Fredensvangs grænsesøgende leder

Som AGF-træner nummer 15 siden årtusindskiftet har David Nielsen sat sig for at være den mand, som med sine hænders fulde kraft skal hive sværdet op af stenen og igen bringe hæder til Byens Hold. Et job som den nu 42-årige træner selv mener, at han ikke ville have haft, hvis ikke det var for sin faderløse opdragelse. Livet har sat sine spor, og David Nielsen har stadig et stærkt behov for at komme helt ud på kanten og mærke modstanden.

Tekst: Lasse Lund
Foto: Preben Stentoft

Solen bager udenfor, og det dufter af fodbold. Det er få minutter inden, at Superligasæonen 2018/2019 sparkes i gang på udebane i Herning hos de forsvarende danske mestre fra FC Midtjylland.

”Godt, drenge. Før vi går ud. Lige en lille, hurtig påmindelse,” beordrer David Nielsen sine spillere i omklædningsrummet inden kampstart.

Han holder en kort pause. Trækker vejret dybt, imens vandrer rundt i omklædningsrummet, imens han søger øjenkontakten hos sine spillere.

”Det er den tid på året, hvor man har det rart. Okay? Det er rart, fordi vejret udenfor er fantastisk.”

”Vejret indbyder til at grille. Rart. Det indbyder til at være sammen med venner og familie. Rart.”

”Da jeg ankom til stadion, fik jeg den her komfortable følelse. FC Midtjylland har placeret deres mesterskabstrofæ ude ved indgangen. Bang. Komfortabelt.”

”De føler sig komfortable. Og vi har gjort et godt stykke arbejde ved at komme her og holde dem komfortable med vores lykønskninger.”

Han holder igen en kort pause. Og siger så:

”Men fra nu af omstiller vi os! For følelsen i luften er, at vores hold vil falde ude på banen her til aften.”

David Nielsen stopper sin talestrøm. Han står med sin pegefinger i vejret og øjnene vidt åbne.

”Det er følelsen! Og det er ikke hver dag, at du får den følelse!”

”Men når den er der, så skal vi udnytte den! Og det gør vi ved at være rovdyr. Alle sammen!”

”Til spillerne på bænken. Der er en chance for at komme ind og dræbe! Sultne. Følg kampen!”

”Til spillerne på banen. Følg taktikken, udtryk jer selv, nyd at spille og bring alt!”

”Lad os smadre dem!”

”Jeg er født 1000 år for sent”
David Nielsen udgav i 2008 sin selvbiografiske fortælling ’Sorte Svin’. En bog som både vandt stor opmærksom og skabte rystelser i hele Danmark med sine fortællinger om drukture, gambling og utallige voldsepisoder. Alt sammen med den professionelle fodboldspiller David Nielsen som hovedrolleindehaver.

Nu 10 år efter er historien en anden. Og hvis man ikke vidste bedre, kan det være svært at forstå, at det er den samme David Nielsen, der hver uge står på sidelinjen. Ikke bare som ansvarshavende leder for én af Danmarks største og mest traditionsbundne fodboldklubber, men også som ægtemand og familiefar til tre. Basen i livet, som han selv kalder det.Det ’Sorte Svin’ har fundet roen. Han har fået banket virkeligheden på plads i samme verden, som han har været del af siden, han som 16-årig flyttede fra Skagen til Frederikshavn for at forfølge sin drøm om at blive professionel fodboldspiller.

Den fodboldmæssige pilgrimsfærd har nu bragt ham til Aarhus, og med sig har han sin kone og to børn. Hans ældste søn på 17 år bor i Leipzig i Tyskland og er fuldt beskæftiget med fodbolddrømme og sin adaption ind i den benhårde tyske power-fussball.

”Jeg har ikke et behov for at stoppe op og gøre status over mit liv. Jeg kigger altid fremad. Altid frem mod næste udfordring. Lige nu er jeg bare glad for, at jeg har fået lov til at lave transitionen fra spiller til træner,” fortæller David Nielsen, der tidligt i sin trænerkarriere vandt en overraskende bronzemedalje i landets bedste række, som træner for Lyngby Boldklub.

David Nielsen mener selv, at han er gammeldags. Også selvom at hans ’tidligere liv’, som man agter at kalde det, ikke ligefrem lyder sådan.

”Jeg siger selv, at jeg er født 1000 år for sent. Sådan føler jeg det i hvert fald, når jeg står nede i Føtex og skal prøve at forstå, at det ikke længere er et menneske, som skal tage imod mine varer.”

Men selvom han nu har fundet sig til rette i Aarhus, i livet generelt, så bobler vovemodet stadig i ham. Et særtegn som David Nielsen også havde i sin tid som spidsangriber for i alt 14 klubber i tre forskellige lande.

