Champs på rette vej i livet

Man må ikke slå. Det har vi altid lært. Men i en nøje udmålt kvadrat på 6,1 x 6,1 meter er slåreglen suspenderet. Her kan det sågar fungere som en hjælpende hånd til at komme på rette kurs. Det ved den professionelle bokser og klubformand Lolenga Mock bedre end nogen anden. Boksning har hjulpet ham igennem de sværeste tider i hans liv. Nu hjælper han unge mennesker, der ligesom ham har brug for fokus, disciplin og ikke mindst fællesskab.

”Træn som en champ og lev som en champ.” Sådan lyder mottoet i bokseklubben, Champs Camp ved Aarhus Havn. Alt tyder på, at mottoet efterleves. På denne mandag eftermiddag er træningen som sædvanlig i fuld gang med skyggeboksning, sæk og sjipning. Ingen unødvendige pauser. Der er fokus og fuld koncentration.

Lolenga Mock møder ind i klubben. Som både klubformand og professionel bokser har han nok at se til. Men først skal der hilses. Og det er ikke med et stift håndtryk eller et hurtigt vink. Det er med varme krammere, store smil og klap på skulderen til alle i klubben. For alle er vigtige. Alle er en del af det store Champs Camp-fællesskab.

”Vi er én stor familie. Det lægger jeg enormt meget vægt på. De unge mennesker skal kunne finde tryghed og sammenhold i klubben, ellers hjælper det ingenting,” fortæller den 46-årige formand og bokser.

Lolenga Mock vil nemlig gerne hjælpe. Han vil hjælpe unge mennesker gennem boksning og give dem en ny retning i livet.Kampen mod kriminalitet og kedsomhed
I træningslokalet står 19-årige Victor Ramon omgivet af sjippetov, håndvægte og boksebolde i forskellige former og størrelser. Det er dog ikke remedier, han i øjeblikket benytter sig af, for som sædvanlig starter han træningen med skyggeboksning. Boksning mod en imaginær modstander. Sveden pibler frem, selvom træningen først lige er gået i gang. Men som altid giver Victor Ramon fuld gas fra start. For ham er det højdepunktet på dagen.

I tre år har han bokset hos Champs Camp, men han husker stadig første gang, han trådte ind i bokseklubben.

”Det var et virkelig fedt miljø, som jeg ikke havde oplevet før. Folk havde det godt med hinanden, og jeg blev bare lynhurtigt bidt af det.”Før boksningen blev en del af den dengang 16-årige drengs liv, var hverdagen overvejende præget af kriminalitet. Politiet var ikke en sjælden gæst i Victor Ramons liv.

”Vi hang ud på gaden, stjal og røg joints. Af og til var jeg også oppe at slås. Jeg var nok lidt af en rod dengang,” fortæller Victor Ramon, der er opvokset i det nordlige Aarhus.

Det var ikke, fordi han kunne lide at være på kant med loven. Det bundede nærmere i kedsomhed.

”Vi havde simpelthen ikke noget at give os til. Derfor endte vi tit med at hænge ud på gaden og gøre det, der nu lige faldt os ind på det tidspunkt.”

I dag er kedsomheden erstattet med boksetræning seks gange om ugen. Nu handler det om at få den rette mængde søvn, spise sundt og undgå alt, hvad der hedder smøger og alkohol. Ifølge Lolenga Mock er boksningen en måde for unge at finde fokus i livet.

”Boksning kan hjælpe unge ud af et dårligt miljø. Efter en lang dag med træning og skole, har de simpelthen ikke tid til andet. Det giver et nyt fokus i livet,” fortæller han.Boksning er som familie
Lolenga Mock ved præcis, hvad boksning kan gøre for unge mennesker. Han ved, hvordan det kan hjælpe, for det har hjulpet ham selv igennem de sværeste tider i hans liv. Som 25-årig mister Lolenga Mock begge sine forældre under et blodigt opgør mod den siddende præsident i sit hjemland Zaire, det nuværende DR Congo. Han selv må flygte for livet, først til Kenya og senere som FN-flygtning til Danmark.

”Det var en helt ubegribelig sorg og en forfærdelig tid. Min familie betød jo alt for mig. Det er noget, der stadig er svært at tale om,” fortæller Lolenga Mock.

Han har bokset, siden han var ti år gammel og har altid fundet glæde i det. I en tid med ubærlig smerte er træningslokalet derfor det eneste sted, han kan finde ro. Det er her, han kan lægge al sin fokus og lukke alt andet ude.

