Pas på dig selv og andre i trafikken – lær om de forskellige dæktyper

Sponsoreret indhold

Har du kørekort og bil, er det vigtigt, at du formår at passe på andre i trafikken. Først og fremmest sker dette ved at køre forsvarligt, men udover dette er der også en række andre faktorer, der kan være medvirkende til mere sikker færdsel.

Når du skifter dæk til vinterdæk, er dette for eksempel for at skabe et mere sikkert og kontrolleret vejgreb, så du også i sne og på glatte veje kan holde bilen hvor den skal være.

Nogle finder det besværligt at skifte – heldigvis findes der et kompromis

At skulle skifte dæk flere gange årligt kan for nogle virke meget besværligt og uoverskueligt. At køre på sommerdæk hele året bør dog næppe være en løsning. I stedet er der udviklet et kompromis, der kan passe til visse folks kørselsbehov – nemlig de såkaldte helårsdæk.

Men hvad er et helårsdæk så egentlig? Faktisk er det en form for kompromis imellem egenskaberne, som du finder ved henholdsvis sommer- og vinterdæk. På den måde kan du, hvis du har de rette kørselsbehov, slippe for at få skiftet dæk i løbet af året.

Dette er dog kun anbefalet ved milde vintre, da vejgrebet i sne og ved isede veje ikke lever op til reelle vinterdæk. Du kan lære meget mere om helårsdæk ved at følge dette link. På den måde kan du finde ud af, hvorvidt de er det rette for dig.

Helårsdæk er tilladte, men overvej din situation grundigt

I Danmark er der ikke krav om at skulle køre med deciderede vinterdæk i vinterhalvåret, men det kan ikke desto mindre være en god ide. Kigger man til et naboland som Sverige, er det for eksempel et lovkrav, at bilen ikke blot har helårsdæk men i stedet reelle vinterdæk i de kolde måneder.

Overvej derfor altid din situation og din kørsel grundigt.