Ungdommens hus

På Knudrisgade 5 ved Nørreport i midten af Aarhus flyder kreativiteten ud af en gammel kontorbygning, hvor en enklave af unge har indfundet sig med øvelokaler, fælleskøkken og kunstatelier. Ungdomskulturhuset startede i 2015 som et midlertidigt initiativ, der skulle styrke det sociale liv blandt de unge i Aarhus. I dag er huset blevet en vigtig del af kulturlivet i byen, men midlertidigheden er begyndt at hale ind på foreningen, som endnu ikke har fundet en fast base.

Tekst: Daniel Skinbjerg
Foto: Daniel Skinbjerg & Alexander Loft

Ud fra køkkenet strømmer en duft af eksotiske krydderier, som snor sig frem til hvert et hjørne i bygningens lokaler. Ved de omkringliggende borde bliver der kastet terninger og spillet brætspil, mens en ung gut lader fingrende vandre langs tangenterne på husets klaver.

På den anden side er 10-12 mennesker iklædt sportstøj netop kommet ind ad døren og begyndt at strække de ømme muskler. Men der går ikke lang tid, før de indtager et bordtennisbord i midten af lokalet omringet af lædersofaer og begynder at spille ’rundt om bordet’.

Vi befinder os på Knudrisgade 5 ved Nørreport i midten af Aarhus. Her har en enklave af unge indfundet sig i kontorbygningen, der tidligere husede det aarhusianske folkeregister, men i dag rummer alt fra musikstudier, øvelokaler og dansesale til kunstatelier, løbeklub og fælleskøkken.Midlertidigt initiativ på tredje år
En af dem, som tilbage i 2015 var med til at starte Ungdomskulturhuset, er ungevejleder Ruth Morell. Hun har sin daglige gang i huset, som hun fortæller åbnede på baggrund af en henvendelse til kommunen fra Ungdomsbyrådet, der savnede et sted, hvor unge kunne mødes i Aarhus.

”Formålet med Ungdomskulturhuset har været at give børn og unge et frirum i Aarhus. På samme tid rummer vi unge fra udsatte boligområder, og dem som kommer til byen udefra. Og så har vi også en del projekter for unge flygtninge, som er kommet hertil,” siger hun.

Siden da har projektet eksisteret flere steder i byen – blandt andet i Den Rå Hal på Godsbanen og i Hjortensgade. Og nu her i Knudrisgade, hvor unge fra nær og fjern samles for at indspille musik, lave mad i fælleskøkkenet eller blot mødes over en kop kaffe.

”Her kommer alle mulige unge, som ønsker at lave noget kreativt. Unge fra midtbyen, gymnasieelever, elever fra de tekniske skoler, produktionsskolerne. Knapt 300-400 mennesker om ugen – og endnu flere, når der bliver afholdt events og koncerter,” siger Ruth Morell.Fanget af fællesskabet
På etagen over fælleslokalerne buldrer bassen afsted bag de døre, der leder ind til Ungdomskulturhusets øvelokaler, som er frit tilgængelige for byens unge musikspirer. Her øver bands som Monti såvel som andre upcoming musikere, der har set deres snit til at benytte sig af husets faciliteter.

Rasmus Folke Flebbe er 23 år og har besøgt Ungdomskulturhuset næsten dagligt, siden han opdagede det for knap et halvt år siden. Han studerer elektronisk musik på Musikkonservatoriet og har de seneste måneder indrettet et studie, som skal være basen for et musikalsk kollektiv.

”Jeg havde længe søgt et sted, hvor jeg kunne komme ud, indspille musik og på samme tid rende ind i andre mennesker. På konservatoriet låner man måske et lokale og sidder i seks timer, hvor man sjældent møder andre, hvilket hurtigt bliver ensomt,” siger han.

Han fortæller, at Ungdomskulturhuset har taget imod ham med åbne arme og har givet ham mulighed for at få plads til at lave det, som han vil. Men derudover også få venskaber på tværs af andre fællesskaber såsom Dansk Flygtningehjælp Ungdom og teater- og kunstforeningerne.

”Man kan mærke, at der er et stort kreativt output. Der er plads til at være sig selv. Og det er ikke for lukket for omverdenen. En af de fedeste husregler er, at man altid skal sige hej. Det virker måske dumt. Men noget af det sværeste er, at få folk til at komme hinanden ved,” siger Rasmus Folke Flebbe.

”Fællesskabet er fantastisk. Man lærer hurtigt nogen at kende, og der er altid noget at snakke om. Det er et fåtal af menneskerne i Ungdomskulturhuset, som jeg ikke ville anse for at være mine kammerater.”Mangler fast base
Tilbage i fællesrummet samles alle husets brugere til fællesspisning. Det gør de hver mandag, når Dansk Flygtningehjælp Ungdom afholder ’Madmekka’. Alle er inviteret, og klientellet består af både musikere, løbeentusiaster og unge flygtninge. Mange af dem vender tilbage uge efter uge.

