Kristine Yde

Kristine Yde: Musicalstjerne og Disneyprinsesse

”Det føles virkelig som at komme hjem til der, hvor det hele startede.”

Kristine Yde er i øjeblikket aktuel i musicalforestillingen Dirty Dancing i Musikhuset Aarhus, og med en uddannelse fra Musicalakademiet og en Reumerts talentpris i baglommen er hun klar på at fortsætte med at erobre de danske scener.

Kristine er vendt tilbage til hjembyen Aarhus. I hvert fald i denne måned, hvor hun spiller i Musikhuset. Det har for Kristine altid været som at komme hjem, når hun vender tilbage til Aarhus, selvom det er ved at være et stykke tid siden, at hun flyttede til storbyen København. Hun flyttede fra forstaden Beder til Fredericia to år efter gymnasiet, hvor hun startede på Musical Akademiet og har som yngre altid været aktiv i teatermiljøet. Da hun var 14 år var hun en del af teatergruppen Musical Syd, der lavede en forestilling hvert år i Musikhuset. Derfor har hun kendt meget til at stå på scenen i Musikhuset allerede fra en tidlig alder og er der blevet vant til at stå på scenen.

Sang, dans og en Reumerts Talentpris
Da Kristine kommer i gang med sin karriere på scenen, har hun spillet i Schweiz,  men har hovedsageligt gjort karriere i Danmark med roller i The Sound of Music, hovedroller i Singing in the rain, Mamma Mia og Aladdin. En af de største bedrifter for Kristines karriere, var da hun vandt en Reumerts Talentpris, for sin rolle som Sofie i Mamma Mia i 2010 – ”Det var en af de største anerkendelser for mig, og det gjorde, at jeg fik mere kendskab til branchen, og at branchen fik kendskab til mig”.

En prinsessedrøm går i opfyldelse
Kristine har i de senere år arbejdet med Disney som arbejdsgiver med en hovedrolle som Ariel i Den Lille Havfrue og senere Jasmin i Aladdin på scenen. Hun har også lagt stemme til Anna fra Disneys tegnefilm Frost. Kristine beskriver arbejdsforholdet med Disney som “dejligt” og mener, at de har været en god arbejdsgiver. ”Det er er jo lidt alle pigers prinsessedrøm, der går i opfyldelse, når man få lov at være en ægte Disneyprinsesse”. Som Anna fra Frost optræder hun med Maria Lucia Rosenberg og giver glæde til rigtig mange børn både på scenen, men også i de mails som pigerne glædeligt svarer på til de mange Disney-glade danske børn. Kristine håber på fremtidigt samarbejde med Disney, enten på scenen eller som stemmedubber, ligesom i tegnefilmen Frost.

Nobody puts Baby in a corner
Lige nu er Kristine aktuel i musicalforestillingen Dirty Dancing, hvor hun er med i danseensemblet. Dette er dog ikke hendes eneste rolle i denne forestilling, for hun er nemlig understudy på hovedrollen Baby, som til hverdag bliver spillet af Matilde Norholdt. Kristine forklarer, hvad det vil sige at være understudy:

Jeg tror, det lyder ret sindssygt, hvis man ikke ved, hvad det betyder. Det går ud på, at man lærer hele hovedrollen, i mit tilfælde har jeg lært hele ”Baby”-rollen. Normalt får man nogle prøver efter premieren, hvor man har det, der hedder en understudy-prøver, hvor man prøver hele forestillingen forfra, bare fra nogle nye pladser. Det, der er vigtigst for mig, når man skal lave sådan nogle understudy-roller er, at man lærer hele rollen udenad uden de her prøver. Nogle kan lære bedst ved at at gennemgå rollen fysisk, men jeg lærer ved at lytte og kigge. The show must go on, og det skal helst gå så gnidningsfrit som muligt for mine kolleger. De skal ikke bære mig igennem.

Musicalen planlægges ikke efter, at understudy skal prøve at spille rollen i en af forestillingerne, men Kristine har prøvet at spille ”Baby”-rollen, da forestillingen gik i København både pga. sygdom og fridage. ”Nogle gange kan det planlægges, og andre gange skal man træde til på dagen. Man bliver nødt til at satse og tage noget styring, selvom man måske ikke ved, om det er rigtigt det, man gør”.

Kristine forklarer, at det at være understudy forståes som en anden måde at arbejde inden for skuespillerfaget. Nogle understudies afventer bag scenen, men andre, ligesom hende selv, får en rolle i ensemblet og kan derfor være med under hele forestillingen.  For hende og mange andre skuespillere handler det ikke om at få alle hovedrollerne, fordi der er nuancer i alle de roller, der skal spilles i et stykke. ”Det har ikke noget med størrelsen af rollen, det har noget med rollen at gøre”.

The show must go on
Den næste store rolle for Kristine er blevet offentliggjort for nylig. Det er den kvindelige hovedrolle i en musicalopsætning af Shubidua på Fredericia Teater. Derefter er der planlagt endnu en forestilling, hvilket betyder, at arbejdet er skemalagt i hvert fald et år frem i tiden. Dette er et privilegium Kristine holder af, da der er mange skuespillere, der ikke har den mulighed, fordi der kan være langt mellem de forskellige jobs.

Hold godt øje med Kristine i fremtiden, da hun nok skal sørge for at præge de danske scener, og give jer god underholdning, om det er i hovedrollen eller en anden spændende rolle, som hun indtager på scenen.

Kristine spiller med i Dirty Dancing i Musikhuset Aarhus, den nostalgiske forestilling med populære Silas Holst som drømmefyren Johnny Castle.

Forestillingen spiller sidste show søndag d. 31/05 og har været udsolgt længe. Den og Kristine er blevet taget godt i mod af publikummet i Aarhus.