Marie Bentzon Sørensen

Morgenfesterne kommer – dem uden alkohol

Når en fest slutter, går vi som regel i seng. Men hvad med at stå op og lade festen begynde? Alkoholfrie morgen-danse-arrangementer er det nye og rykker ved vores forståelse af dans og fest – og nat og dag.

De SAS-blå læderhandsker holder om klippekortet til bussen. Ved stoppestedet står folk med høretelefoner i ørerne og ligner nogen, der ikke helt er vågnet endnu.

”Fuck, hvor er det tidligt,” tænkte 27-årige Christinna Færch Svensson også, da alarmen bimlede for en lille time siden hjemme i lejligheden på Trøjborg i Aarhus. Normalt har hun god tid om morgen. Hun ville fra sengen træde ud på det lyse trægulv, gå i bad, spise yoghurt til morgenmad og fortsætte arbejdet som specialestuderende på Æstetik og Kultur. Men denne tirsdag morgen er anderledes. Christinna Færch Svensson skal til fest. Morgenfest.MorgenfestDruk, køleskabe og øko
I onlineordbogen, Den Danske Ordbog, er morgenfest ikke et ord. Det tætteste, man kommer på ordet, er morgendug, morgendæmring (tusmørke lige inden solopgang, red.) og morgenfrisk.

Men ordet er kendt og brugt i mange sammenhænge. I Medinas hit ”Lyser I Mørke” synger sangerinden for eksempel: For ja, jeg tog til titusind morgenfester, og jeg har gjort alt det, man gjorde som gæster.

I en anden knap så kendt sang af Voice-radioværterne Chriz og Heino, synger de: Det gode ved morgenfester er: 1: du kan blande alt sammen og kalde det en drink. 2: alle er grimme i tøjet. Og 3: jeg ikk’ den eneste, der’ skæløjet.

Og i TV2 Zulus satireserie, Danish Dynamite bliver det at morgenfeste også behandlet, da den fiktive karakter, ejendomsmægleren Jeppe Kaufmann, inviterer sine venner hjem til champagne og Gangnam Style-dans.

Og her ligger den traditionelle opfattelse af morgenfesten: at folk fortsætter drikkeriet hjemme i private rammer, så længe man kan holde til det. Ofte med hjælp fra stimulanser.

Margaretha Järvinen er professor ved Sociologisk Institut ved Københavns Universitet og forfatter til bogen Stoffer og natteliv. I hendes undersøgelser og interviews med unge nattelivsgæster står det klart, at morgenfesterne oftest handler om at falde ned efter en lang nat ved at ryge hash og høre lidt musik.

Men visse interviewpersoner i bogen beskriver også, hvordan nogen morgenfester kan udvikle sig til regulære maratonfester med amfetamin og kokain. Den type fest, fortæller forskeren, slutter først ved en middagstid. Eller kan endda fortsætte til næste dag.

Men det at feste om morgenen behøver ikke at indebære druk. Da Elgiganten for eksempel i 2011 åbnede en ny butik i Silkeborg, dannede det en 400 meter lang kundekø, inden dørene blev slået op mandag morgen kl. 7.

DJs tager selv kontakt og synes, at det er nogen af de fedeste fester, de har spillet til.Kristina Ahm, arrangør

De druk- og forbrugerinspirerede morgenfester er dog ikke de eneste slags morgenfester herhjemme. På det seneste er en ny type morgenfest nemlig dukket op: alkoholfrie danse-morgenfester med dertilhørende økologisk morgenmad.

Det er sådan en fest, Christinna Færch Svensson er på vej hen til.

Hun er netop steget på bussen og aner ikke, hvad hun snart skal gå ind til. Men humøret er godt, og spændingen kribler. De traditionelle morgenfester har Christinna Færch Svensson aldrig rigtig gjort sig i. Og nattelivskulturen kan også have sine ulemper, når man er på dansegulvet, og fulde mænd gramser på en. Derfor besluttede hun at tage til alkoholfri danse-morgenfest, fordi dans netop er det, hun bliver gladest af at lave.

”Hvis man kan tage til spinning, boksning og hvad ved jeg, inden man tager på arbejde, hvorfor kan man så ikke også danse,” siger hun.

Morgenfest4En kælder på Manhattan
Selvom det kun er anden gang, at alkoholfrie morgenfester finder sted i Aarhus, så har konceptet været kendt i København i halvandet års tid. Her har foreningen Renegade Runners stået bag fire morgenfest-arrangementer på henholdsvis Nørrebro og Vesterbro samt i Søpavillonen og i Fælledparken. Rise and Shine er festerne blevet kaldt. Og idéen er enkel: mød op om morgenen, dans og slå dig løs uden alkohol, få en dejlig morgenmad og en kop kaffe og tag så i skole eller på arbejde.

Kristina Ahm har været med fra start som arrangør og glæden og fremmødet er det, som har gjort størst indtryk på hende.

”En time inde i første fest vidste vi, at der var et eller andet at komme efter,” siger hun. Og noget kunne tyde på det. 250 dukkede op til første morgenfest. 1.400 deltog derimod i den næste.

”DJs tager selv kontakt og synes, at det er nogen af de fedeste fester, de har spillet til,” fortæller Kristina Ahm.

Det handler ikke om, understreger hun, at der er noget i vejen med den traditionelle bytur med dans og druk. Foreningen ønsker blot at skabe nogle andre rammer for dansen og det at feste.

Den samme tanke fik vennerne Radha Agrawal og Matt Brimer i efteråret 2013, da de spiste falafel i New Yorks Brooklyn-kvarter.

”Vi ville bringe dansen tilbage til udgangspunktet,” fortæller Radha Agrawal. De to entreprenørere kunne ikke forstå, hvorfor dans og fest absolut skulle foregå om natten og indbefatte alkohol.

