Min passion for ølbrygning

Vi drikker de gyldne dråber til fest, til sport eller til fyraften. Øl har slukket tørsten, nedbrudt hæmninger og været kilde til nydelse gennem årtusinder. Dråberne er blevet forfinet og forgrenet fra generation til generation, og i dag findes der flere typer specialøl i Danmark end nogensinde før. Mød den 37-årige håndbrygger Jacob Fink, der har etableret sit eget nanobryggeri, Brew42, i en garage i Lisbjerg. Her tilbyder han både private og virksomheder at få brygget 400 liter af deres helt egen, unikke øl.

Tekst og foto: Alexander Loft Birkmose

Jeg begyndte med et startkit til ølbrygning, som jeg fik i julegave for en del år siden. Jeg fandt hurtigt fornøjelsen i mekanikken og bryggeprocessen, og så tog min interesse lige pludselig fart. Det er noget særligt, at man kan tilbyde venner og familie en øl, som man har et personligt forhold til. Det er ikke en anonym fabriksting. Det er noget, man har haft i hånden og har en holdning til. Sådan tror jeg, mange producenter af specialfødevarer har det.

Det er inspirerende for mig at skabe og producere noget helt fra bunden. At jeg selv er ansvarlig for hele processen, og at jeg bliver mødt med nogle konsekvenser, hvis jeg ikke gør det ordentligt. Jeg arbejder meget med hele tiden at forfine teknik og opskrifter.

Min gamle far plejer at sige,at ”det er en bedre sag værdig”. Med det mener han, at man kunne have brugt al den energi på noget lidt mere produktivt. For mig er ølbrygningen nok noget mentalhygiejnisk. Jeg tror, at der er en tendens i tiden om, at man søger nogle ting, der kan rodfæste tilværelsen lidt, når tingene ellers går så forbandet stærkt. Alting skal effektiviseres og være professionelt i dag, og her er det vigtigt at have nogle projekter, hvor det er lysten og entusiasmen, der driver det. For mig er det åbenbart at brygge øl.

Jeg kommer næppe til at leve af det.I den størrelsesorden her bliver det ikke kommercielt bæredygtigt. Så skulle det være mindst 4-5 gange så stort, og det har jeg ikke lyst til. Der er allerede rigeligt arbejde med administration og bøvl med pant, afgifter, moms, regnskaber og fødevarekontrol. Nu har jeg fået godt styr på de ting, og jeg tilbyder derfor andre at brygge deres øl under min paraply. Så kan jeg måske være fødselshjælper til nye kommercielle bryggerier på den måde.

Det kræver ikke særlig meget, hvis man selv vil i gang med at brygge øl. Der findes rigtig mange bøger om håndbryggeri, og du kan sagtens lave øl derhjemme. Køber du et startersæt til cirka 1000 kroner, er du godt i gang. Det er ligesom at lave mad. Du skal følge en opskrift, og den skal nok følges lidt nøje de første par gange. På et tidspunkt oplever man måske, ligesom mig, at øllet bliver bedre, end man egentlig havde regnet med – og hvem ved så, hvor langt det kan føre.

Jeg er en del af Danske Øldommere, som er lidt af en nørdklub, hvor vi træner hinanden i at smage på øl, så vi kan fungere som dommere til konkurrencer i håndbryg. Som øldommer har jeg mødt virkelig mange passionerede ølbryggere, og jeg næres meget af den glæde og passion, som de mennesker har. Dem vil jeg gerne hjælpe til at blive endnu bedre, så de måske kan tage skridtet over i kommerciel ølbrygning.

Som mikrobryggere kan vi tillade osat lave øl, som de store bryggerier vil betragte som for bøvlede eller omkostningstunge at producere. Jeg kan for eksempel finde på at hælde 20 gange så meget humle i en øl, som Carlsberg nogensinde kunne finde på at gøre. Det gør mikrobryggere, fordi det giver mening i vores lille verden. En god øl for mig er unik, og en øl man ikke umiddelbart kan finde et andet sted. 

Markedet for specialøl eksploderedei Danmark for mange år tilbage. Danskerne elsker autentiske oplevelser, hvor produkter er lokale og unikke. Derfor synes jeg også, at det er sjovt at være i kategorien for ’hobbybryggerier’, hvor jeg er nu. For man finder ikke lige min øl i supermarkedet. For mig er det vigtigt, at den lidt særlige fornemmelse bliver ved med at eksistere, og det gør den kun, fordi oplagene er så relativt små.

Om Brew42

  • Nanobryggeriet Brew42 blev etableret af Jacob Fink i 2017i en garage i Lisbjerg.
  • Navnet Brew42 er inspireret af kultromanen ”Hitchhikers Guide to the Galaxy”, hvor universets største supercomputer konkluderer, at ”42” er svaret på det ultimative spørgsmål om meningen med livet.
  • Brew42 tilbyder virksomheder og private ølentusiaster at få brygget deres helt egen, unikke øl.
  • Jacob Fink er aktiv i foreningen Danske Øldommere og har undervist nye dommere samt arrangeret Danmarksmesterskaberne i Håndbryg.
  • Brew42 forhandles blandt andre hos Fairbar, Universitetsbaren, Aarhus Street Food, Tidens Farver, VinSpecialisten Aarhus V og på tankstationen på Lisbjerg Bakke.