”Det er vigtigt for mig at vide, at min familie har det godt. At der bliver taget hånd om dem. Men når det er sagt, så har jeg også et behov for at pakke min rygsæk, drage afsted og jagte udfordringerne. Sådan har jeg det bedst.”

Overlægen fra DR Congo
Når David Nielsen kigger sig selv i spejlet, ser han to ting. Dels det ’Sorte Svin’, som på godt og ondt sparkede sig vej ind i fodbolddanskernes bevidsthed. Men også mindelserne om den mand, som forelskede sig i David Nielsens nu afdøde mor. Overlægen fra DR Congo.

Da David Nielsens danske mor var på tærsklen til sine 30 år, rejste hun til DR Congo for at arbejde som ulandsfrivillig. Hun var uddannet laborant, og hun fik derfor arbejde på et lokalt hospital i DR Congos hovedstand Kinshasa.

Her mødte hun overlægen, som sidenhen skulle blive David Nielsens far.

”Da jeg skulle fødes, flyttede min mor tilbage til Danmark. Min far kom på besøg, men de fandt ud af, at den kulturelle omvæltning simpelthen var for stor. Ligesom jeg tror, at det var svært for min far at give afkald på det arbejde, han havde brugt så lang tid på at arbejde sig op til.”Minderne om sin far er falmede, og David Nielsen husker i virkeligheden ikke særlig meget om ham.

Alligevel lægger han ikke skjul på, at der er en åbenlys forbindelse mellem sit tidligere liv og den manglede faderrolle i sit liv. Det grænseløse liv.

”Jeg har altid haft problemer med grænser. Jeg søgte at komme helt ud på kanten, balancere og finde ud af, hvor grænsen gik. Hvis folk gav mig et godt råd, skulle jeg altid afprøve alting før, at jeg tog det til mig.”

Med ansættelsen i oktober 2017 blev David Nielsen den 15. AGF-træner siden årtusindeskiftet.

Selvom vi nu er indforstået med, at det i nutidens fodboldverden efterhånden er mere reglen end undtagelsen, at en cheftræner må se sig fyret i løbet af sæsonen, er historien om AGF og klubbens trænerfyringer alligevel en usædvanlig kendsgerning.

For end ikke én af de 14 fodboldfilosofiske tænkere har nemlig formået at bringe en pokal med hjem til de hungrende og stolte AGF-fans. Stadig trofaste, selvom det nu er over 22 år siden, at en spiller med AGF-logo på brystet har kunnet hæve en pokal af nogen betydning. Og over 32 år siden at det var den størst opnåelige i dansk regi.

”Jeg var nok ikke blevet AGF-træner, hvis jeg havde haft en far i mit liv. Den her verden er så ekstrem, at du ikke kan tillade dig at regne med noget som helst. Du kan ikke forudsige noget som helst. Den usikkerhed og udfordring som ligger i det, passer bare godt til mig.”

Lidenskabelig ledelse
I sin aktive karriere har David Nielsen haft 22 trænere fordelt over de 14 forskellige klubber, som han repræsenteret. Alle 22 trænere med hver deres personlige trylleformular, hvad angår ledelse i almindelighed.

Nu har David Nielsen sin egen trylleformular, og han mener, at det er noget, livet har tillagt ham.

”Jeg accepterer, at der er fokus på min udvikling, fordi jeg er den person, som jeg er. Men jeg tror, at de fleste mennesker går igennem en personlig udvikling, når de runder 30 år, til de bliver 40. En udvikling som ofte er til det bedre. Udviklingen hos mig har måske bare været mere mærkbar udadtil.”

Han kalder det en automatisk udvikling, som sker hos de fleste mennesker. At man ændres på et menneskeligt plan qua den erfaring, som livet har tildelt én.Men når det kommer til livserfaring, er det nok de færreste, der kan matche det, David Nielsen har oplevet på sine nu 42 år. Og han underkender da heller ikke, at de mange år i fodboldverdenen har hjulpet ham til at blive den leder, han er i dag.

”Jeg har prøvet en masse ting på egen krop, som gør, at jeg har fået en bedre forståelse af mennesket generelt. I mit virke som fodboldtræner er jeg meget opmærksom på at mærke omklædningsrummet. Forsøge at sætte mig ind i spillernes situation. Hvordan har de det? Og hvad fylder hos dem på et mere menneskeligt plan? Det hjælper ikke, at jeg bare reagerer per instinkt,” mener David Nielsen, som samtidig kan mærke, at han har undergået en større trænermæssig udvikling.

”Jeg vil gerne have tingene ind igennem filteret før, jeg udtaler mig. Og så hellere vil jeg hellere, at filteret bliver for tykt til at starte med. Sådan har jeg det bedst,” siger han.

Alligevel understreger han dog, at der særligt er én ting, som gennemsyrer hans ledelsesstil.