”Hvis jeg ikke havde boksning i mit liv, kan jeg kun gisne om, hvor jeg ville have været i dag. Det har reddet mit liv, og det er blevet mit liv.”I boksning finder han fællesskab og en følelse af familie i en tid, hvor han allermest behøver det. Han ved, hvor vigtigt sammenholdet kan være i svære tider.

Det er netop derfor fællesskabsfølelsen og sammenholdet, som Lolenga Mock mere end noget andet ønsker at tilbyde unge mennesker, der enten bevidst eller ubevidst befinder sig i et dårlige miljø. Hos Champs Camp tilbyder han de unge tryghed og en måde at finde den rette vej i livet. Alt sammen noget Victor Ramon kan nikke genkendende til i de tre år, han har været en del af Champs Camp-fællesskabet.

”Sammenholdet hernede er helt unikt. Det er her, jeg har mine venner, der bakker mig op og tror på mig. Uden boksning ville jeg højst sandsynligt stadig gå rundt på gaden og lave ballade.”

Respekt og disciplin
Klubbens sammenhold kommer først og fremmest gennem en dyb fælles interesse. Men interessen er ikke nok. For Lolenga Mock er respekt og disciplin mindst lige så vigtigt, og noget han bruger meget tid på at lære klubbens nye medlemmer.

”Hos unge, der i længere tid har befundet sig i dårlige miljøer, er respekt og disciplin ikke noget, der umiddelbart falder naturligt. Derfor er det noget af det første, vi lægger vægt på her i klubben.”Ryd op efter dig selv, overhold træningstiderne, tal ordentligt til trænere og klubmedlemmer og i det hele taget yd dit allerbedste. Det er bare nogle af de ting, Lolenga Mock forventer af sine medlemmer.

”Det er vigtige værdier at have med sig i livet, hvis man gerne vil blive til noget. Det får dedikation og fokus frem hos de unge mennesker,” fortæller Lolenga Mock og tilføjer, at med dedikationen følger ofte gode resultater. Noget også Victor Ramon kan mærke.

”Jeg bruger meget tid på træning. Jeg vil rigtig gerne lære og udvikle mig, og det har gjort, at jeg rent faktisk er blevet god til boksning. Det giver jo enormt meget selvtillid.”

En drøm om professionel boksning
Victor Ramon er færdig med dagens træning. Han tager sig til skulderen og mærker en skade fra forrige uges træning. Fra den såkaldte ’sparring’, hvor man kamptræner, som var det en ægte boksekamp. Han er en smule nervøs, for han har trænet hårdt og er i topform i øjeblikket. En skade ville sætte ham et skridt tilbage.

”Forhåbentlig går det væk efter en uges tid. Jeg vil rigtig gerne være klar til min næste boksekamp,” siger han.Victor Ramon er amatørbokser. Men på højt niveau, tilføjer han. Det seneste halvandet år har han taget boksningen endnu mere seriøst. Hvor det før bare var en fritidsinteresse, har det udviklet sig til en drøm om en professionel karriere akkurat som Lolenga Mock.

”Han er en stor inspiration for mig. Jeg kunne godt tænke mig at leve af boksning. Men det kræver, at jeg får endnu flere gode resultater som amatørbokser, så jeg senere kan skabe mig en professionel karriere,” fortæller Victor Ramon.

I over 25 år har Lolenga Mock været professionel bokser, og i øjeblikket tyder intet på, at karrieren slutter lige foreløbig.

”Så længe min krop ikke stritter imod, så bliver jeg ved. Jeg vil rigtig gerne sætte et godt eksempel for de unge mennesker i bokseklubben. Jeg vil vise, at med boksning, kan drømme gå i opfyldelse.”

Om Champs Camp

  • Blev stiftet i 1998.
  • Blev kåret som Jyllands bedste bokseklub ved Jyske Mesterskaber i 2017.
  • Er fire gange blevet kåret som Danmarks bedste ungdomsklub.
  • Træner både begyndere, kampboksere, motionister og seniorer.
  • Er den største klub i Aarhus med over 200 medlemmer.

Om Lolenga Mock

  • Har været formand for Champs Camp i 2 år.
  • Har været professionel bokser siden 1991.
  • Kom til Danmark som FN-flygtning i 2003.
  • Har 3 gange været europæisk mester i supermellemvægt.
  • Har i foråret udgivet bogen ’Lolenga Mock – manden der aldrig giver op’ i samarbejde med forfatter Tania Clausager.
  • Bor til dagligt i Risskov med sin kone og tre børn.