Når familiebåndene trevler

30-årige Stinna Jenny Christiansen lever et liv uden kontakt med hverken sin mor eller far. I mange år følte hun sig alene med de brudte bånd, men nu har hun startet Kærlighedshærens nye afdeling i Aarhus – en forening der skal hjælpe mennesker med svære forældrerelationer.

Tekst: Therese Thim
Foto: Preben Stentoft

Nu har jeg kun ét barn…” Det stod der i en SMS,Stinna Jenny Christiansen modtog fra sin far for 10 år siden, da hun var 20 år gammel. Hun havde i mange år beskeden gemt på sin telefon, for ind i mellem at finde den frem og se, om det virkelig var dét, der stod.Brudte bånd
Det var blevet opdaget, at Stinna Jenny Christiansens far havde levet et dobbeltliv. Det satte gang i en fire år lang skilsmisseprocess, som i 2007 endte med en endelig skilsmisse mellem Stinna Jenny Christiansens forældre. Dengang gik hun i gymnasiet. Faderen begyndte langsomt at glide ud af hendes liv, og en dag besluttede hun sig for at skrive et brev til ham. I brevet forklarede hun, at hun havde det svært med de ting, han havde gjort og svært med, at han slet ikke vidste noget om hendes liv længere.

I min familie har det meget været delt op i rigtigt og forkert, og min far var forkert og ond. Og min mor var god.Stinna Jenny Christiansen

Stinna Jenny Christiansens faropfattede brevet som en trussel og skriver en SMS til hende og hendes ældste bror – som ikke havde noget med brevet at gøre – at hvis han ikke modtager en undskyldning fra dem inden 1. december, så var de ikke hans børn mere, og så ville deres yngste bror være hans eneste barn.

Hun svarede ham ikke, for hun følte sig misforstået og ønskede ikke noget drama. 1. december 2010 modtog Stinna Jenny Christiansen SMS’en, hun aldrig glemmer.

”Jeg blev sindssygt ked af, at han kunne gøre det. At han kunne finde på det. Men det var også en lettelse, for nu havde jeg været splittet mellem min mor og min far i så lang tid,” siger Stinna Jenny Christiansen og fortsætter:

”I min familie har det meget været delt op i rigtigt og forkert, og min far var forkert og ond. Og min mor var god. Så nu kom jeg jo på den ’rigtige’ side.”

Når Stinna Jenny Christiansen husker tilbage, var hun sin mors støtte i perioden efter skilsmissen. Hun forsikrede sin mor om, at hun ikke skulle have skyldfølelse og forsøgte at løfte hende ved at rose hende.

”Jeg var i det her mindset med, at når jeg en dag havde forstået at gøre alt det rigtige, så ville hun se mig. Så derfor blev jeg ved med at give og give til min mor, men dagen kom bare aldrig.”

Hun havde svært ved at glemme sin far. Hun begyndte at få angst for, at hans blod i hendes åre ville gøre hende lige så psykisk ustabil. Hendes mor sagde til hende, at hun også skulle passe på med ikke at blive som ham – det gjorde hende endnu mere bange.

Spørgsmål og egne holdninger groede ud af Stinna Jenny Christiansens angst. Hvis hendes far var sådan et ondt monster, hvorfor har hendes mor så nogensinde været sammen med ham?

”Jeg manglede ligesom nogle mellemregninger, og dem prøvede jeg at få fra min mor i et par år, og da blev vores forhold sværere og sværere.”

Det hele kulminerede til en påskefrokost i 2016. Et familieskænderi startede rundt om bordet, og det blev for meget for Stinna Jenny Christiansen, som på det tidspunkt havde svært ved at passe sit arbejde grundet de svære forældrerelationer.

