Dette indhold er sponsoreret.
Når den søde juletid nærmer sig, så er der for mange danskere helt særlige og faste traditioner, der følger med. En af de klassiske traditioner er julepynten – men ikke bare rundt i hjemmet også på juletræet, som står klar til juleaften.
Julepynt findes i mange forskellige udformninger. Vi kender alle de små julebukke, flettede julehjerter, julekurve, julekugler, julenisser, kræmmerhuse, juleæbler m.m. Men hvorfor er det lige præcis disse ting, vi forbinder med julen og derfor hænger på juletræet?
Den populære julestjerne på juletræet
Julestjernen bliver også kaldt for Betlehemsstjernen. Det var nemlig den, der ledte de tre vise mænd fra Østerland til stalden, hvor Jomfru Maria befandt sig med Jesusbarnet.
I dag er julestjernen den mest brugte form for julepynt på juletræet. Det har dog ikke altid været julestjernen, der prydede træets top. Da juletræet blev bragt ind i stuerne, var det en engel, der sad på toppen af træet. Storke og nisser har også tidligere haft denne plads.
Det flettede julehjerte er en dansk opfindelse
Man siger, at julen er hjerternes fest. Det passer godt sammen med, at julehjerterne i gammel tid blev brugt til at hænge godter og juleknas på træet til glæde for børn og fattige folk.
Det ældste julehjerte i verden blev flettet i 1860’erne af vores egen verdenskendte H.C Andersen. Det var en gave til H.C. Ørsteds datter. Det flettede julehjerte er altså en dansk opfindelse, der har bredt sig til andre lande.
Derfor fik trommer, trompeter og flag plads på juletræet
I 1864 led Danmark et nederlag i krigen mod Tyskland. Det blev derfor vigtigt for det danske folk, at signalere danskhed med de røde og hvide farver i form af Dannebrog. Trommerne og trompeterne blev ligeledes en del af juletræets pynt. Denne juletræspynt er efter inspiration fra militærorkestrets instrumenter.