Besser med hammer og grej

Initiativet BesseKompagniet aktiverer det grå guld ved at give pensionerede håndværkere og handymænd mulighed for at løse en række praktiske opgaver i private hjem. Pensionisterne tager hånd om de opgaver, der typisk er for små for traditionelle håndværkere. Med sig bringer de både værktøj og snakketøj. BesseKompagniet er nemlig en virksomhed skabt for både pensionisters og kunders skyld.

Tekst: Cecilie Høgh
Foto: Alexander Loft

Klokken er et par minutter i ti en kuldslået torsdag formiddag. I en lejlighedsopgang på Åboulevarden i det centrale Aarhus trasker en gråhåret mand op ad de skiffertrapper, der skal føre ham op til 4. sal. Iklædt sorte arbejdsbukser, en vatteret termojakke og træsko med kap træder han op på det sidste trappetrin. Med et støn planter han en malingstrintet trappestige og en proppet værktøjskasse på gulvet. Akkurat som klokken slår 10 banker manden på døren på 4. sal. Tre rappe bank.

”Goddav, velkommen til,” udbryder en midaldrende kvinde, idet hun livligt åbner døren. Den gråhårede mand svupper træskoene af, træder ind i lejligheden, og et brat sekund efter fylder hyggesnakken entréen.
Mest af alt minder situationen om et venskabeligt besøg en ganske almindelig formiddag. Men i virkeligheden træder manden ind over dørmåtten som såkaldt ”besse”. 64-årige Carsten Brandt er en del af BesseKompagniet. En virksomhed, der ansætter pensionister med håndværkerflair med formålet at løse mindre håndværker- og haveopgaver for private kunder. Glædeligt tager de hånd om alle de opgaver, som typisk er for små for de traditionelle håndværkere. Om hanen drypper, tagrenden er stoppet eller entréen trænger til et opfriskende strøg maling, så er ingen opgave for lille for BesseKompagniet.

Den midaldrende kvinde, som har budt Carsten Brandt velkommen i sit hjem, er den 49-årige Trine Kragelund, og hun er dagens kunde.

Interessen gavner private
BesseKompagniet blev etableret i september 2018 og tog sit udspring i Aarhus. I dag opererer virksomheden også i Randers, Grenå, Viborg, Skanderborg, Ebeltoft og Horsens. Med blot et halv års tid på bagen har BesseKompagniet vokset sig til et mandskab på 80 besser, og skaren af kompetencer rækker vidt. Holdet af pensionerede besser er nemlig en symfoni af erfarne håndværkere og pensionister med håndværkerflair. De tilbyder håndværkerhjælp til knap halv pris af traditionelle håndværkere.

Dagens besse, Carsten Brandt, lever til dagligt et aktivt liv som pensionist. Han nyder tilværelsen med mountainbiking og fodbold i den østjyske by Galten vest for Aarhus. Han har hele livet arbejdet som bankmand, men har altid været passioneret gør-det-selv mand.

”Interessen for håndværksfaget er noget, jeg er født med. Jeg har fået det ind med faderblod, og den dag i dag, er det stadig et kæmpe interesseområde for mig,” siger Carsten Brandt, mens han bliver vist rundt i Trine Kragelunds minimalistiske lejlighed.

Trine Kragelund kontaktede BesseKompagniet, da hun stod over for en række småopgaver i hjemmet, hun ikke selv evnede eller havde tid til i sin travle hverdag som systemkonsulent.

”Det er opgaver, der er så små, at jeg ikke kan ringe til en håndværker med dem, og det er altså nemmere at betale sig fra det, end at blive ved med at spørge mine venner om hjælp,” siger Trine Kragelund.

Med et sus svinger Trine Kragelunds hår omkring dørkarmen ind til soveværelset, og Carsten Brandt spæner efter.

”Den her muslingeskalslampe skal gerne hænges op her i hjørnet, så det kan blive lidt hyggeligt herinde,” siger Trine Kragelund med et smil, mens hun fagter med armene.  

”Jamen, det gør vi da bare,” svarer Carsten Brandt, der straks slænger det rette grej ud fra værktøjskassen, alt imens hyggesnakken om alt fra fodboldklubben AGF og bekendtskaber fortsætter.

Mødet med andre mennesker  
Som besse scorer Carsten Brandt lidt ekstra penge ved siden af folkepensionen, men det er ikke derfor, han tilmeldte sig BesseKompagniet. Derimod er det netop hyggesnakken og mødet med andre mennesker, der tiltaler ham.

”Lige da jeg blev pensioneret, havde jeg en masse opgaver, jeg kunne lave i vores sommerhus og derhjemme. Men pludselig, da det hele var fikset, opstod der et behov for at finde ud af, hvad jeg så skulle bruge min tid på,” siger Carsten Brandt.

Hans kone opfordrede ham derfor til at tage kontakt til BesseKompagniet, og to uger senere tog han første gang afsted som besse. Siden har Carsten Brandt fornøjeligt besøgt mellem 12 og 14 kunder primært i Aarhus Midtby, og han sætter pris på at komme ud i sociale sammenhænge fremfor at gå derhjemme.

