Marselisborg Slotspark har en fin samling af skulpturer samt rosenhave med pergola og spændende anlagt urtehave. Haven er åben for publikum, når den kongelige familie ikke er på slottet. www.visitaarhus.dk/midtjylland/slotte-og-herregaarde/historien-om-marselisborg-slot English Deutsch

Historien bag Mindeparken

De åbne og grønne vidder i Mindeparken tiltrækker mange mennesker året rundt. Til store arrangementer, grillaftener eller motion. Fra parken kan man nyde den flotte udsigt ud over Aarhusbugten, mens man slentrer langs stier med lyserøde kirsebærtræer. Men hvordan blev parken egentlig til? Og hvad mindes vi?

Tekst: Alexander Loft
Foto: VisitAarhus

En royal park
I starten af 1900-tallet havde Aarhus Byråd planer om at udstykke de grønne arealer foran Marselisborg Slot til villagrunde. Men kort tid efter at Christian 10. som kronprins havde fået overdraget slottet i 1902 fik han godkendt af byrådet, at de 30 tønder land foran slottet ikke skulle bebygges for at bibeholde havudsigten fra slottet.

Monument for de faldne
Mindeparken blev officielt indviet i 1925 under overværelse af kongeparret. Samme år blev der udskrevet en offentlig skitsekonkurrence for et monument, der skulle minde de faldne danskere i 1. verdenskrig. Valget faldt på billedhugger Axel Poulsen og arkitekt Axel Ekbergs projekt. Indvielsen i 1934 blev overværet af intet mindre end 50.000 deltagere.

Direktørens donation
Der var i sin tid planer om at udstykke den nordlige del af Mindeparken ved Carl Nielsens vej til bebyggelse. Men den tidligere direktør Christian Rømer tilbød at købe grunden og lægge den ind under Mindeparken, og det skete tilbage i 1929. Området blev døbt Rømerhaven og adskiller sig fra de store plæner ved at være en blomsterpark med farvestrålende bede og et et stort vandbassin på 220 m2. Med tiden er der også kommet forskellige statuer og mindesmærker til.

Pyroman på spil
Syd for Marselisborg Monumentet ligger de to små huse, Donbækhusene, fra 1800-tallet. Gennem tiden har de huset alt fra herregårdsarbejdere, tjenestefolk, skovarbejdere og kommunens gartnere. I 1996 nedbrændte begge huse dog med fem dages mellemrum, da en pyroman havde været på spil. Aarhus Kommune lod dog husene blive genopbygget i oprindelig stil.

Lyserød gave fra Japan
I Mindeparken blomstrer lyserøde kirsebærtræer hvert forår. I 1988 forærede den japanske Sakura Fond 300 japanske kirsebærtræer til Aarhus. Formålet var at oprette en skov af kirsebærtræer, og fire år efter blev cirka halvdelen af træerne sat i jorden i området mellem Mindeparken og Frederikshøj.