”Autenticiteten krydret med en stadig ungdommelig glød og ild er altoverskyggende i den her ledelsesnak. Enhver kan sgu stille sig op og sige, at man skal ud og kæmpe for hinanden, for logoet og alle de her floskler. Det handler mere om den person, man mærker i hverdagen. Spillerne skal kunne mærke mig. Jeg skal vise dem, hvem jeg er. Både på godt og ondt. For når de mærker mig, så betyder ordene så meget mere.”

En underdog taler ud
David Nielsen ligger på græstæppet iført sin SK Brann trøje med nummer 9 ryggen. Rundt om ham står to af klubbens behandlere. Det er en tidlig forårskamp i David Nielsens fodboldmæssige efterår. SK Brann tager imod Stabæk Fotball.

Efter et hjørnespark har David Nielsen brutalt stødt hovedet sammen med en holdkammerat. Groggy som en bokser og med en dyb flænge i hovedet, får behandlerne viklet et gagebind om hans hoved. De får ham på benene og slæber ham af banen. Fast besluttet på at kampen er forbi for den danske spidsangriber.

Tilskuerne klapper i takt, imens de med tyk norsk accent råber ”David Nielsen, David Nielsen!!” Fanden tager ved ham. Han er ikke færdig endnu. Han vrister sig fri af behandlerne, som gør deres for at holde den danske angriber tilbage.

Han kigger stift ud på sine følgere, løber op langs sidelinjen og vinker ihærdigt mod kampens dommer. David Nielsens kamp er ikke ovre endnu.Hvis man var det mindst i tvivl, så er David Nielsen en vinder. Han er sat i verden for at vinde og for at jagte succes, hvor end han sætter sine fødder.

Særligt velvidende om at kritikerne følger med fra sidelinjen og har i sinde at udnytte ethvert formdyk til at male fanden på væggen.

Men trods et liv som har beordret David Nielsen til hele tiden at skulle bevise sig selv, sin personlighed, så ønsker han at gøre op med underdog-syndromet.

”Jeg er godt med på, at jeg har været den her underdog i store dele af mit liv. Det vedkender jeg. Men det er netop tanken om at være underdog, som jeg ønsker at gøre op med.”

Beskyldninger om arrogance lever han med, men David Nielsen ønsker at bryde med den grundtanke, som mange danskere er rundet af. Han ønsker nemlig at flugte Jantes Lov så langt ud af kommunen som muligt. Derfor mener han, at vi som samfund skal være bedre til at tage hånd om de bedste. Og samtidig opfordre til, at man gerne må få sig et par hovmodige skrammer på snudeskaftet.Reddet af Højers venstrefod
Trods en sæsonstart som efterladte et aftryk af stor optimisme, har David Nielsens AGF-fortælling mødt modstand. Holdet har ikke kunnet følge op på en ellers godkendt sæsonstart, hvor AGF’erne kunne forlade banen som ubesejrede i sæsonen første otte kampe i træk.

De seneste præstationer har svinget, mens resultaterne har været stabilt dårlige. I slutningen af efteråret befinder AGF sig i en krise med fire nederlag i træk, ligesom de også blev eskorteret ud af Landspokalturneringen til førstedivisionsklubben Næstved Boldklub.

De danske fodboldmedier har allerede slebet deres økser. Som det hører sig til i fodboldverdenen. Hos AGF i særdeleshed.

Men selvom AGF-hjerterne bløder, bliver de ved med at kalde på David Nielsen, som inden kampene altid kvitterer med at løbe over en halv banelængde ned til fansektionen for at sende de trofaste AGF-fans en stor hilsen.

En sejr på Ceres Park mod oprykkerne fra Vejle Boldklub vil bryde den negative stime, begrave mediernes krisesnak for en stund og forhåbentlig igen puste optimisme ind over træningsanlægget på Fredensvang.Efter 20 minutters spil kommer AGF bagud på et hjørnespark. Lægterne er som forstummet. David Nielsen det samme. Skal det heller ikke være i dag, det lykkes Byens Hold at bryde den negative stime?

Kort tid inden dommerens pausefløjt sender AGFs Jakob Ankersen bolden ud til venstreback Casper Højer Nielsen, som har fundet lidt plads på Vejles feltkant. Han trækker bolden ind i feltet og tænker ikke to gange, før han spænder buen og kanonerer bolden helt op i det lange hjørne. 1-1.

Pausen bekommer David Nielsens tropper godt. Og med en reducering i banken er der endnu engang tro på tingene.

Spillerne kommer igen ud på grønsværen og minutter efter, at dommeren har fløjtet 2. halvleg i gang, befinder venstreback Casper Højer Nielsen sig igen på skudhold. Venstrebenet svinges endnu en gang, og bolden stryger i kassen. 2-1!

AGF holder stand. Forbandelse er brudt.

