser i det gode vejr med det samme – hvis du nu ikke kan vente helt, til du kommer hjem med de gode varer.
Havnens Fiskehus
Havnens fiskehus er proppet med mennesker, da jeg besøger stedet en lørdag formiddag. Der er godt gang i salget, og især friske stenbiderrogn, torskebukser og laksefileter langes over disken. Jeg får beskrevet, hvordan stenbiderrognsæsonen er på sit højeste, og at det er nu, prisen er billigst. Du kan få 100 g til kun 20 kr. Mange vælger da også at købe stort ind; fryseren skal fyldes, inden den korte sæson atter ender. Rognen kan nemlig nemt holde sig i ½ år, og nok også længere.
Men slutningen på én sæson er bare starten på den næste. En ekspedient fortæller, hvordan man som fiskehandler ved, når foråret rigtigt har meldt sin ankomst; det er, når hornfisken og makrellen dukker op. De er lige på trapperne, men kan du ikke vente så længe, sælger Havnens Fiskehus røgede makreller året rundt.
Ud over de sæsonbetonede salg er det også de mere typiske fisk, der sælges mange af for tiden; laks, torsk og rødspætte er eksempler herpå. Men har du lyst til noget helt tredje, er udvalget også kæmpe stort på dette område. Du skal bare ned og kigge og finde lige det, der ser aller bedst ud.
Clausens Fiskehandel
Det kan næsten ikke lade sig gøre at sige “Clausens Fiskehandel” uden at komme til at tænke på fiskefrikadeller. Fiskehandleren er kendt i hele Aarhus-området for sine deller, og det er da også dem, der dufter af, når man træder ind i butikken. De er kæmpe store, og man kan få 3 stk for blot 30 kr. Og så må du selv bestemme, om de er med eller uden laks.
Også her er det dog stenbiderrogn, som er i højeste kurs, og der sælges af “nordens kaviar” på livet løs. Ja, faktisk har butikken næsten et helt bjerg af rognen, hvilket virkelig understreger, at det er højsæson. Prisen er da også den samme som hos nabo-fiskehandleren; 20 kr for 100 g.
Her er et menneskemylder denne lørdag formiddag, og det er unge som gamle, der kigger forbi. Kendetegnet for alle er smil på læben, og en fælles kærlighed til de friske råvarer, de delikatesser, og den gode stemning, som havnen byder på. Og en kærlighed til fisk, som forhåbentlig vil rykke danskernes kostvaner i en retning, der indeholder væsentligt mere af den sunde fisk.