Kvinde og cool på bræt og hjul

Piger kan også skate. Sådan lyder budskabet i foreningen Skateducate, der hver tirsdag samler piger i alle aldre for at lave ollies, kick-flips og drop-ins. Fællesskab, at have det sjovt og at turde kaste sig ud i det er noget af det, som Skateducate handler om. Og så selvfølgelig at skabe en plads for piger i en drengedomineret disciplin.

Tekst: Vera Løvø Giver
Foto: Jess Porse Clemmensen

I år havde piger for første gang mulighed for at deltage i DM i street skateboarding. Men ingen piger dukkede op. I udlandet er pigernes position i skateboardbranchen ellers i den grad blevet stadfæstet de seneste år, men Danmark ruller langt bagefter.

Rundt omkring i landet sker der dog noget. Det mærker man, når man står en tirsdag aften ved indgang 3C på Godsbanen, hvor brune og blonde lokker hvirvler fra farvede sikkerhedshjelme i farten fra rullende boards. Skateducate er navnet på foreningen, der hver tirsdag samler piger i alle aldre for at lave ollies, kick-flips og boardslides.

Margrethe Larsen på 20 år sætter farten op, blikket fæstnet på railet, i rød strik og gul hjelm, med fuldt fokus. Brættet letter og kurer hen ad den fem meter lange metalkant, indtil hun falder og tager turen igen. Og igen. Og igen. Indtil det lykkedes. Sådan foregår det over hele linjen på denne kølige aften klokken 18:00. Skaterpigerne ruller, falder, forsøger igen og sejrer. Og det er lige præcis det, Skateducate handler om. At turde. At prøve igen. At mærke, man godt kan lære at skate, selv om man er blevet voksen. Og er pige.For både piger og drenge
”Pointen er ikke, at vi kun skal skate med piger. Pointen er, at vi skal føle os frie til også at gå ned og skate med alle gutterne i skateparken.”

Sådan lyder budskabet, formuleret af Margrethe Larsen, som har skatet i Skateducate i et år. For hende har Skateducate betydet, at hun nu tør gribe brættet og rulle afsted i skateparken, selv om alle drengene kigger på.

”Før ville jeg ikke turde gå derned. Men nu gør jeg. Det kan godt være, at det ser lidt hårdt ud, når drengende sidder der på rad og række, men så snart man smiler og siger ’hej’ er alle så gode til at hjælpe og lære fra sig,” fortæller Margrethe Larsen.

Det er også den vision, der fik ophavskvinden Anne Eggebrecht til at starte Skateducate i 2014. Hun begyndte selv at skate, da hun boede i Norge for mange år siden og fik en kæreste, der skatede. Hun fortæller:

”Når jeg var ude og rejse i andre lande, opdagede jeg, at skateboarding virkelig var med til at bryde nogle barrierer. Jeg mødte så mange søde folk. Og så undrede det mig, at der ikke var flere piger, der var en del af det.”

Da Anne Eggebrecht flyttede til Danmark, manglede hun selv nogen at skate med. Og sådan startede Skateducate – et uforpligtende skatefællesskab, hvor alle piger og kvinder, unge som gamle, kan komme og være med.Danmark halter bagefter
Det er som sådan ikke nyt i international sammenhæng, at kvinder skater. Det har de gjort siden skateboarding blev opfundet af nogle surferfyre i Californien i 1950’erne. Men i den professionelle skatebranche måtte kvinderne vente til 1998, før den første professionelle kvindelige skater Elissa Steamer blev signet ved skateboardmærket Toy Machine. Og det havde krævet en årelang kamp for at få medierne og skateboardindustrien til at kigge kvindernes vej.

”I for eksempel Sverige, Holland, USA, Brasilien og Frankrig er der en helt anden kultur omkring kvindelige skatere,” fortæller Troels S. Jørgensen, der sidder i sportskomiteen for Skatesport i Rullesport Danmark. De står for at holde DM, elitetalentudvikling og andre tiltag i den professionelle skateverden. Men sløvt står det til i Danmark, selv om sportskomitéen hellere end gerne vil se kvinder til konkurrencerne.

”Vi ser gerne, at stiller op i damekategorien, selv om deres erfaring på et skateboard ikke er stor,” siger Troels S. Jørgensen.

Hvor det i udlandet især har været et industrielt problem, skyldes det i Danmark i højere grad et spørgsmål om kultur, ifølge Troels S. Jørgensen. Og at det er kulturen, der står i vejen, afspejler sig hos flere af de piger, som kommer i Skateducate.