Modstand i AGF-fortællingen
David Nielsen mærker det velkendte AGF-pres. Men påvirkes ikke synderligt. Selvom det for mange kan lyde som en genindspilning af den plade, som alle fodboldtrænere har liggende i deres bagkatalog.

”Selvfølgelig kan jeg ikke bare efterlade mine tanker, tage hjem, være familiefar og så samle tankerne op igen dagen efter. Sådan fungerer det ikke, og det er der jo intet menneske, som er i stand til. Men jeg forsøger altid at tænke positivt omkring fodbold. På næste kamp. Den næste præstation som vi skal ud og levere.”

Det var efter et par succesfulde sæsoner hos de kongeblå i Lyngby Boldklub, som for alvor kørte David Nielsen i stilling som ny AGF-træner. Men faktisk startede hans cheftrænerkarriere i en lille norsk forstad til byen Bergen.

”Jeg vil sige, at jeg var mere under pres, da jeg tog mit første trænerjob oppe i en norsk 2. divisionsklub, som lå ude i ingenting. Der var jeg under pres. Ikke kun på et sportsligt plan, men fordi jeg havde et personligt mål om at lukke munden på alle dem, som ikke troede, at jeg på nogen måde kunne finde ud af at lede et fodboldhold.”Nu, otte år senere, står han stadig på sidelinjen i lederrollen, hvor han sammen med sine GF-krigere forsøger at bringe hæder til Byens Hold.

”Jeg trives ikke kun i det her job, når det går godt. Faktisk vil jeg sige, at de perioder, hvor det måske ikke går som planlagt, får jeg en mere håndgribelig indikation af min egen, men også holdets psykiske styrke. Det er de perioder, hvor min psyke og mentale tilstand for alvor testes.”

”Der ligger en smerte i modgangen, som jeg godt kan lide. Jeg trives med at skulle hjælpe folk, som har det svært. Det giver mig en energi, som jeg ikke oplever andre steder.”

Selvom David Nielsen selvfølgelig ikke selv er herre over hans AGF-skæbne, fristes man alligevel til at spørge: Kan AGF blive for komfortabelt? I så fald: Hvornår?

”Jeg tror, vi har rigeligt at slås med herude til, at det bliver kedeligt lige foreløbigt.”

 


Hvad er det bedste råd, du nogensinde har fået?
Det bedste råd, jeg har fået, er, at man altid skal være klar til kamp. Altid være forberedt på at der kan ske noget uventet. Du skal altid være på vagt.

Er du A- eller B menneske?
Jeg er oppe før alle andre. Jeg vågner meget tidligt om morgenen. Jeg kan godt lide at stå op og mærke roen før, det hele går i gang. Jeg har ikke et bestemt program, som jeg skal igennem, inden dagen er i gang, men jeg forsøger at få ordnet noget.

Hvad er din nyeste fritidsbeskæftigelse?
Jeg går meget op i at vide så meget om bål som muligt. Bålets oprindelse, forskellige opsætninger og træsorter. Mest af alt så er det madlavning over bål, som fanger mig. Det får jeg tid til i vores sommerhus oppe i Skagen. Jeg sætter stor pris på den stoiske ro, som bålet har.

Hvad er dine musikpræferencer?
Jeg har en hård rockopdragelse, hvor Metallica ligger bunden. Jeg synes også, at der en masse fantastiske danske bands som Nephew, DAD og Volbeat. Her den senere tid har jeg kastet mig over hiphop-musikken. Set med Aarhus-briller kan jeg sige, at jeg gik på en lille alternativ skole i Skagen, hvor vi analyserede både Steffen Brandts og Peter AGs tekster.

 

Blå bog:

  • Født den 1. december i 1976 og opvokset i Skagen.
  • Bor i Aarhus, Frederiksbjerg, med sin kone, sin datter og søn. Hans ældste søn, Noah, er 17 år og spiller for den tyske fodboldklub RB Leipzig på deres U19-hold.
  • Startede sin aktive fodboldkarriere som ungdomsspiller i Skagen Idræts Klub og senere Frederikshavn Forenede Idrætsklubber. Sidenhen har David Nielsen spillet i 14 forskellige klubber i både Danmark, Tyskland og England.
  • Har aldrig spillet en kamp for A-landsholdet, men har spillet 47 kampe for diverse ungdomslandshold, hvor han i alt har scoret 33 mål.
  • Udgav i 2008 sin selvbiografi ’Sorte Svin’, som medførte stor debat i hele Danmark. Bogen indeholder flere kontroversielle episoder, som David Nielsen har været involveret i. Blandt andet voldsepisoder, gambling og drukture.
  • Udover AGF har David Nielsen været cheftræner i tre forskellige klubber. IK Nest-Sotra, Strømgodset Toppfotball og Lyngby Boldklub.