Pernille Thorup

Drømmen om en fedtprocent på fire

800.000 danskere er medlemmer af et fitnesscenter. Én af dem er 22-årige Frederik Skovby fra Aarhus. Om få måneder skal han deltage i sin første bodybuilding-konkurrence. Det kræver en veltrænet selvdisciplin og en kamp mod egoet. Og så skal han overskride sine grænser i selskab med afklædte atleter og sit eget spejlbillede.

Af Charlotte Kusk Clausen
Foto: Pernille Thorup

Et 90’er-hit brager ud af højtalerne i fitnesscenteret. 22-årige Frederik Skovby står i centerets kælder. Stueetagens larm fra hæren af løbebånd er erstattet af sniksnak fra de andre medlemmer. Foran spejlet ved håndvægtene står to veninder. Den ene klapper i takt til musikken og fløjter lidt med. Frederik Skovby har indstillet en bænk, så ryglænet står i en vinkel på 45 grader. I hænderne bærer han to håndvægte, som han langsom trækker ind mod sig, så musklerne på armen bliver spændte. Hans udånding er kort og kontrolleret. Blikket er fokuseret, og brynene er rynket. Han har god grund til at være fokuseret. I maj måned skal han stå på scenen til sin allerførste bodybuilding-konkurrence.

10 år med styrketræning
Frederik Skovby er én af de 800.000 danskere, der i dag er medlem af et fitnesscenter. Det viser en undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut. Fitnesscenteret er blevet allemandseje og er nu frirum for alt fra pensionisten, over den studerende og til bodybuilderen. Frederik Skovby ved godt, at der er forskel på ham og de andre medlemmer i centeret.

”Vi deler den samme legeplads, men vi deler ikke de samme mål. Mit formål er jo ikke at tabe mig eller holde konditionen ved lige. Det er at få den højest mulige placering til bodybuilding-konkurrencen.”

Da han begyndte i det lokale fitnesscenter i Egå for 10 år siden, var det fordi vennernes fodboldinteresse fik selskab af interessen for styrketræning. Og så fulgte Frederik Skovby med. Men det var ikke alle, der bifaldt hans nye interesse.

”Jeg har været så heldig, at min mor var skeptisk over, at jeg skulle begynde at træne i en så tidlig alder,” siger han.

Heldig, fordi hendes frygt for, at han ville få skader, gav ham lysten til at lære alt det teoretiske bag træningen.

”Jo mere jeg satte mig ind i teknikken, jo mere blod på tanden fik jeg,” fortæller han.

Et skridt frem og to tilbage 
I januar 2016 vågner Frederik Skovby med smerter i nakken. Det er en fibersprængning, der har ligget på lur siden gårsdagens træning.

”I løbet af natten har fiberen spændt sig mere og mere op. Så jeg vågner med den her fibersprængning. Det er meget smertefuldt. Lægerne kunne ikke forklare, vordan den er opstået.”

Det koster tre måneders sygemelding. Ingen skole. Ingen træning.

”Det var et slag for min stolthed. Her gik jeg og troede, jeg vidste nok til ikke at få en skade, men det gjorde jeg på ingen måde. Så nu ville jeg gerne vide så meget, at jeg kunne stille op.”

I foråret 2016 melder Frederik Skovby sig derfor til den kommende konkurrence.

Bulgur over tapas
Til dagens træning har Frederik Skovby selskab af søsteren Sascha Hansen. Han sætter hende i gang med en øvelse. Hun hviler højre ben og højre arm på en bænk. I hånden har hun en håndvægt. ”Ryg. Albue”, siger Frederik Skovby, mens han klapper hende på ryggen og giver hendes albue et venligt skub, så den er placeret korrekt i en 90 graders vinkel.

Du skal så langt ned i fedtprocent, at det er usundt. Vi er nede ved de tre-fire procent.

Uret om hans arm begynder at bippe for at fortælle ham, at han skal i gang med en ny øvelse. Han adlyder uret med det samme og sætter sig på bænken med et blik på sig selv i spejlet. For Frederik Skovby er intet overladt til tilfældigheder. Der er teori og viden bag alle beslutninger, som hans træner træffer for ham. Han får ny træningsplan hver tredje uge. Han følger en bestemt døgnrytme, og så har han en kostplan, der ikke alene fortæller, hvad han skal spise, men også hvornår, han skal spise det. Han er netop begyndt på diæt – eller det, der i miljøet bliver kaldt ”at cutte”. Ligningen er simpel: Jo mindre fedt, des tydeligere er musklerne.

”Du skal så langt ned i fedtprocent, at det er usundt. Vi er nede ved de tre-fire procent,” siger han. Sascha Hansen fortæller, at det til tider har været svært for familien at forstå, hvorfor den daglige disciplin var nødvendig.

”Vi har måske ikke altid som søskende været så forstående over for hans valg. Vi har været lidt efter ham. Vi har haft nogle søskendeweekender, hvor vi har fået tapas, og han har fået bulgur, og det ser så kedeligt ud. Vi har nogle andre ting, vi går op i,” siger hun.

