Ud i naturen med eventyrbussen

25-årige Kristian Nissen og 26-årige Jens Wejs Andersen blev for et år siden færdige med at ombygge deres fælleskøbte varevogn til en autocamper. Nu rummer den postkasserøde varevogn alt fra et køkken til en tagterrasse og har siden fået tusindvis af eventyrfyldte kilometer i hjulene. Mød de to venner, der tager på ture i naturen og først kender destinationen, når de er på landevejen.

Tekst og foto: Kristoffer Jakobsen

Vi møder Kristian Nissen og Jens Wejs Andersen i Marselisborg Skovene. Ikke en normal destination for de to eventyrlystne venner, der for lidt over et år siden købte en varevogn og byggede den om til en autocamper. Turene er blandt andet gået til Nordkap, Norges nordligste punkt, Serbien og Montenegro. Og det er særligt én ting, der dikterer, hvor turen går til. Naturen.

”Det er en fremragende måde at komme ud i naturen på. Det giver en helt særlig frihed at køre i en varevogn. Vi er kommet steder, vi aldrig kunne have været med en campingvogn. Vi har hoppet fra klipper i Kroatien og oplevet den smukke natur i Serbien,” siger Jens Wejs Andersen, mens han tænder op i gaskomfuret, der har holdt de to venner varme gennem kolde nætter i den nordlige polarcirkel.

”Når vi ikke gider at køre mere, finder vi en sø eller et sted med en flot udsigt. Så laver vi bål og overnatter der. Når vi står op, kan vi brygge en kop kaffe og få en god gåtur,” uddyber Kristian Nissen.

Turen går til Danmark
Kristian Nissen og Jens Wejs Andersen har også flere gode ture rundt i den danske natur på oplevelseskontoen. Ifølge de to venner behøver man nemlig ikke at køre ret langt for at få en stor naturoplevelse.

”Vi skal ikke længere end til Djursland for at opleve vildt smuk natur. Lige meget hvor i Danmark, vi kører hen, er der altid noget at se i nærheden. Om det er en udsigt eller en vandresti,” fortæller Jens Wejs Andersen. 

”Man skal faktisk ikke mere end fem minutter ud af Aarhus, før man kan få sig en god naturoplevelse,” indskyder Kristian Nissen. 

Husbussen, som den er blevet døbt, mangler heller ikke noget. Inde i bilen finder man et køkken med køleskab og gaskomfur. Spisebordet af teaktræ og de to sofaer kan slås ned til en dobbeltseng, og oven på bilen har de to venner bygget en tagterrasse. Her sættes havestolene altid op, når der bliver slået lejr i de naturskønne områder. Taget er desuden udstyret med solceller, der giver strøm til turen, hvor end den går hen. 

”Det bedste er, at man bare kan sætte sig ud i bilen og køre afsted. Alt vores udstyr er altid pakket ned. Havestole, dyner, hovedpudder, gryder, pander og bestik. Der er gas i tanken og strøm fra solcellerne. Så når vi lige har en enkelt fridag eller en weekend, kan vi sætte os ud i bilen og finde ud af, hvor vi skal hen,” siger Kristian Nissen.

Lad tilfældighederne råde
Kristian Nissen og Jens Wejs Andersen finder som regel først ud af, hvor turen går hen, efter de har sat sig bag rattet og tændt motoren i den røde Ford Transit. Det er tilladt at planlægge lidt, og normalt ved de to venner også, om de skal mod øst eller nord. Derfra finder de ud af det undervejs. 

”Vi var engang på en tur, hvor vi slog med terninger om, hvilken vej vi skulle køre. Så endte vi i Stettin i Polen. Vi prøver at komme ud af vores komfortzone,” fortæller Kristian Nissen. 

”Det er jo eventyrbussen,” indskyder Jens Wejs Andersen med et grin. 

Det vigtigste på turene er at tage tingene, som de kommer. Så skal man ikke sige nej til muligheder, der byder sig undervejs, fordi man skal nå et bestemt sted hen. Det er oplevelserne, man får mellem destinationerne, der tæller. 

”De ting, jeg husker bedst fra vores ture, er det, som ikke står på de typiske lister af ting, man skal se. Man ligger mere i de oplevelser, man får på egen hånd,” fortæller Jens Wejs Andersen.

”I Norge havde vi slået os ned ved kysten, hvor vi mødte en lokal nordmand. Han spurgte, om vi ikke skulle med ud og fiske. Så kom han forbi med sin båd næste morgen, og Jens fangede en stor laks,” siger Kristian Nissen, mens Jens Wejs Andersen demonstrerer laksens størrelse med hænderne.

”Man bliver virkelig afhængig af at lade tilfældighederne råde,” fortæller Kristian Nissen.