En uforskammet høflig tjenerstab

I over tre årtier har Café Kølbert slået sig løs til selskaber og leveret underholdning blandt gæsterne ved bordene. Café Kølbert har haft vokseværk og er nu også flyttet udover Danmarks grænser. Gæsterne gennem tiden har talt alt fra royale til sportsstjerner og toppolitikere. Desuden har de været rugekasse for talenter som Lars Hjortshøj og Claes Bang.

Tekst: Emilie Kristensen-McLachlan
Foto: Birthe Vembye

De går i gang med det samme. Knap er de inden for døren, før de tre skuespillere fra Café Kølbert, Lars Ringdal, Søren Hamborg og Gunvor Svennevig, underholder folk omkring dem. Stille og roligt uden de store anstrengelser fortæller de jokes, pingponger, smiler og fægter, så man ikke er i tvivl om, at man har med mennesker at gøre, der har levet af at underholde i de seneste 34 år.

Café Kølbert er et teatershow, hvor et hold ’tjenere’ dukker op til et selskab og blander sig med det resterende serveringspersonale. Dog er det tydeligt, at det ikke er nogle helt almindelige tjenere, som er kommet med til festen. Frøken Svennevig styrer slagets gang, og tjenerne underholder på livet løs ved hvert bord. De er ofte blevet booket af for eksempel værten og kommer som noget af en overraskelse for gæsterne.

”Vi har meget respekt for folk, og om de vil være med. Vi skal lige se dem lidt an – ligesom de også ser os an,” fortæller Søren Hamborg, skuespiller og selvstændig i Café Kølbert.

  Og se situationen an er præcis dét, han gør. Da vi skal sætte os for at få en snak om Café Kølberts historie, flytter jeg min taske fra en stol og ned på gulvet for at kunne sætte mig. I dét jeg vender mig om for at sætte tasken på gulvet, er Søren Hamborg lynhurtig og sætter sig på den nu frie stol.

”Tak skal du ha’,” griner han, mens jeg må finde en anden plads. Der går dog ikke længe, før han alligevel tjekker ind med mig:

”Ej, vil du hellere sidde her?”

Teaterkostumer og rullende rotter

Café Kølbert startede som en del af Den Rullende Rottefestival i 1985. Ungdomsfestivalen havde et mangfoldigt indhold med alt fra lokale kælderbands, skateboarddrenge, tryllekunstnere, gøglere og akrobater. Det år var FN’s internationale ungdomsår, og i Aarhus var der blandt andet fokus på den høje arbejdsløshed blandt unge. Et af ungdomsprojekterne var Den Rullende Rottefestival, som blandt andre Uffe Elbæk, politisk leder for Alternativet, stod bag.

”Jeg var med i et ungdomsprojekt, hvor piger skulle lære mandefag. Vi lærte at svejse og skære gevind, og vores produkt var, at vi skulle lave en rullende scene til Den Rullende Rottefestival,” fortæller Gunvor Svennevig, skuespiller og selvstændig i Café Kølbert.

Til festivalen skulle der være noget for forældrene også. Gunvor Svennevig var en del af en gruppe, som satte et stort, hvidt cirkustelt op, hvor de voksne kunne sidde og få kaffe. En af gruppemedlemmerne sagde, at han kunne låne tjenerkostumer på Teatret Svalegangen.

 ”Det var sådan, vi startede. Dét sted var Café Kølbert,” siger Gunvor Svennevig.

”Dengang midt i 1980’erne var der punkere og flippere, og så var der yuppier, hvor det bare var mig-mig-mig. Kølbert var noget helt andet. Der ofrede man sig for gruppen hele tiden, og man gjorde, hvad der blev sagt. Det var meget anderledes fra tidsånden. Mere ligesom dengang forældrene og bedsteforældrene var unge,” siger Søren Hamborg, som også var med fra starten.

Floss med højt hår

Hver skuespiller i Café Kølbert finder på sin egen karakter og udvikler den løbende, men den forbliver den samme. Gunvor Svennevig har været Frøken Svennevig siden starten: leder af tjenerstaben, som, efter syv år som enkefrue efter sin ægtemand Anton, nu kan kalde sig frøken igen. Hun er skrap og holder styr på tropperne.

Det er tydeligt at se, at karakterne sidder dybt i de tre skuespillere efter flere årtier i selskab med dem. Når de skifter fra deres hverdagstøj til tjenerkostume med hårvand og en slags hårpølse i frisuren for Frøken Svennevigs vedkommende, er det tydeligt at se, at de forandres en smule. Stemmerne bliver lidt anderledes. Ordforrådet tages tilbage til en anden tid. Frøken Svennevigs kropssprog bliver stift og stolt – lige indtil hun spontant bryder ud i en omgang dans i floss-genren. Mere seriøst bliver det heller ikke.

