Steffen Therkildsen Nielsen

Historiens vingesus i Badeanstalten Spanien

Havnearbejdere, grosserere og en modstandsgruppe har i de seneste 81 år besøgt Badeanstalten Spanien. I dag er sundhed, kultur og fællesskabet i fokus, når aarhusianerne lægger vejen forbi den gamle badeanstalt.

Af Line Hitz
Foto: Steffen Therkildsen Nielsen

Med sine 81 år er det vist helt på sin plads at kalde Badeanstalten Spanien en gammel dame. På adressen Spanien 1 ligger hun som et solidt klenodie i et af Aarhus’ mest befærdede kryds.

De fredede bygninger med det kendte vandtårn minder aarhusianerne om, at der engang var et Aarhus, hvor det hele gik lidt mindre stærkt. Badeanstalten er bygget i 1933 og gemmer på utallige historier fra dengang, hvor havnearbejdere, rigmænd og husmødre mødtes under bruserne for at vaske ugens skidt ud af hår, ører og næse.

”Dengang var det kun de rige, som havde bad derhjemme. Derfor besøgte mange aarhusianere badeanstalten for at få det ugentlige bad,” fortæller Mikkel Bendixen, daglig leder af Badeanstalten Spanien.Historiens-Vingesus-i-Badeanstalten-Spanien-Aarhus-Panorama4Fortid og nutid
Daværende stadsarkitekt Frederik Draiby stod bag opførelsen af Badeanstalten Spanien fra 1930 til 1933. Et svømmebad med brusebad kostede 90 øre for voksne og 50 øre for børn, og der var mulighed for at afslutte svømmeturen med en kage fra konditoriet eller en is fra tobaksudsalget ved indgangen.

I dag er meget lavet om siden tredivernes store vaskedage. Tobaksudsalget og konditoriet er lukket og erstattet med fitnesscenter, fysioterapeut, zoneterapi, skønhedssalon og psykolog. Alligevel er der klare historiske fodspor over alt. I fitnesscenteret kan motionister løfte jern med udsigt til de rå vægge i det gamle havnebad, og ved indgangen er de oprindelige skilte fra tobaksudsalget stadigvæk intakte.

”Badeanstalten er en tidslomme og en stor kontrast til det nye Aarhus nede på havnen. Vi forsøger hele tiden at binde historien sammen med det moderne. Derfor bruger vi stadig navne som Konditoriet og Grossererbadet, og vi har bibeholdt de oprindelige fliser, gulve, lister, farver og døre,” fortæller Mikkel Bendixen.

En tidsrejse
Selvom badeanstalten har været igennem flere renoveringer, er bygningen fredet. Netop det moderne i de historiske rammer var centralt under renoveringen fra 2010 til 2012, som foregik med stor respekt for de gamle bygningers sjæl.

I svømmehallen kan vandhunde opleve det oprindelige ur fra 1933, den samme grønne farve på væggene samt træbænkene, hvor tusindvis af aarhusianere har smidt håndklædet i de sidste mange årtier. I dag tumler små babyer i varmtvandsbassinet, mens damer med badehætter svømmer crawl i det store bassin.

”Mange ældre aarhusianere kan huske, at de kom her med deres forældre. Der blev fortalt røverhistorier i saunaen, og et besøg i badeanstalten er for mange ældre et besøg tilbage i tiden. Vi er en del af Aarhus’ dna, og derfor er det vigtigt at bevare det samme udtryk i moderne rammer,” fortæller Mikkel Bendixen.

Det moderne vækkes til live gennem forskellige arrangementer og aktiviteter, og badeanstalten har en målgruppe fra 0 til 100 år. Her er blandt andet babysvømning, seniorsvømning, wellness, svømning til disneyshow og saunagus. Vandplaskeri og svømning er imidlertid ene om at være på programmet i de gamle bygninger. Sammenholdet er også i spil, når badeanstalten inviterer aarhusianerne indenfor.

”Vi vil gerne skabe oplevelser på tværs af alder og køn. Det handler ikke kun om, hvem der kan tage flest svømmebaner, men om at få alle sanserne i spil,” siger Mikkel Bendixen.

I bad med grossereren
Grossererbadet er et andet sted, hvor aarhusianerne kan opleve fortiden og fremtiden i forenelighed. I 1933 var afdelingen kun for forretningsmænd, som ønskede af få skrubbet ryggen og samtidig lave en god handel. Afdelingen stod tom fra 1980 frem til renoveringen i 2012.

I dag er Grossererbadet åbent for både børn og voksne. Her kan fortravlede aarhusianere for en stund trække stikket ud og slappe af i sauna, dampbad, massage – og polarbad.

”Grossererbadet er i dag vores wellnessafdeling, hvor alle er velkomne. Her kan du slappe af og få lidt wellness ind i hverdagen. Det handler ikke kun om specielle anledninger, men noget du kan gøre på en helt almindelig dag i ugen,” forklarer Mikkel Bendixen.

Skudhuller fra krigen
I kælderen under badeanstalten løber historiens vingesus også langs væggene. Her gemmer sig et skattekammer af effekter fra fortidens drift. Heriblandt den gamle pristavle, en dampgenerator og en marmortavle.

Længst nede i kælderen bag en labyrint af vandtanke og ventilatorer gemmer sig en lille dør med flere synlige skudhuller. Døren fører ud til kloakkerne under Aarhus, og under Anden Verdenskrig afprøvede en modstandsgruppe sine våben i kælderen.

”Her var der fred, og samtidig havde modstandsfolkene adgang til hele kloaksystemet i Aarhus, hvorfra de bevægede sig skjult rundt i byen,” fortæller Mikkel Bendixen.

Modstandsgruppen holdt imidlertid ikke kun til i kælderen. Når gruppens medlemmer havde brug for en pause, boede de i et lille rum på fjerde sal. I dag er det kun kold luft, beton og mørke, men under renoveringen blev der fundet flere effekter fra gruppen.

”Vi blev pludselig opmærksomme på aviser fra tiden under Anden Verdenskrig. Vi er sikre på, at de skjulte sig i det lille rum,” siger Mikkel Bendixen.Historiens-Vingesus-i-Badeanstalten-Spanien-Aarhus-Panorama381 år på toppen
Det røde neonskilt på det gamle vandtårn har overlevet de seneste mange årtier. Indenfor fungerer vandtårnet i bedste velgående, men saltvand er i dag erstattet af klorvand til de mange svømmeglade aarhusianere.

Øverst oppe er der en formidabel udsigt ud over Aarhus med busstationen, havnen, Comwell og Bruuns Galleri som nærmeste nabo. Længst borte vokser Aarhus Ø med hastige skridt, og der arbejdes intensivt for at få bydelen færdig til 2017, hvor Aarhus bliver kulturhovedstad.

Heroppe kan badeanstaltens 81 år hverken ses eller mærkes. Udsigten er ligeså smuk som fra de andre høje bygninger, der skyder op som paddehatte i Aarhus Midtby. Mikkel Bendixen mener da også, at den gamle dame stadigvæk har meget at tilbyde både kulturister, motionister og alle andre, som har brug for et sted med sjæl og moderne tilbud.

”Badeanstalten Spanien er mere end en svømmehal. Vi er også en del af kul-turen i Aarhus, hvor sammenholdet og fællesskabet er i fokus. Vi vil gerne vise aarhusianerne andre sider af os selv, hvor både det moderne og historien lever side om side.”Historiens-Vingesus-i-Badeanstalten-Spanien-Aarhus-Panorama1