”Før så jeg det aldrig som en mulighed at skate. Det var kun fordi, at min veninde kom i Skateducate, at jeg fik øjnene op for, at det kunne jeg da godt,” fortæller Petra Hertz, der har skatet i to måneder. Og nu kan hun slet ikke lade være.En indgang til branchen
”Hvad så, Esther?” råber Anne Eggebrecht og smiler til en ung pige, der står og kigger sig rundt med et skateboard i hånden. Hun er kommet meget i Skateducate, men tøver alligevel lidt, mens de andre ruller rundt, op ad ramper og øver tricks.

”Skal du ikke hen og fange Margrethe?” fortsætter Anne opfordrende. Og så ruller Esther afsted.

Fællesskab, støtte og inklusion er en kæmpe del af Skateducate. Men ikke kun for piger.

”Det er ikke et hardcore feministisk projekt. Jeg vil bare gerne vise det gode eksempel, at det her også er for piger. Men det skal ikke være belærende, vi vil rigtig gerne skate med drenge. Målet er, at det her kan være en indgang til det store skatemiljø med både drenge og piger,” siger Anne Eggebrecht.

Måske det lige præcis er projekter som Skateducate, der skal til, for at piger tør dukke op til DM i skateboarding næste år. I hvert fald kommer en gruppe drenge rullende ind på Godsbanen og giver sig til at skate på pigernes område, og det er helt cool. Pigerne falder, øver og sejrer videre.

 

Ditte Brokjær, 23, studerer til sygeplejerske  

Jeg har skatet siden foråret 2018 på højskolen. Og så startede jeg ellers hos Skateducate i august. Jeg startede her, fordi min veninde var med i Skateducate, og nu har jeg købt mit eget skateboard!

Det fedeste ved at skate er at udfordre sig selv i noget, der faktisk er ret grænseoverskridende. Det er jo ikke så tit, man udfordrer sig selv i noget helt nyt, når man er blevet voksen. Særligt efter jeg er blevet ældreer jeg blevet helt vildt bange for at slå mig. Det var jeg ikke, da jeg var yngre.

Jeg synes det er rigtig sjovt bare at køre ligeud. Og jeg synes især, det er sjovt at skate i sådan en gryde, hvor man kører op og ned.

I øjeblikket prøver jeg på at få styr på et kick turn. Det er et lille trick, hvor man vender 180 grader på en rampe. Men jeg forstuvede min fod første gang jeg øvede den, så det har været en kamp at komme op igen og turde at gøre det.

 

Petra Hertz, 20, sabbatår Jeg har skatet siden jeg begyndte i Skateducate for to måneder siden. Jeg skater her på Godsbanen og derhjemme, når jeg kan komme til det. Jeg har også købt mit eget skateboard.

Det fedeste, ud over at skate, er at have et fællesskab at rulle med, som virkelig bakker hinanden op. I Skateducate er vi virkelig gode til at anerkende, når hinanden gør noget fedt og give en highfive, når man falder. Så tør man at falde og at være dårlig.

Jeg har lige lært et drop-in – når man står på toppen af en rampe og skal skate ned i den. Det er sindssygt angstprovokerende, for man står på toppen af en bakke, der går næsten lodret nedad. Men det har jeg lært, og det er jeg mega stolt af!

Jeg vil vildt gerne lære et kick-flip. Det er et trick, hvor du får skateboardet til at hoppe og snore rundt i luften, før man lander på det igen.

 

Margrethe B. T. Larsen, 20, sabbatår og pædagogmedhjælper Jeg har skatet i lidt over et år. Jeg fik øjnene op for skateboard, da jeg var på interrail og fandt nogle mega nice skate spots. Så en dag tog jeg min veninde under armen og gik ned på Godsbanen til Skateducate – man var vel lidt rookie og lidt skrækslagen. Men så var det bare mega fedt, og folk var så søde. Og så blev jeg bare ved med at komme.

Det fedeste ved at skate er, at der er et mega fantastisk fællesskab. Hold nu kæft, hvor har jeg fået nogle veninder, som bare er super fantastiske.

Mit yndlingstrick er boardslide på slappy curb. Istedet for et rail (smal togskinnelignende forhøjning) er en slappy curb lidt bredere, og så hopper man op og lader skateboardet glide på det. Og et kickflip. Det er så svært, men jeg er snart ved at have teknikken, så nu skal jeg bare turde gøre det helt.

Min bedste skateoplevelse var, da vi var i Klitmøller med Skateducate-crewet, hvor vi skulle surfe. Der skatede vi bare frem og tilbage mellem campingpladsen og stranden, og det var så fedt at føle sig som én stor gruppe.

 

Om Skateducate

  • Et åbent og uforpligtende skatefællesskab for piger
  • Startet i 2014 af Anne Eggebrecht
  • Mødes hver tirsdag fra 17:00 – 19:00 på Godsbanen eller i en skatehal
  • Stiller skateboards og sikkerhedsudstyr til rådighed
  • Arrangerer ture, roadtrips, camps og rejser