Egoistisk eller disciplineret?
Frederik Skovby mener selv, at de krav, der følger med konkurrenceforberedelserne, gør det til en egoistisk sport.

”Man har for eksempel været ude at spise og må sige nej tak til noget mad eller ’nej tak, jeg drikker ikke’. Du bliver mere egocentreret, når du går fra at dyrke en holdsport til en sport, hvor du er alene,” fortæller han.

Men dagligdagens egocentriske fokus bliver udfordret af træningen, der ikke alene styrker musklerne, men også selvdisciplinen.

”At træne bodybuilding er en evig kamp mod ens ego. Man vil altid gerne løfte mere, men du bliver nødt til at acceptere, at hvis du vil opnå fremskridt, er du nødt til at lytte til dine muskler.”

Tilfældigvis muskuløs
110 dage før Frederik Skovby skal stå på scenen til konkurrencen, mødes han med de andre atleter, der også er under vingerne af det personlige trænerteam Peter Bendtsen Fitness. Den næste time skal de øve poseringer, som kan være altafgørende for deres placering i konkurrencen. Atleterne bliver bedt om at tage tøjet af. Afklædt er det lettere at hjælpe dem med at posere rigtigt. Det er en nødvendighed, der er grænseoverskridende for Frederik Skovby. Han er kun iført shorts og omgivet af piger i BH og g-streng.

At træne bodybuilding er en evig kamp mod ens ego.

l konkurrencen skal Frederik Skovby deltage i kategorien ”Men’s physique”.

”Det der tiltalte mig ved kategorien er, at det har meget med symmetri at gøre. At man er velproportioneret.”

Deltagerne stiller sig op i en lang række. Deres ansigter er vendt mod spejlet. Foran dem går trænerne og retter på dem. Når én råber ”drej en kvart omgang mod højre”, drejer alle atleterne på én gang – som letpåklædte soldater på geled. Ingen detaljer er for små, og Frederik Skovby bliver instrueret i at læne kroppen ganske lidt tilbage, så overkroppen fra dommerbordets vinkel vil være formet i den eftertragtede v-form med brede skuldre og smal talje. Han sætter foden længere tilbage, så musklen på læggen bliver mere markant – den læg, hvor han lige har fået fjernet åreknuder, der ellers ville blokere for udsynet til musklernes fibre. I poseringerne gælder det om at vise sin bedste side frem i et stort smil, mens musklerne arbejder på højtryk for at være spændte.

”Min træners træner har hele tiden sagt til ham, når vi øver poseringer, at han skal lade som om, han bare står ved et busstoppested og tilfældigvis ser muskuløs ud. Du må ikke se anstrengt ud på scenen.”

Medalje eller revanche
På konkurrencedagen går deltagerne i Men’s Physique samlet ind på scenen. De udvalgte går videre til næste runde. Det er her, de mange timer på at øve poseringer kommer til sin ret. Deltagerne får en sjette til første plads. Frederik Skovby drømmer om at stå med en guldmedalje om halsen, men ville være tilfreds med en sjetteplads.

”Hvis jeg ikke vinder konkurrencen, må jeg arbejde knaldhårdt i fem år og så komme tilbage, og så vinder jeg DM,” siger han.

Selvom bodybuilding er en individuel sport, er der alligevel holdånd at spore i gruppen. Hele holdet klapper, når pigerne én efter én har øvet deres særlige posering, og der er også plads til grin, når det ikke går, som man vil. Efter poseringsøvelserne sætter de diætramte konkurrenter GPS’en mod bowlinghallen i højt humør. I maj bliver det afgjort hvem af dem, der kan posere med en medalje om halsen. Men i aften er den eneste konkurrence, der gælder, den, der involverer otte kegler og sko i sort og rød.

 

Bag om bodybuilding

  • Bodybuilding er en gammel sportsgren. Eugene Sandow var den første moderne bodybuilder. Han levede fra 1867 til 1925, og allerede som 19-årig deltog han i shows på grund af sin fysik.
  • Der er seks klasser til konkurrencerne: Bikini Fitness, Bodyfitness, Athletic Fitness, Physique, Classic Bodybuilding og Bodybuilding.
  • Hver klasse har forskellige krav til deltagernes fysik. Det kan f.eks. være lav fedtprocent, en symmetrisk krop eller evnen til at udføre en række aktiviteter på scenen.
  • Ugen inden konkurrencen er det ikke ualmindeligt, at atleterne laver en udtømning af væske i kroppen, så musklerne står tydeligere frem.

Kilde: Dansk Bodybuilding og Fitness Forbund (dbff.dk) & Thehumanmarvels.com


Bodybuilderens ordbog

  • At cutte: Når man går på diæt for at smide fedtet
  • At bulke: Når man har kalorieoverskud for at opbygge muskelmasse.
  • Peak week: Den sidste uge inden man skal deltage i en konkurrence.
  • Pump: Efter et godt træningssæt er musklerne fyldt med blod. Det er ”et godt pump”, som giver en følelse af usårlighed.