I hælene på en forlægger

I 2004 var Ulrik T. Skafte med til at stifte Turbine, der i dag er et landskendt forlag med over 400 årlige udgivelser. Og selvom det ikke altid er praktisk at sidde langt fra parnasset i København, holder forlaget fast i de aarhusianske rødder. Følg i hælene på Ulrik T. Skafte og kom med til bogreception og redaktionsmøde. 

Tekst og foto: Daniel Øster

08.15: En Aarhus-krønike 
Den 62-årige forlægger Ulrik T. Skafte fra forlaget Turbine stempler ind i det gamle kornlager i det kreative erhvervsområde Mellemarmen på havnen. Og for en gangs skyld er cyklen byttet ud med den hvide Peugeot 307 stationcar. 

”Jeg elsker ellers at cykle gennem byen om morgenen. Fra min andelsbolig i Norsgade, gennem Klostergade, forbi duften af friskristet kaffe fra La Cabra, ned ad Mejlgade, forbi Domkirken og teatret og så ned forbi Dokk1. På den tur suger jeg byens puls til mig, mens den er ved at vågne,” siger Ulrik T. Skafte.

Men Ulrik T. Skafte har brug for bilen i dag. Han skal medbringe bøger til en bogreception i Musikhuset for det fjerde og sidste bind i serien ’Aarhus i årtier’ – denne gang med 1980’erne i fokus. Og netop det aarhusianske er et vigtigt fragment af forlagets DNA. 

”Vi er et nationalt forlag, men vi vedkender os vores ophav og baggrund i Aarhus. Derfor laver vi også mange lokalhistoriske udgivelser og har et godt samarbejde med blandt andre stadsarkivaren,” fortæller Ulrik T. Skafte. 

11.04: Engletal og cykeldigte
Direktøren, redaktørerne, redaktørassistent og praktikanter stimler roligt sammen i mødelokalet, hvor Ulrik T. Skafte allerede har fundet sig til rette. De bøger og manuskripter, der kommer gennem det første nåleøje skal nu vurderes i plenum på redaktionsmødet.

Redaktør Martin Graae Jørgensen har en oversættelse af en spirituel bog om englenumre med til mødet, men kommer ikke langt i sin forberedte salgstale, før direktør Jeppe Tolstrup, der i september overtog direktørsædet fra Ulrik T. Skafte, siger:

”Hurtig beslutning – vi laver bogen.”

En bog med cykeldigte er næste værk under lup. Turbine har adskillige bøger om cykling på bagen, men denne bog bliver umiddelbart vejet og fundet for let, men ikke opgivet. Den professionelle rytter Christopher Juul Jensen, der også skriver lyrik, kan blive en del af bogen, foreslår Ulrik T. Skafte, der også selv har gjort sig sine erfaringer på landevejene.   

”Jeg cykler selv meget og kører både mountainbike, gravel og landevej. For tre år siden kvalificerede jeg mig ved et løb i Cambridgeshire i England til VM i cykling i min aldersklasse. Noget jeg håber at gentage, når jeg rykker en aldersklasse op i 2022,” siger Ulrik T. Skafte.

12.34: Bilen læsses
Selv som stifter af ét af landsdelens største forlag, må man en gang i mellem også selv trække i arbejdstøjet. Bogen ’Aarhus i årtier – 1980’erne’ skal præsenteres til en reception i Musikhuset, og anledningen skal selvfølgelig også benyttes til at sælge bøger. Ulrik T. Skafte trækker en palle fyldt med den nye bog ud i elevatoren fra kontoret på anden sal. Nedenfor har han parkeret den rummelige Peugeot, der omhyggeligt fyldes med de tunge brune kasser.  

”Det er fem år siden, at arbejdet med serien begyndte. Nu er vi nået til sidste bind, så i dag er også en afslutning på en lang proces. Jeg elsker de her processer, fordi kreativiteten og entusiasmen smitter. Det får jeg også svært ved at lægge fra mig, når jeg træder længere tilbage fra rampelyset i forlaget,” siger Ulrik T. Skafte. 

14.06: Ankomst i Musikhuset
Den hvide Peugeot triller ind på parkeringspladsen foran Musikhuset, der som færdigbygget i 1982, lægger en passende scene til dagens bogreception og de mange bøger bliver læsset af.

Ulrik T. Skafte kommer som regel i god tid til sådanne arrangementer, fordi der ofte sker noget uforudsigeligt. Også i dag er det tilfældet – for burde det ikke også være muligt at købe de andre bind i serien? Det burde det, bliver han og forfatterne enige om, så Ulrik T. Skafte må tage turen tilbage til forlaget, og klokken 14.35 er han tilbage med de første tre bind i serien. Inden Ulrik T. Skafte kan kalde det for en dag, skal bogen præsenteres, og hele processen med bogserien skal afsluttes med en middag for hele holdet bag. 

”Jeg forsøger ellers at komme hjem klokken 17.00, men det bliver ofte nogle længere dage end det. Men det er jo fordi, jeg elsker mit arbejde og synes, at det er sjovt,” fortæller Ulrik T. Skafte, der først var hjemme i lejligheden på Norsgade igen klokken 21.30. 

Om Forlaget Turbine 

  • Forlaget blev etableret i 2004 og voksede hurtigt med en målrettet strategi om at sælge oversatte bøger direkte til supermarkederne. 
  • Siden er det blevet et omnibusforlag, der udgiver bøger i et væld af genrer, og Turbine sender årligt omkring 400 bøger på markedet.
  • For et par år siden modtog Ulrik T. Skafte et købstilbud fra et større forlag, som han afviste. I stedet lavede han en aftale med sine to partnere om en overdragelse af forlaget. 
  • Depechen er givet videre til Marie Brocks Larsen og Jesper Tolstrup, der skal overtage det forlag, Ulrik T. Skafte selv var med til at stifte i filmbyen ved Turbinehallen. 
  • Selv når forlaget er helt overdraget, fortsætter Ulrik T. Skafte som seniorredaktør, og så håber han på at komme i gang med selv at skrive bøger igen.