Sådan kommer du godt i gang med at løbe

Dette indhold er sponsoreret.

Går du med drømmen om at komme i gang med at løbe for at få lidt ekstra bevægelse ind i hverdagen og få en sundere livsstil? Så er der flere ting, du skal være opmærksom på, før du bare springer hovedkulds ud i det. Løbetræning er yderst hårdt for din krop, og specielt fødder og ben er under stor belastning, fordi de bliver udsat for et ensidigt bevægelsesmønster. Denne store og anderledes belastning, end du er vant til, kan i værste fald ende med alvorlige skader, og derfor bør du tage dig nogle forholdsregler i din løbetræning. Har du ingen anelse om, hvor du skal starte, får du her nogle gode råd til at komme i gang med at løbe og undgå skader. 

Invester i gode løbesko

Du tænker måske, at du sagtens kan bruge din gamle, udtrådte løbesko, som har samlet støv på loftet, når du skal i gang med at løbe, men der tager du fejl. De gamle løbesko fra loftet har over tid mistet en stor del af deres stødabsorbering, og de vil derfor øge risikoen for skader som hælspore, der kan sætte en stopper for din træning. Hælspore er helt konkret en irritationstilstand i din svangsene, som er den sene, der kommer ude fra tæerne og hæfter på hælknoglen. Skaden kan blandt andet skyldes løbesko med dårlig stødabsorbering, men skulle du være så uheldig at pådrage dig den, så findes der heldigvis hælspore behandling. Behandlingen kan blandt andet bestå af fodmanipulation eller cryo-terapi, der er behandling med is, men du kan selvfølgelig også gøre dit for at undgå hælspore, og det starter i høj grad med at investere i nye løbesko, som passer til dig og din løbestil.

Lyt til din krop og restituer

Mange nye løbere har en tendens til at intensivere løbetræningen hurtigt, fordi de måske har luften til det, men her er det vigtigt, at du lytter til hele din krop. Du vil nemlig kunne forbedre din kondition relativt hurtigt, mens det tager længere tid for muskler, knogler og sener. Når du efter kort tid løber længere distancer, vil du derfor udsætte specielt senerne for en belastning, som de endnu ikke kan holde til, og du vil løbe ind i overbelastningsskader. Du undgår det ved at lytte til hele din krop og ikke kun din kondition. Derudover er det også vigtigt, at du efter endt løbetræning hviler din krop. På den måde giver du kroppen tid til at restituere, så den ved næste løbetræning er stærkere.