Kenneth Stjernegaard

Vores passion for gin

Så snart man kommer ind ad døren i den lille, gamle, lyserøde bygning på Sydhavnen, bliver man ført af trapper ned i det store kælderlokale, hvor den karakteristiske gran-agtige duft af enebær leder sanserne til en verden langt væk fra byggeroddet udenfor. Det er her 45-årige Troels Præst Andersen og 43-årige Lars Toke Graugaard har gjort deres passion for gin til virksomheden Njord Gin.

Tekst: Nanna Westergaard
Foto: Stjernegaard Fotografi

Vores interesse for gin startede som et middel til at få mod til at turde kontakte pigerne til festerne på universitet. Der smager man jo ikke så meget på det, men med tiden bevægede det sig over i en sund interesse for også at smage på det, vi drak, og det var så over en længere årrække, at vi kom til at drikke mere og mere interessant gin. 

Vi ville lave en gin, som brød med den klassiske London Dry stil, som næsten var den eneste, der fandtes for bare få år tilbage, og vi ville lave en gin, som havde udgangspunkt i primært dansk natur. Så gik vi ellers på kryddersnapsevis i gang med at samle urter, som vi lod trække i spiritus og sad og smagte gennem rigtig mange sessioner. Vi er gamle venner og har kendt hinanden gennem nogle og tyve år, så dengang var det sjov og ballade og en hyggelig hobby.

På et tidspunkt ville vi prøve at destillere gin. Det bliver mere raffineret i aromaen og smagene, når man begynder at destillere. Vi lånte os ind på et destilleri, hvor vi kunne eksperimentere med smagene. På et tidspunkt nåede vi frem til noget, vi syntes smagte enormt godt, og det blev vores førstefødte, Mother Nature. 

I starten fik vi en del tæsk af traditionelle gindrikkere, men vi fik også meget anerkendelse og positiv opmærksomhed, så folk begyndte at købe vores gin og ville have den på blandt andet Michelin-restauranter og specialbutikker. Langsomt blev vores hobby til en virksomhed. Det er selvfølgelig stadig vores passion, og så er det jo fantastisk at bruge hele arbejdsdagen på at producere vilde og utradionelle gins. 

For os er gin en rejse ud i naturen. Det er der, vi synes, det er sjovt; at udvikle destilleret natur. Nogle af vores gins er også sæsonbetonede. For eksempel har vi en, der er diluteret med birkesaft i stedet for vand, og det er nogle få uger i foråret, man kan hive det ud. Det er så på det tidspunkt, vi laver den gin. Når den er udsolgt, så er den udsolgt. Så må man vente på næste sæson. 

En god gin må gerne være komplekst smagende,så du over længere tid kan finde mange noter i den, mens den selvfølgelig er balanceret. Så går vi også efter gins, der har smagsintensitet, som ikke bare smager af finsprit med en smule aroma i. Det betyder selvfølgelig også, at folk, der kaster sig ud i sådan en gin, som er mere intens og mere kompleks, bliver overraskede over, at gin også kan smage på den måde.

En af de væsentlige kriterier for gin er, at den primære smagsgiver skal være enebær, men derudover er der næsten fri leg. Vi tager ofte ginnen hen, hvor man ikke plejer at finde den. Nogle gange udfordrer vi også grænserne for ginnen, og det er sådan nogle opdagelsesrejer ud i smag, vi synes er interessante og sjove. 

Vi bruger nok halvdelen af vores tid på at produktudvikle nye smage, destillere nye urter og finde frem til balancen mellem dem. Det er måske lidt dumt set fra et forretningsperspektiv at bruge så meget af sin tid på det, men det er der, vi synes, det er sjovt. Hvis ikke vi havde udforskningen af smag som vores primære fokus, ville vi miste gejsten. Det gør jo også, at vi bliver ved med at komme med nogle vilde ting rent smagsmæssigt. 

Når man dyrker sin passion så meget i dybden, som vi gør, så møder man af en eller anden grund en masse andre passionerede mennesker indenfor andre felter. Jeg tror aldrig, vi har mødt så mange interessante folk, før vi begyndte at lave gin.

Om Njord Gin
· Blev formelt etableret i 2014 og rykkede ind i lokalet på Sydhavnen for tre år siden.
· Udover Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard er der to andre medarbejdere på destilleriet.
· Det er Danmarks eneste dedikerede gin-destilleri og Aarhus’ første destilleri i mere end 100 år.

Lav din egen gin
Man kan lave sin egen gin efter kryddersnapsemetoden (også kaldt en compound gin)
Du skal bruge:
· Ren alkohol, fx vodka
· Enebær
· Andre bær, blomster, urter efter eget valg
Lad ingredienserne trække ud i vodkaen. Husk, at enebær skal være den primære smagsgiver, og så har du sådan set lavet en gin.

50.000 medarbejdere
· Ude foran destilleriet er der en masse plantebokse og højbede med krydderurter og planter, som de pluker af og bruger til at eksperimentere med nye gin-smage. 
· Når de skal bruge større mængder til produktion, har de efterhånden opbygget et korps af hjælpere til at plukke urterne ude i naturen.
· I den lille have har de også deres egen bikube. Her har de 50.000 små bevingede medarbejdere til at producere den honning, de blandt andet bruger til at søde deres sloe gin.
· Bikuben bliver administreret af BISTAD, som beskæftiger udsatte borgere.