Syd for Aarhus, omkranset af skov og bakker, ligger Moesgård Strand. Badestranden er fin og børnevenlig og om sommeren en af Danmarks mest besøgte strande. På Moesgård Strand kan du sagtens tilbringe hele dagen, da der blandt andet er en kiosk, grillsteder og store plæner til boldspil, leg og sjov. Der er rigtig god adgang til vandet for alle, hvor der også er anlagt en handicapvenlig badebro. /www.visitaarhus.dk/moesgaard-strand-gdk653288 English Moesgård Beach Moesgård Beach (or Moesgaard Beach) is a sandy beach at the edge of Marselisborg Forest, 5 miles south of the city centre. We recommend bus route 31 to get to Moesgård Beach or you can take bus 18 to Moesgaard Museum, and walk from there (1,1 miles). www.visitaarhus.com/ln-int/moesgard-beach-gdk653288 Deutsch Moesgård Strand Moesgård Strand is ein Naturstrand in schöner Lage am Marselisborger Wald, 8-9 km südlich des Stadtzentrums. Guter Radweg von der Stadt aus. www.visitaarhus.de/de/moesgard-strand-gdk653288

Historien bag Moesgård strand

På Moesgård strand mødes vi om sommeren til grill, rosé, isvafler og en dukkert i Aarhusbugten. Om vinteren ynder mange også at besøge stranden for at få lidt frisk vind i håret, mens man nyder den flotte natur. Men hvad er historien egentlig bag den populære strand, der grænser op til Marselisborgskovene?

Tekst: Alexander Loft
Foto: VisitAarhus

Fra privat til offentlig strand

Moesgård strand hørte i sin tid til Moesgård herregård. Men i 1935 valgte den daværende herregårdsejer, fru Bothilde Dahl, at sælge stranden og 30 tønder land skov for den nette sum af 230.000 kroner. Allerede i 1937-39 drøftede man i Aarhus byråd opførelsen af en restaurationspavillon ved Moesgård strand, mens der også var planer om at bygge et stort Folkeferie-hotel. Men ingen af planerne blev realiseret.

Helbredende kilde

Et par hundrede meter nord for Moesgård strand ligger Kristuskilden i Strandskoven. Kilden har tidligere haft et afløb fra en skrænt ned over strandbredden. I 1930’erne var kilden et kultsted, som folk valfartede til for at hente vand, der eftersigende var helbredende. I folkemunde blev kilden også kaldet Mirakel-kilden. Det var den dengang kendte gymnastikpædagog og sundhedsapostel Jørgen Peter Müller (1866-1938), kendt som I.P. Müller, der udgravede kilden og gjorde den kendt.

Det gule fiskerhus

På sydsiden af Giber åens udløb i Aarhus Bugt ligger der et lille gult stråtækt hus, som blev opført i 1793, mens det nuværende hus blev bygget i 1856. Husets beboere skulle som godsfiskere aflevere hovedparten af deres fangster fra Aarhusbugten til herskabet på Moesgård. Da skoven og dermed også stranden blev erhvervet af Aarhus Kommune i 1935 og åbnet for offentligheden, blev det også muligt for husets beboere at supplere indtægterne med bådudlejning.

Populære skovbåde

I 1896 begyndte Aarhus Kommune at sejle folk til Marselisborgskovene. Skovbåden Turisten blev meget populær og viste sig hurtigt at være for lille, så man allerede året efter sejlede med den større damper Marselisborg. I løbet af pinsedagene 1913 fragtede Turisten og Marselisborg omkring 12.000 aarhusianere til Varna og Ørnereden.  Skovbådene sejlede indtil 1939, hvor de på grund af dårlig økonomi måtte lukke.

Isvafler og vikinger

Ved Moesgård strand er der i dag kiosk med grill, offentlige toiletter og shelters. Om sommeren er der livreddere ved stranden, der i 2018 fik den internationale miljømærkningsordning det Blå Flag. Hver sommer afholder Moesgård Museum et årligt vikingetræf på området mellem stranden og museet.

DET’ FRA AARHUS, IK’Å!
Vi sætter fokus på en ting, der har rod i byen. Denne gang fortæller vi om Moesgaard Strand, der har været offentlig strand siden 1935.