”Jeg eksploderede fuldstændig og henvendte mig meget hurtigt til min mor: ’jeg har det så dårligt i den her familie, at jeg har ondt i maven, inden jeg skal se jer, og efter jeg har set jer’. Min mor var uforstående over for mine følelser.”På det tidspunkt var Stinna Jenny Christiansen 28 år gammel. Hun har ikke set sin mor siden.En hær af kærlighed
I foråret 2018 starter en hær af kærlighed. I radioprogrammet ’Tværs’ på P3 beslutter værten Sara Bovin at fortælle om hendes far, som brød med hende. Det blev til en programserie om svære forældreforhold. Stinna Jenny Christiansen lyttede med. Det rørte hende at høre andre sætte ord på det, hun selv kæmpede med.

”Det startede en opløsning af min skam,” siger Stinna Jenny Christiansen, mens hun trækker let på smilebåndet.

Kirstine Rysbjerg, som i dag er Kærlighedshærens frontperson, medvirkede i radioprogrammet med sin personlige historie. Efter det fik hun så mange henvendelser, at hun besluttede at holde et støttegruppemøde i København – det blev starten på foreningen Kærlighedshæren.

Efter støttemødet i København skriver Stinna Jenny Christiansen i Tværs’ Facebook-gruppe, at hun ville ønske, der var et lignende initiativ i Aarhus. Kirstine Rysbjerg svarer hende, at det skal hun da bare starte.

Nu har Stinna Jenny Christiansen etableret Kærlighedshærens Aarhus-afdeling, som holder til på Folkestedet. Hver søndag i lige uger er der støttegruppemøde for dem, der har lyst.Særlige søndage
”Forældre er det her fundament, man skal have af tryghed, kærlighed og forståelse, og når man har problemer med sine forældre, så forplanter det sig overalt i ens liv,”.

Til et søndagsmøde i Kærlighedshæren handler det om at dele erfaringer og møde mennesker, der også sidder i en svær familiesituation, som påvirker deres tilværelse.

Det er vigtigt, at man ikke går rundt med en skyldfølelse over det, man vælger at gøre. Man må respektere sig selv.Dorit Aagaard, psykoterapeut

”Lige meget hvor forskellige historier vi har, så kan vi spejle os i hinandens følelser. Folk bliver hudløst ærlige. Folk græder, og folk råber. Alle følelser kommer ud, og så bliver de følelser også forstået. Lige meget hvor skamfuldt det er, er der altid én, der har haft det på samme måde.

Stinna Jenny Christiansen fortæller, at mange i Kærlighedshæren har skammet sig over deres følelser. Derfor er det en lettelse for mange at komme til søndagsmøderne:

”Hvis ikke mennesket bliver spejlet i de her følelser, man har, så føler de sig mærkelige og forkerte,” siger hun.

Ifølge psykoterapeut Dorit Aagaard, som arbejder med familierelationer, påvirker det store dele af ens tilværelse negativt, når man ikke har sine forældre som støttende forbilleder., de er skyld i, at relationen er svær:

“Det er vigtigt, at man ikke går rundt med en skyldfølelse over det, man vælger at gøre. Man må respektere sig selv,” siger Dorit Aagaard, som står bag bogen ’Find ud af familien – Generationernes samspil på godt og ondt’.

Til Kærlighedshærens søndagsmøder er der altid en mødevejleder, som kan være Stinna Jenny Christiansen eller en anden fra foreningen, som sørger for, at rammerne bliver overholdt, og at rummet er rart og trygt. Til møderne er der tavshedspligt, og man skal ikke dele mere, end hvad man har lyst til den dag.

Det er et bevidst valg, at der ingen psykologer eller andre fagfolk er til møderne. Det skal nemlig handle om oplevelser, erfaringer og følelser frem teorier, forklarer Stinna Jenny Christiansen. Ifølge hende er alle til møderne ”erfaringseksperter” – eksperter i at have brudte familierelationer.

”Det er vigtigt for os, at det er positivt, og at vi ikke graver hinanden ned i, hvor sørgeligt det er, men at man får lettet hjertet, så man kan løfte hinanden.”

Stinna Jenny Christiansen understreger også, at søndagsmøderne ikke skal være en ”forældrehadeklub”. Der er nemlig altid en grund til, at forældre gør, som de gør, selvom det aldrig må blive nogen undskyldning, mener hun.

