Historien bag Aarhus Festuge

I dag tyvstarter Aarhus Festuge 2017 med åbningskoncert på byens nye havneplads. Vi har kastet et blik på den årlige aarhusianske begivenheds historie. Tilbage til dengang, hvor byrådet tvivlede på borgernes interesse, til i dag, hvor festivalen hvert år får besøg af en halv million mennesker.

Af Vera Løvø Giver

 

Aarhus Festuge blev afholdt for første gang i 1965. Det var dengang noget af et kulturelt eksperiment, der blev søsat af borgmester Bernhardt Jensen. Byrådet var i tvivl om borgernes interesse i udgangspunktet. Men folk mødte talstærkt op til samtlige af Festugens begivenheder. Idag har Festugen hvert år omkring 500.000 gæster.

Det oprindelige formål med Festugen var, at byens kulturelle institutioner med samlet indsats skulle præsentere og promovere Aarhus’ kulturelle profil.

H. M. Dronning Margrethe 2. har siden første festuge, hvor hun endnu ikke bar titlen som Dronning, været protektor for Aarhus Festuge, og hun har åbnet festugen hvert år siden.

I 1969 har Festugen vokset sig så stor, at holdet bag programmet udvider antallet af arrangementer, og programmet kan nu ud over teater, dans og klassisk musik præsentere både jazz- og beatkoncerter.

The Rolling Stones optræder i 1970 i Vejlby-Risskov Hallen under Festugen til anmeldernes store begejstring. Dommen lød: “Den bedste beat-koncert nogensinde i Århus.”

Første år, Aarhus Festuge havde et tema, var i 1979. Temaet var “Dans i Centrum”, og anledningen var 100-året for den danske balletmester og -koreograf August Bournonvilles død. Peter Martins og Suzanne Farrell fra New York City Ballet og en af de største repræsentanter for moderne dans i verden, Alvin Ailey American Dance Theatre, gæstede byen.

1982 var året, hvor Musikhuset Aarhus blev indviet. Og det skete under Aarhus Festuge, der bar samme titel som tema: ’Musikhuset’. På Festugens første dag indviede H.M. Dronningen Musikhuset Aarhus, og programmet udfoldede sig særligt i den nye musikbygning.

Aarhus Festuge 1972 var året og ugen, hvor en særlig omlægning i byen fandt sted. Nemlig omdannelsen af Søndergade til byens første gågade.

Fra 1965 til 1980 havde Festugen hvert år den samme plakat. Den blev tegnet af Carl Johan Westberg og forestillede en fløjtespillende Pan-figur på en baggrund med stregtegninger af karakteristiske Aarhus-bygninger. Efter 1980 fik Festugen ny plakat hvert år. Man kan se Aarhus Festuges plakater gennem årene på deres Facebook-side.

I år har Festugen temaet ‘Bridging’, og det bliver fælles for de kommende tre festuger. Brobygning i forskellige tolkninger står i centrum. Festugens egne arrangementer har især fokus på brobygning mellem natur og byggeri, og bringer naturen helt tæt på byen i både installationer og arrangementer i byrummet.

Festugen har idag 270 frivillige. De frivillige sørger for alt fra at holde byen pæn og ren, billettering ved begivenheder og kommunikaiton og PR.

I mange år har Aarhus Festuge skabt en særlig festugerestaurant, som både borgere, personale og frivillige kan bruge. Den bliver hvert år sat op i FO-byen, og i år står restauranten Mefisto for maden.

Den siddende borgmester i Aarhus har, siden Aarhus Festuge blev til, været formand for Festugens bestyrelse.

Aarhus Festuge er i dag WindMade. Det vil sige, at al energiforbruget i forbindelse med Festugen bliver dækket af vindenergi.