Sådan indretter du en fornuftig hjemmearbejdsplads

Dette indhold er sponsoreret

Efter et par år med nedlukninger er det for mange blevet almindeligt at arbejde hjemmefra. Selvom ledere landet over har frygtet, at medarbejdernes produktivitet ville falde, er det dog ikke altid tilfældet. Det har vist sig, at en god ledelse af hjemmearbejdspladser faktisk kan fremme både produktivitet og arbejdsglæde. God distanceledelse giver både bedre tal på bundlinjen, færre faste omkostninger og mindre fravær. 

For medarbejderne har det betydet, at de sparer tid og penge på transport. Der er arbejdsro til større opgaver, og der er ofte færre forstyrrelser end på arbejdspladsen. 

Samtidig ses det, at work-life-balance forbedres for de pågældende familier. Har du endnu ikke indrettet din perfekte hjemmearbejdsplads, kan du her få nogle bud til, hvordan du kan gribe det an.

Når du arbejder hjemmefra

Er du en af dem, der fortsat arbejder hjemmefra, er der forskellige faktorer, som du skal være opmærksom på. Har du et godt sted at sidde, mens du arbejder? Sidder du på samme måde en hel dag? 

Alle, der har stillesiddende arbejde 8 timer om dagen, kan få ondt i ryggen, og her kan en let daglig træning eller massage være med til at holde ryggen sund. Du kan eventuelt overveje at have en træningselastik eller et par håndvægte liggende, eller du kan investere i en massagestol.

Hjemmeland har et stort udvalg af disse, hvor der er særligt nyttige programmer tilknyttet. De er ganske effektive – specielt, hvis du har stillesiddende arbejde og har brug for at få løsnet musklerne efter en lang arbejdsdag. Programmerne er gerne delt op i tre kategorier; afslapning, opfriskning og terapi.

Når du bor småt

Det er absolut vigtigt, at du fungerer godt på din hjemmearbejdsplads, da du bruger rigtig meget tid her. Indret dit arbejdssted med omtanke. Selvom du bor småt, er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan få et funktionelt og rart arbejdshjørne. Når det er småt med pladsen, kan det være en fordel at stille skrivebordet ved et vindue. Det får åbnet op for rummet og giver noget naturligt lys. 

Og netop lys er en vigtig faktor. Sørg for at have en klar belysning i en behagelig farve, og lad eventuelt et par spejle hænge på væggene – det giver en illusion af, at rummet er større, end det er.

Når du bor småt, er der naturligvis ikke plads til den store massagestol, som er nævnt tidligere. Dog findes der også en løsning til dette. Man kan nemlig også finde massagesæder, som kan spændes på den stol, du allerede har stående. Det er let at montere, så det kun behøver at blive fundet frem, når det skal bruges.

Husk pauser og bevægelse

I løbet af arbejdspladsen er der lagt nogle naturligt pauser ind – måske en formiddagspause eller en frokostpause. Og møder man ind på en arbejdsplads, er der også indlagt transport til og fra møder, hvor man automatisk får lidt bevægelse ind i kroppen.

Disse naturlige pauser findes ikke helt på samme måde, når du arbejder derhjemme, og du risikerer, at du bevæger dig for lidt. Husk derfor at indlægge pauser, så din krop ikke går i stå. Du kan selv, med ganske få øvelser og lidt variation, sørge for, at du holder kroppen i gang og dermed forebygge smerter og spændinger i ryggen og nakken. 

Til det kan du investere i noget simpelt og effektivt udstyr til hjemmetræning, som du kan bruge i dine pauser. Det kan for eksempel være træningselastikker, sjippetov eller en lacrosse bold. 

Oprethold disciplinen

Sidst men ikke mindst, er det selvfølgelig vigtigt, at du opretholder din arbejdsdisciplin og moral. Start din hjemmearbejdsdag, som du ville have startet en hvilken som helst anden arbejdsdag. Lad være med at sove længere end du plejer bare fordi, du skal arbejde derhjemme. Sørg for at komme ud af fjerene, og få en god start på dagen med dine normale rutiner. 

Derudover er det vigtigt at sætte rammer for din arbejdsdag. Det kan være svært at skelne mellem arbejdstid og fritid, og ofte kan det komme til at smelte sammen. Men det er en rigtig god ide at sætte rammer for dagen, så du ved, hvornår du skal arbejde, og hvornår du kan holde fri.

Det helt lavpraktiske

Inden din hjemmearbejdsplads er fuldt funktionel, er der især én vigtig ting, som skal være afklaret: Hvor ofte skal din hjemmearbejdsplads bruges? Er det på fuld tid hele ugen, eller kun et par dage om ugen. Er det tilstrækkeligt med en bærbar computer, eller skal der etableres en større IT-opsætning?

Når alt dette er afklaret, er du klædt godt på til at komme i gang med at arbejde hjemmefra – uanset, om du bor småt eller stort!