Frizone for iværksættere og skæve karakterer

For Sarah Jarsbo er Sydhavnen et helt specielt sted. Siden hun som ung endte i et kunstnerfællesskab i bydelen har hun været draget af områdets fortællinger. Arkitekturen, de skæve personligheder og det kreative frirum, der har ligget skjult for resten af byen i årtier. Men forude ulmer forandringerne, og Sarah Jarsbo kæmper nu for at bevare bydelens kulturarv.

Tekst: Daniel Skinbjerg
Foto: Alexander Loft BirkmoseMit forhold til Sydhavnen startede, da jeg som ganske ung forlod byhøjskolen i Mejlgade. Min veninde og jeg søgte et værksted og havde været rundt flere forskellige steder i byen uden at finde noget. Det endte med, at vi kom til Sydhavnen, hvor der var et fantastisk kunstnerfællesskab. Vi kendte ikke rigtig til bydelen i forvejen, men vi opdagede hurtigt, at det var et helt specielt sted.

Efter nogle år vendte jeg tilbage til Sydhavnen med værkstedet F16, der er en del af Frontløberne og Aarhus Produktionsskole. Siden da har jeg arbejdet hernede i mange år i forbindelse med forskellige projekter. Og på et tidspunkt blev jeg spurgt, om jeg ikke ville stille op for Foreningen Sydhavnen, som jeg nu er formand for. Vi skal blandt andet sørge for at skabe opmærksomhed omkring Sydhavnens kunstneriske og skæve omgivelser udadtil.

Sydhavnen er mit favoritsted i Aarhus, fordi det er ufuldkomment. Det er der mange steder i Aarhus, der er. Men der er en helt speciel charme ved, at Sydhavnen rummer lidt af det hele. Det er ikke blevet for pænt, og der er plads til alle. Plads til at spilde en klat maling eller hamre søm i væggen. At prøve en masse ting af i bund og grund. Naboskabet er fantastisk, og man bliver påmindet om alle livets facetter.

Man kan i høj grad frygte den forandring, der sker i Sydhavnen lige nu. Men mest af alt frygter jeg, at byens elementer ikke bliver blandet ordentligt. Mit håb er, at det bliver ved med at være et område, som kan rumme de skæve karakterer og er med til at skabe en sammensætning af menneskelige kompetencer og små erhverv. Et sted, hvor man kan starte op og prøve ting af.

Det er uhyrevigtigt, at Aarhus har et sted som Sydhavnen. Selvom der er mange steder, der kan noget af det samme, så er det her område bare helt specielt. Det er som om, at det har haft frit spil i 30 år, og det nærmest er blevet en frizone, som har holdt sig under radaren gennem årene. Det har været skjult og hemmeligt, og det er fedt, at der er sådan et sted i byen, man kan gå på opdagelse i.

Min bekymring kunne måske være, at Sydhavnen ender som Aarhus Ø. Misforstå mig ikke – Aarhus Ø skal nok blive godt. Men det tager tid, når man begynder i den omvendte rækkefølge. På Sydhavnen starter vi med livet mellem bygningerne.  Her er der liv, fællesskaber og mennesker, som har skabt unikke miljøer og det er derfor vigtigt at bygge videre på det eksisterende. Det tager ellers mange år at genskabe – og det kommer ikke bare, fordi man skaber huse og byrum. Og slet ikke, hvis man ikke tænker i helhed og tager udgangspunkt i menneskene og livet mellem husene.

Mange mennesker kommer her lige nufordi området er råt og upoleret. Men i fremtiden kommer der en masse høje bygninger og ’big business’. Der er industri, som oser i baggrunden og fortæller historien om fortidens Sydhavn. Fremtidens kreative, mangfoldige erhvervszone skabes nu og her, og det er vigtigt at koble fortid og nutid til fremtiden. Det er kontrasterne og ånden, som har kulturværdi, og det bør vi værne om. Uanset hvad kommer det til at forandre sig. Spørgsmålet bliver bare, hvordan det vil forandre sig – og hvordan sammenspillet bliver mellem højhusene og det allerede eksisterende. Hvordan det kobles sammen og kan blive til en kreativ inspirationskilde for alle.

Det værste ved området er nok, at det har været en smule fastfrosset, på trods af lang tids midlertidighed. Det har været svært at få trumfet initiativer igennem, før byudviklingen rigtigt gik i gang. Men det er blevet meget bedre nu. Vi har med foreningen og med tiden fået etableret et rigtig godt samarbejde med kommunen og opnået en stor, politisk opbakning. Derfor er der håb for fremtiden.

Man bør tage et kig på, hvor meget produktion der kommer herfra. Det er en kreativ frizone, og det gør, at dygtige mennesker tør folde sig ud. Det er ekstremt vigtigt for byen. På samme tid bør vi kæmpe for det bevaringsværdige. Kulturarven, historien og bygningerne. Det vil give mening, hvis de gamle bygninger får en ny historie, hvilket vi er flere foreninger, som kæmper for. Én ting er dog sikker – det kommer til at forandre sig uanset hvad.

 

OM SYDHAVNEN

  • Anlæggelsen af Sydhavnen begyndte i 1905, da kommunen købte grunden af Marselisborg Gods. Overtagelsen betød, at Aarhus begyndte at vokse imod syd, og at der blev bygget industriområder langs kysten ved Frederiksbjerg.
  • Gennem årene har Sydhavnen huset slagterier, kvægtorv, kulhavn og gasværk. Men efterhånden som den tunge industri flyttede ud ad byen, begyndte nye lejere at flytte ind i det rå område. Det var især iværksætterne, der så sit snit til at prøve ting af i området.
  • Sydhavnen betragtes i dag som værende en vigtig del af Aarhus’ kulturarv og er blevet hjemsted for nogle af byens mest kreative hoveder. Bydelen byder på en klynge af små kontorfællesskaber, som huser både kunstnere, musikere, arkitekter og IT-ingeniører.
  • Sydhavnen skal i fremtiden huse både erhverv og industri. Danske Bank er blandt andet i gang med at anlægge et nyt domicil, som skal stå klar i bydelen i 2019.