Fotoserie: Luftens adrenalinjægere

Faldskærmsudspring er det ultimative sus. Vi fløj op i fire kilometers højde for at opleve de dristige udspringere i Århus Faldskærms Club på helt tæt hold i frit fald mod jorden.

Foto: Ulla Bjulver, Lise Balsby, Jacob Christensen og Martin Grann Kristensen
Tekst: Ulla Bjulver

Det var lige med nød og næppe, at piloten, to fotografer og tre faldskærmsudspringere kunne være i det lille Cessna 182 fly. Siddende på gulvet, med hver sin faldskærm på ryggen, uden sele, er det en anderledes flyoplevelse sammenlignet med charterturen til Mallorca.

Solen glimter i vandet ved Kaløvig, og langt under flyet er der marker og huse i miniaturestørrelse. Piloten råber: “To minutter til spring”. Alle bliver helt stille. Hvor der før var latter og jokes, er der nu tavshed og fuld koncentration.

Flydøren åbnes. Det giver et sug ind i kabinen, og det føles som om noget vil trække en ud af flyet, med visheden om ikke at være fastspændt eller have et håndtag, man kan klamre sig til.

Hurtigt er første springer på vej ud af flyet, og vi når kun lige at få et glimt af ham, mens han med en fart på 200-300 km i timen styrter mod jorden. De øvrige følger efter, og de er lige så hurtigt forsvundet under flyets vinger.

Da vi igen har fast jord under fødderne, slutter vi af med lakridspiber og cola i klubhuset, mens der bliver snakket om dagens adrenalinsusende oplevelser.

En faldskærm hænger til display i flyhangaren, så eleverne kan se, hvordan den ser ud. Faldskærmen her er for begyndere, der er større end de mindre faldskærme, som de øvede faldskærmsudspringere, springer med.

 

Pilot Philip Højlund tanker flyet før afgang. Han er klubbens yngste pilot på bare 19 år. Flyvning er hans store passion, og han startede med at flyve svævefly som 14-årig. Han har fløjet sammen med sin onkel, siden han var 3 år gammel, og er et naturtalent inden for flyvning. Til gengæld har han ikke kørekort til bil.

 

  Flyet bliver skubbet ud af Hangaren. Det er et lille 5-personers Cessna 182. Flyet har sin helt egen personlighed, med hajtænder og lysende øjne.

 

Udspringerne Jacob Christensen, Bo Wienberg og Marie Eksildsen øver udspringsformationer på stativet ved landjorden. Stativet er udformet som et flyskellet, og bruges til at øve spring på landjorden. Mange spring øves igen og igen, indtil instruktøren ved, at de sidder på rygraden af faldsskærmsaspiranterne.

 

Når man ser på instrumentbrættet i flyet, er man ikke i tvivl om, at det er en mandlig flymekaniker der reparerer og dekorerer flyet. Der kom lige et par bare bryster ind, en dag det var i mekanikerens hænder.

 

Marie Eskildsen gør sig klar til spring. Der er meget stille i flyet de sidste minutter, før døren åbnes. Faldskærmsudspringerne forberede sig mentalt på dagens spring og gennemgår i tankerne, hvad de skal, når de åbner flydøren.

 

På turen op i luften, sidder man meget tæt i flyet, i “futtog”, mellem hinandens ben. I flere af begynderdragterne kan man lugte “angstens sved” fra de forgående brugere. Begynderne hopper i grønne dragter, og de mere erfarne hopper i blå dragter, eller deres egne.

 

Der er smukt over markerne på Djursland. På en klar vinterdag kan man se hele Danmark fra 4 kilometers højde.

 

Bo Wienberg hænger under vingen. Der går ikke mange sekunder fra, flydøren er åben, til springerne hænger under vingen og springer ud i frit fald. Hvis man som nybegynder først er nået ud under vingen, er der igen vej tilbage. Så er det for farligt at kravle tilbage i flyet.

 

Marie Eskildsen, Bo Wienberg og Jacob Christensen hopper af flyet og laver den formation, der blev øvet på stativet ved landjorden før afgang. Stativet har de samme dimensioner som på et lille udspringsfly. På den måde kan faldskærmsudspringerne øve udspring igen og igen, inden de springer ud i højden.

 

 

Om Århus Faldskærms Club

  • Århus Faldskærms Club er en forening med cirka 160 medlemmer.
  • Klubben har eget fly, og medlemmerne springer hele året rundt, hvis vejret er til det.
  • Klubben er placeret ved Aarhus Lufthavn i Kolind.
  • Det er både muligt at hoppe tandemspring eller solo.

 

Hvad kræver det at springe i faldskærm?
Du skal være fyldt 18 år. Har du dine forældres tilladelse, kan du også få lov til at springe som 16-årig. Du må maksimalt veje 100 kilo og skal være sund og rask.