Til trods for at Ungdomskulturhuset er blevet fast base for mange af byens unge, har det i lang tid været huset selv, som har manglet en fast beliggenhed. Foreningen har måttet flytte flere gange, og i april 2019 bliver det nuværende hus på Knudrisgade jævnet med jorden.

Det ærgrer Ruth Morell, eftersom Ungdomskulturhuset gerne vil have en central placering, hvor der samtidig er plads til, at de unge kan skeje sig ud. Siden oktober 2017 har foreningen desuden fået en fast bevilling fra kommunen, hvorfor arbejdet gerne skulle fortsætte langt ud i fremtiden.

”Det er vigtigt, at vi har et ungdomshus, så de unge har et sted, som er deres eget – i nogle rammer og med nogle muligheder, som de selv er med til at bestemme. Det er sundt for at skabe demokratiske borgere og unge, som er i stand til at træffe sunde og fornuftige valg,” forklarer hun.

Ungevejlederen fortæller dog, at der er nye tiltag i støbeskeen, og at foreningen håber på at kunne løfte sløret for en ny beliggenhed snart, men at denne endnu engang må være periodevis i stedet for permanent.

”Sandsynligvis bliver vi en del af de projekter, som kommer oppe ved Amtssygehuset – formentligt midlertidigt, men forhåbentligt over en længere periode.”Håber på flere unge
Selvom midlertidigheden har sat sit præg på foreningen, er Ruth Morell dog fortrøstningsfuld ved, at projektet nok skal lykkes. Hun håber, at endnu flere finder vej ned i Ungdomskulturhuset og ser potentialet i fællesskabet.

”Jeg håber, at vi i fremtiden får et permanent ungdomskulturhus med større muligheder og synlighed. Og at de unge synes, det er et fantastisk sted at komme, så flere kommer forbi og bruger de tilbud, vi har.”

Rasmus Folke Flebbe er også en af dem, som med sikkerhed vil fortsætte med at bruge Ungdomskulturhuset. Han ser ikke sig selv slå sig ned andre steder – foreningen er blevet hans hjemme, med alt hvad den indebærer af mennesker og arrangementer.

”Hvis jeg ikke havde det her sted, ville jeg nok bare sidde derhjemme. Det er svært at finde et andet sted, hvor der er så meget kulturel vækst. Jeg kunne selvfølgelig bare leje et lokale et eller andet sted – men så ville det jo også bare været ’et lokale et eller andet sted’.”

Karl-Emil Roldborg, 22 år
musiker

Jeg er kommet her siden sidste år. På det tidspunkt var der ikke særlig mange, som havde fundet ud af, at der var øvelokaler her. Vi var hurtige til at komme ned og blive en del af huset.

Det, der drog mig, var nok stemningen. At man føler sig velkommen. Man kan tage et nyt initiativ, hvis man får lyst, eller man kan bare se, hvad der sker og blive en del af det.

Det er vildt hyggeligt, at der sker ting, og man kan tage til fællesspisning og møde folk, som bruger huset på andre måder end en selv. Det er bare et sindssygt rart sted at være.

Pernille Bjaldby Christensen, 24 år
lærestuderende

Jeg kommer her ofte igennem Ungdomskulturhusets løbeklub, hvor vi tager ud og løber mandag og fredag og desuden dyrker Yoga. Og så spiser jeg næsten altid med, når der er fællesspisning.

Jeg opdagede Ungdomskulturhuset gennem en fra mit studie, som tog mig med herned og viste mig fællesskaberne. Og siden da blev jeg bare bidt af det og er kommet her lige siden.

Jeg oplever, at alle er så åbne og imødekommende. Folk vil hinanden, og der er plads til alle, og man føler sig hurtigt hjemme og som en del af fællesskabet.

Andreas Riegels Vestergaard, 25 år
statskundskabsstuderende

Jeg opdagede Ungdomskulturhuset i sommers gennem en af mine venner, som er med til at lave ’Madmekka’, hvor vi mødes og laver mad på tværs af kulturer – både unge flygtninge og danskere.

Jeg elsker at lave made og møde nye mennesker. Og Ungdomskulturhuset er en god platform for netop det, fordi huset er med til at skabe nogle gode rammer for kulturmøder.

Folk er glade og imødekommende, og man kan lære en masse om hinanden. Alt fra madkultur, til hvad man nu ellers snakker om. Det er nærmest blevet et middel for socialt samvær.

Ungdomskulturhuset

  • Er et kulturhus og et mødested målrettet unge i alderen 15-25 år, der ligger centralt i Aarhus.
  • Opstod i august 2015 efter stor efterspørgsel på et ungdomskulturhus i Aarhus.
  • Drives i et tæt samarbejde mellem unge frivillige og Aarhus Kommune, der udvikler og administrerer huset.