”Karakterne er måske lidt tilfældige, men alligevel er det heller ikke helt tilfældigt, hvad det ender med. Jeg kunne lave en stram, høj frisure, og så blev jeg ligesom den. Men jeg tror, når man graver lidt dybere, så er det jo ikke tilfældigt hvilken figur, man har. Jeg tror tit, vi har et eller andet, som vi ikke bruger så meget til daglig, som er sjovt at bruge, når vi spiller,” siger Gunvor Svennevig.

”Min karakter, Erling, er den laveste i hierarkiet. Han har været voksenlærling i 25 år,” siger Lars Ringdal, skuespiller og selvstændig i Café Kølbert, samt ejer af Café Kølbert i udlandet, hvor han afholder teatershows i England, Tyskland og Østrig.

Løbende gennem 1980’erne og start-1990’erne fandt den unge teatergruppe ud af, at de kunne sælge showene og tjene nogle meget tiltrængte penge.

”Der var virkelig stor arbejdsløshed i Danmark dengang. Så vi gik i gang med at sælge shows. Målet var, at vi ville tjene lige så meget som dagpenge. Vi havde sådan en naiv idé om, at om et år så ville alle have hyret os, som ville hyre os, og så kunne vi lukke igen. Men der blev ved med at være kunder. Ret hurtigt kom vi op på mellem 150-200 jobs om året, og det har vi haft ret fast siden midten af 1990’erne,” siger Søren Hamborg.

Publikum i ind- og udland

Publikum har ikke fået nok af de sjove tjenere. For ti år siden begyndte Lars Ringdal at undersøge, om Café Kølbert kunne eksporteres til udlandet. Han startede i England, og siden er Tyskland og Østrig kommet til som markeder.

”Jeg trængte til at prøve noget nyt,” fortæller Lars Ringdal, som har været med i Café Kølbert siden 1992.

”Vi kommer fra en meget flad, kollektiv struktur, så jeg ville gerne se, hvordan det ville være at kunne bestemme noget mere selv og udvide min horisont,” siger Lars Ringdal.

Idéen kom løbende, når teatergruppen spillede for firmaer med internationale gæster.

”Jeg kunne se, de grinede lige så meget som danskerne. Jeg stod helt lavpraktisk og kiggede på, hvordan de reagerede på jokes,” husker Lars Ringdal.

Sidste år optrådte Café Kølbert med 200 shows i Tyskland, og Lars Ringdal håber snart at kunne udvide personalegruppen i Köln fra to en halv ansatte til tre. Både i Danmark og udlandet ser publikum ikke ud til at have fået nok af showene.

”Det er underholdning, der foregår ude blandt folk. Det hele er improviseret frem. Der er nogle rammer, for eksempel med de gamle dage, høflighed og hierarki blandt tjenerne, men inden for dem har vi improvisation. Derfor tror jeg, det bliver ved med at være friskt og sjovt for folk både her og i udlandet,” siger Lars Ringdal.

For Søren Hamborg er det også det, der er forklaringen på, hvordan Café Kølbert kan blive ved med at være relevante og underholdende: ”Det, jeg elsker mest, er at tale med gæsterne og det samspil, der opstår. Gæsterne to borde væk har ikke haft samme oplevelse som dig. Hver gæsts oplevelse er forskellig hver gang,” siger Søren Hamborg.

Gunvor Svennevig, 53 år
Selvstændig og skuespiller i Café Kølbert.

  • Frk. Svennevig, f. 1910 og forbliver omkring de 60 år.
  • Efter syv år som enkefrue er hun nu frøken igen.
  • Leder af tjenerstaben.
  • Motto: ”Arbejdet bærer lønnen i sig selv”.

Søren Hamborg, 49 år
Selvstændig og skuespiller i Café Kølbert.

  • Hr. Hamborg, 49 år
  • Dameglad herre, som leder efter den eneste ene.
  • Uforskammet høflig.
  • Motto: ”Har du ikke nogle drikkepenge? Jeg tager også MobilePay”.

Lars Ringdal, 52 år
Selvstændig og skuespiller i Café Kølbert. Desuden ejer af Café Kølbert i udlandet, som kører shows i England, Tyskland og Østrig.

  • Erling Lærling.
  • Voksenlærling med nordisk rekord i, hvor lang tid man kan være det.
  • Frk. Svennevig mener, det er synd, hvis han får papirer på noget, han ikke kan.
  • Motto: ”Jeg er ikke den skarpeste reol i skuffen”

Café Kølbert

  • Café Kølbert startede i 1985 som en del af ungdomsarbejdsløshedsprojektet Den Rullende Rottefestival.
  • I 1991 blev en del af gruppen selvstændige og solgte shows professionelt.
  • Café Kølbert har i alt 68 medarbejdere fordelt på 10 nationaliteter.
  • Skuespillerne arbejder i Danmark, Tyskland, Østrig og England.
  • Flere kendte danskere har været en del af Café Kølbert, blandt andre skuespiller Claes Bang, komiker Lars Hjortshøj og politisk leder Uffe Elbæk.