”Hvorfor ikke vende det hele på hovedet og skabe en positiv og sund oplevelse, som i stedet kunne starte folks dag?” tænkte de og gik i gang med planlægningen.

Nogen tid efter, nærmere bestemt den 10. december 2013, fandt den første morgenfest sted. Uden for sneede det. Men i en kælder under en kaffebar ved Union Square i New York blev der morgendanset. Festen blev start-skuddet på en global morgendanse-bevægelse, Radha Agrawal og Matt Brimer valgte at kalde DAYBREAKER. I dag er festerne at finde i mange af Nordamerikas storbyer samt i blandt andet London og Paris, hvor ca. 300-500 deltager pr. gang.Morgenfest2Dagene med rundstykker er ovre
Langt fra New York, tilbage i Aarhus sidder 57-årige Lars Andersen i sorte træsko og hvide sokker og fortæller om sine oplevelser med morgenfester. Han ejer og bestyrer Cirkuskroen, der i 20 år frem mod 00’erne fungerede som morgenværtshus. Fra klokken seks kunne folk dengang komme ind og få rundstykker med rullepølse, spegepølse og ost.

”Det var pishamrende hyggeligt en søndag morgen, når du åbnede døren, og musikken gik i gang, og vi dansede, sang og gjorde ved. Folk var glade,” siger han og tager en slurk af sin Ceres Top.

Men gæster påvirket af stoffer og flere krav og regler gjorde, at Lars Andersen måtte droppe morgenfesterne på Cirkuskroen.

”Det gjorde mig rigtig ked af det. Det har kostet mig mange penge,” fortæller han og er samtidig ærgerlig over, at hver femte værtshusgæst på landsplan er væk ifølge brancheorganisationen HORESTA.

Den forsvindende morgenværtshuskultur ser han som en falliterklæring for hele samfundet, og hverken Lars Andersen eller nogen af gæsterne på hans værtshus kan se det fordelagtige i de nye alkoholfrie morgenfester.

”Bare navnet alkoholfri og morgenfest, hvad?!,” siger en mand uforstående fra baren. Kommentaren får hurtig opbakning fra Gitte Nielsen, servitricen på Cirkuskroen.

”Føj! Jeg tror lige, jeg hopper over. Det er da sjovere, hvis man har en lille bimmelim på,” griner hun og puster røg ud af en e-cigaret.

Hjernehelse og fællesskab
Øl, røg og rundstykker er der intet af i lokalet, hvor Christinna Færch Nielsen nu befinder sig. Hun er steget af bussen og danser nu rundt i et dunkelt lokale ikke langt fra Rådhusparken midt i Aarhus.

Stemning er diskoteksagtig: diskokugle, kulørte lamper og house-musik fra en dj, der med kasket står og gynger hovedet bag sin pult. Kun en lille sprække i det sorte gardin afslører morgenlyset udenfor. Men det virker ikke til, at de 16 kvinder og den ene mand, der lige nu befinder sig på dansegulvet, bemærker det. På bare tæer danser de videre, drejer rundt og kropsinnoverer så godt de kan.

Beats ’n’ Breakfast, som morgenfesterne i Aarhus hedder, er i gang. Og bag arrangementet står teatergruppen Performing Arts Platform.

”Det er fitness på flere niveauer,” siger Charlotte Mors. Hun er én af to ledere bag arrangementet og fremhæver dansens positive effekt på blandt andet vores hukommelse og kreativitet.

Jeg glemte helt tid og sted. Jeg har det som om, jeg har været ude hele natten.Christinna Færch Svensson, deltager

Og det at danse gavner vores øverste etage. Det fortæller Helle Winter, der er lektor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Hun er specialiseret i bevægelsespsykologi og danseterapi, og da hendes ph.d.- afhandling udkom i 2008, vakte det stor international interesse. Dengang fortalte hun til Videnskab.dk, at dansen hjælper os med at ”indtage rummet” med selvtillid og få os til at ”komme ned i kroppen og få kontakt til følelserne”. Resultaterne fra dengang holder stadigvæk, fortæller hun.

”Dans er et livsudtryk, der forbinder os med stemninger og følelser og bringer mennesker i kontakt med hinanden.”

Derfor har de alkoholfrie morgenfester i Aarhus, København og på verdensplan også fået betegnelsen conscious clubbing.

Og skal man tro trendforsker hos Future Navigator, Mette Sillesen, der blandt andet har fokus på de nyeste strømninger inden for kropslig og mental velvære, så indskriver de sobre morgenfester sig i en større fortælling om fællesskab, åndelig renselse og forbundenhed.

”Vi søger det mere spirituelle, og der er meget spiritualitet i fællesskaber, hvor vi ønsker at finde en dybere mening og komme i nærkontakt med os selv.”Morgenfest3De gode effekter for sjæl og hjerne mærker arrangør Charlotte Mors og resten af hendes kollegaer, der er ved at gøre morgenmadsbuffeten klar: Pukkate, grød, øko-juice, frugt og knækbrød er noget af udvalget.

”Folks humør er rigtig højt oppe,” siger hun begejstret og Christinna Færch Svensson, der netop har taget plads ved bordet med røde kinder, er også ovenud tilfreds med festen.

”Jeg glemte helt tid og sted. Jeg har det som om, jeg har været ude hele natten,” siger hun og tilføjer:

”Hvis man tænker: det gad jeg godt, så skal man bare gøre det. Det er jo de dage, hvor man gør tingene anderledes, man husker, når året er omme.”

Øjnene lyser op. Og ansigtsmusklerne strækker sig. Morgenfest er, hvad man gør det til.