Historien bag Skanseparken

På Frederiksbjerg ligger det grønne åndehul Skanseparken, som gennem årtier har været et yndet sted til afslapning for byens beboere. Det hele startede med en tysk greves besættelse og endte lykkeligt med et flot grønt område midt i byen for børn, unge og gamle.

Tekst: Alexander Loft Birkmose

Et århundrede på bagen
Skanseparken blev anlagt i starten af 1900-tallet og er et område på cirka 1,4 hektar svarende til størrelsen af to fodboldbaner.

Opkaldt efter tysker
Området blev i sin tid opkaldt efter den tyske greve og feltherre Albrecht von Wallenstein. Oprindeligt hed området nemlig Wallensteins Skanse, da skansen blev anlagt fra 1627-1629, hvor Aarhus var besat af tyskere.

Ikke for alle i starten
Skanseparken blev i første omgang kun brugt af beboerne i de tilstødende ejendomme Skansepalæet og Skansen. Først i sommeren 1937 åbnede parken op for alle aarhusianere.

Underholdning under åben himmel
Fra 1939 har Skanseparken dannet ramme om forskellige typer underholdning med eksempelvis en række friluftskoncerter og sportsaftener.

For børn og barnlige sjæle
Den oprindelige tanke med anlæggelsen af Skanseparken var, at der også skulle anlægges boldspilsbaner og legeplads. Det blev dog kun til en legeplads, som områdets børn har boltret sig på siden slutningen af 1930’erne.

Pædagogisk hus
I 2009 havde kommunen planer om at bygge en børnehave på legepladsens arealer. Beslutningen blev dog omstødt, og tre år efter opførte man i stedet Skansen Hus og Have med eksempelvis minibibliotek og træværksted.

DET’ FRA AARHUS, IK’Å!
Vi sætter fokus på ting, der har rod i byen. Denne gang fortæller vi om Skanseparken, som har været et af byens elskede rekreative område i over et århundrede.