Usynlige sår
Ifølge en undersøgelse, som Gallup har foretaget for Berlingske, har næsten hver tredje dansker brudt eller overvejet at bryde kontakten med et nært familiemedlem. Blandt dem har hver trejdje enten brudt eller overvejet at bryde med sin far og en ud af fire har brudt med sin mor. 13 procent af danskerne har ingen kontakt til én eller begge forældre.

Når man ikke har kontakt med sine forældre, træffer man ifølge Stinna Jenny Christiansen en beslutning hver dag om ikke at kontakte dem. Den brudte relation er ikke nem.

Men hvis alt andet er prøvet, kan et brud, varigt eller midlertidigt, godt være positivt, mener psykoterapeut Dorit Aagaard:

”Pointen med et brud er, at hver part udvikler sig hver for sig. At man begynder at tænke på en anden måde over tingene. Og så kan der skabes mulighed for, at man mødes igen.”

Hvis man lærer at tale sammen, kan kærligheden dukke op igen, mener Dorit Aagaard. Hun fremhæver samtale som noget af det vigtigste for familieforhold:

Mine forældre har ikke efterladt nogle fysiske mærker på mig eller haft et misbrug. Sådan en rigtig middelklassefamilie, der ser fin ud på overfladen, men som i virkeligheden er dysfunktionel.Stinna Jenny Christiansen

”Samtalen er altafgørende for, hvordan relationen bliver mellem børn og forældre. Ikke bare at sige noget til hinanden, men at lytte til hinanden. Det er der bestemt dårlige betingelser for her i samfundet, fordi der er mangel på tidtil at tale sammen.” Hun mener, at man i mange hjem derfor ikke har lært hinandens grænser at kende.

Ifølge Stinna Jenny Christiansen mangler der i samfundet anerkendelse af, at familien også kan være en usund relation, selvom der ikke er synlige problemer. Her mener hun især psykisk vold. Hun tager en dyb indånding og puster langsomt ud i et suk:

”Mine forældre har ikke efterladt nogle fysiske mærker på mig eller haft et misbrug. Sådan en rigtig middelklassefamilie, der ser fin ud på overfladen, men som i virkeligheden er dysfunktionel. Den ligger i sådan et grænseområde. Man er ikke rigtig kommet ind på det her som samfund endnu.Som sårbar gruppe falder vi lige nu igennem hænderne på behandlingssystemet.”

Dorit Aagaard peger på, at man i samfundet ikke tager højde for, hvor stor en rolle følelser spiller, og hvor meget de kan komplicere relationer.

Udover at hjælpe mennesker med svære forældrerelationer, har Kærlighedshæren også en vision om at skabe opmærksomhed om de usynlige problemer mellem mange forældre og deres børn.

”Vi vil gerne præge den offentlige debat og være med til at skabe et sprog for familiekonflikter og brud, så vi kan sætte ord på det. Hovedfokus i Kærlighedshæren er at få talt den skam ihjel, som mennesker med de problemer oplever,” siger Stinna Jenny Christiansen.

 

DANSKERNES FORHOLD TIL FORÆLDRE

  • 30% af danskerne har brudt eller overvejet at bryde kontakten med et nært familiemedlem.
  • Blandt dem har 32% enten brudt eller ovejet at bryde med sin far og 24% med sin mor.
  • 13 % af danskerne har ingen kontakt til én eller begge forældre.

Kilde: Gallup foretaget for Berlingske

 

KÆRLIGHEDSHÆR

  • ”Kærlighedshær” er en ny forening, der tilbyder støttegruppemøder for personer med svære forælderrelationer.
  • Støttegruppemøderne foregår i Aarhus, København, Odense og Aalborg, og første generalforsamling fandt sted i maj i år.
  • I Aarhus er der møde søndage i lige uger klokken 14-17 på Folkestedet, Carl Blochs Gade 28. Møderne er åbne og kræver ikke tilmelding.