Favoritsted: Barndomsminder fra Bellevue Strand

Den aarhusianske forfatter Jens Blendstrup er kendt for sine berigende, forargende og skæve fortællinger fra villavejene i Risskov. Gennem de seneste år har han udgivet flere bøger baseret på sit eget liv i bydelen – blandt andre ’Luskefisefortællinger’ og ’Gud taler ud’, hvor sidstnævnte bog blev filmatiseret sidste år. Selvom Jens Blendstrup i dag bor i Korsør, drages han fortsat af havet ud for Aarhus. Og Bellevue Strand er et af de steder, hvor hans erindringer fra barndommen er stærkest.

Tekst og foto: Daniel Skinbjerg

Jeg husker tydeligt udviklingen i Risskov, og hvordan et sommerhus før i tiden blev revet ned den ene dag, for at et hus dukkede op den næste. Først var der grusveje, og så kom der asfalt. Det var som et klondike. Jeg husker ikke, at man skelnede mellem, hvem der boede på den rigtige side af Nordre Strandvej. Men efterhånden som jeg blev ældre, blev der bygget flere og flere kæmpekasser dernede, hvor der før havde boet fiskere og særlinge. Der var en fantastisk spredning af mennesker, alt fra akademikere til knallertbøller med mælkekasser på bagagebæreret.

Nogle af mine bedste minder kommer fra Bellevue Strand. Alle de somre, hvor vi børn samlede flasker, som vi solgte til selvsamme strandhus, som ligger ved stranden i dag. For de penge, vi fik, kunne vi købe alverdens stranddyr, vandpistoler og slik. Vi fik lov til at være børn på en helt anden måde, end man gør i dag. Vi havde en helt anden form for frihed. Friheden lå i, at de gamle havde travlt med deres eget liv. Det var som om, der var to forskellige verdener – børnenes og de voksnes.Min storebror og jeg købte på et tidspunkt et par gummibåde nede ved Mini-Magasinet, som var en lille butik i Risskov. Meningen var, at vi skulle sejle hele vejen fra Bellevue Strand ud på Aarhus Bugten til Samsø. Vi blev uvenner på vejen derud, og min storebror valgte at punktere min båd. Vi endte derfor begge i havsnød knap 4 kilometer ude på havet. Heldigvis kom jeg op i hans båd, og vi måtte efterfølgende padle med hænderne hele vejen ind til bredden.

Da vi var unge, lå vi ofte nede ved Themsvej bag Bellevue Strand. Efterhånden blev det mere interessant at nærme os Bellevue, for det var der, damerne lå. Der foregik altid en voldsom flirten.

Jeg husker naturen rigtig godt. Vejret, der skiftede, det år, hvor der var bjerge af mariehøns, og øjeblikkende hvor man piskede væk fra stranden for at finde noget læ, fordi det begyndte at regne. Dengang vi opdagede hybenbuskenes egenskab som kløpulver, og al den dejlige ondskab der kom ud af det. Det er nogle af de bedste erindringer fra min ungdom. Altså før jeg opdagede Skæring Forsamlingshus og Diskotek Åkrogen.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så savner jeg Aarhus, stranden og bugten. Man får med det samme en lyst i kroppen til at lunte herned, smide sig i sandet og læse i en bog. Det er som at vende hjem. Det er også grunden til, at stranden her i Risskov er det fedeste, som overhovedet findes. Det er næsten som om, at hvert eneste sandkorn er pudset på en anderledes måde, og at stranden bare er hvidere end andre steder i Danmark.

Før i tiden var stranden mindst ligeså propfyldt, som den er i dag. Men forskellen er nok, at Danmark på det tidspunkt var mere homogent. Dengang kunne jeg udpege hver eneste person fra Risskov hernede. Men nu ligner stranden sgu nærmest Brasilien. Man kan se, at Aarhus for alvor er blevet en storby – og det er ret vildt at se. Medmindre vi tilfældigvis er hernede på en særlig brasiliansk dag. Ting forandrer sig – også Risskov. Og dog. Bag hækkene bor de gamle Risskov-folk her stadig. Hår-arkitekten, Fru Stok, Strandejeren, Trekanten og Mumi, Klunke og de andre.

For os fra Risskov betød Bellevue enormt meget de første år af vores liv. Efterhånden begyndte vi selvfølgelig at få øje på mere. Man vidste jo, at Aarhus lå derinde. Men i starten lå det mere som en by langt borte, bag en skov, når man stod på stranden. Horisonten har ændret sig. Havnen husker jeg som en lille pyt ude for enden. Nu strækker den sig flere kilometer ud på vandet.

Det er egentlig ret smukt, at Bellevue Strand er et sted, som sidder i blodet hos os fra Risskov, og sandet kradser under huden. Det er det samme hver gang. Man sidder derhjemme om formiddagen og mærker stranden trække, når solen står højt på himlen. Så vandrer man ned ad Themsvej og ved, at om fem minutter er man fremme ved vandet. Det er nærmest et ritual. Den særlige vind og kulde fra havet. Det er noget, jeg synes, at alle aarhusianere bør opleve.Bellevue Strand

  • Bellevue Strand er omtrent 1,5 kilometer lang og mellem 25 – 40 meter bred.
  • Bellevue Strand er tildelt den internationale miljømærkningsordning, Blå Flag 2018, der gives til strande og havne, der har en høj vandkvalitet, gode faciliteter, badesikkerhed og gør en ekstra indsats for miljøet.
  • Ud for Bellevue Strand ligger Aarhus Bugten, der er hjemsted for hundredvis af fiske- og dyrearter, heriblandt sæler og marsvin.

Jens Blendstrup

  • Født den 8. august 1968.
  • Forfatter, dramatiker og skribent.
  • Voksede op på Blåmunkevej i Risskov-kvarteret som den yngste af tre brødre.
  • Fik sin studentereksamen på Aarhus Katedralskole.
  • Debuterede i 1994 som forfatter med novellesamlingen ’Mennesker i en mistbænk’.
  • Barndommen i Risskov fylder en stor del i Jens Blendstrups forfatterskab. Selv siger han, at han nærmest er besat af villavejskvarteret i bydelen.