”For mig er der to elementer i at være en del af BesseKompagniet. Dels det håndværkmæssige, som er en kæmpe interesse for mig, og dels det at møde og snakke med andre mennesker. Det opfylder et socialt behov hos mig,” siger Carsten Brandt med et ydmygt blik.

En hjælp til hinanden
Udover at Trine Kragelund ønsker hjælp til at hænge lampen i soveværelset op, vil hun også gerne have Carsten Brandts assistance i køkkenet. Her ønsker hun at få boret et hul til ledningen fra mikrobølgeovnen, som er placeret i skabet ovenfor køkkenvasken.

Alt imens Carsten Brandt bakser med at skrue skabet ned fra gipsvæggen, nusser Trine Kragelund omkring i stuen.

”Jeg synes, det er hyggeligt at have besøg af Carsten. Det er lidt ligesom at have besøg af sin far,” siger hun forsigtigt, mens hun griner.

Selvom det er første gang, Trine Kragelund har besøg af en besse, synes hun, at BesseKompagniet er et genialt koncept, og det er formentligt ikke sidste gang, hun ringer efter en besse.

”Når man som mig har en travl hverdag, og hverken har overskud eller evner til det håndværksmæssige, så synes jeg, det er en god måde at hjælpe hinanden på,” siger Trine Kragelund, som fornemmer, at Carsten Brandt nyder bakseriet med de opgaver, hun har stillet ham.

Aktivering af det grå guld
BesseKompagniet er stiftet af 61-årige Claus Johannesson, som til daglig driver virksomheden fra Djursland. Efter 26 år som håndværker, stiftede han BesseKompagniet ud fra et ønske skabe noget med en større mening.

”Jeg havde lyst til at gøre noget for andre. I stedet for at have min egen lille hverdag, hvor jeg gjorde noget for én person af gangen, så havde jeg lyst til at gøre noget mere,” siger Claus Johannesson.

Ideen til BesseKompagniet opstod med inspiration fra en af hans gode venner i Sverige, hvor et lignende koncept beskæftiger op mod 1000 pensionister. På den baggrund og Claus Johannessons egen viden om efterspørgslen på håndværkere sprang han ud i iværksættereventyret.

”Jeg så et behov for at få pensionister aktiveret, få dem ud at bruge sig selv. Og så bemærkede jeg et hul i markedet i forhold til, at folk ikke har råd til at betale håndværkere,” siger Claus Johannesson.

Netop ønsket om at aktivere det grå guld i et meningsfuldt job, støtter også finansaftalen fra 2019 op om. Folkepensionisters fradrag i arbejdsindkomst blev nemlig i januar forhøjet. Nu må pensionister tjene op til 100.000 kroner om året ved siden af folkepensionen uden at blive trukket i folkepensionen, mod de tidligere 60.000 kroner om året. En aftale, der skal fungere som en gevinst for pensionister, der arbejder. Claus Johannesson mener dog ikke, at det har den store betydning for hans besser.

”Jeg tror, at nogle pensionister er tilfredse med mindre end 100.000 kroner i forhold til, hvor meget de har lyst til at arbejde. For mine besser er det her job jo ikke tilbage til arbejdsmarkedet og den stress, det medfølger,” tilføjer Claus Johannesson.

Bessernes fremtid
Selvom virksomheden er relativ ny, er efterspørgsel allerede stor. Også uden for Østjylland.

”Jeg er overbevist om, at det er noget, som bliver landsdækkende med tiden. Det er ikke i sig selv en drøm at blive landsdækkende, men jeg tror på det. Min drøm er derimod, at alle i Danmark, både pensionister og private, kan drage fordel af den glæde, det giver,” siger Claus Johannesson.

BesseKompagniet er derfor også på udkig efter flere besser, så konceptet i fremtiden kan gøre flere, både pensionister og private, glade.

”Du skal blot være over 55 år, pensionist eller førtidspensionist, handymand med lyst til at bruge dig selv. Nogle af mine besser har bygget 450 typehuser, mens andre har været vicevært i 12 år. Og så er der dem, som blot er handymænd og kun har lavet ting for sig selv. Det er helt fint,” siger Claus Johannesen, som også håber, at det i fremtiden bliver en realitet at kunne donere en del af overskuddet til ÆldreSagen.

”Jeg vil gerne have det til at række endnu mere ud over mit eget ego. Man får det bedre af at gøre noget for andre, fremfor bare sig selv,” afslutter Claus Johanneson.

Et liv i vatter
Tilbage i Trine Kragelunds køkken trækker Carsten Brandt ledningen til mikrobølgeovnen igennem det usynlige hul, han netop har boret i skabet. Selvsikkert propper han derefter stikket i stikkontakten.

”Så Trine, så er det vidst klaret,” udbryder Carsten Brandt fra koncentrationen.

Inden længe er boremaskine og skuetrækker atter placeret sikkert i værktøjskassen. Carsten Brandt svupper fødderne i de sorte træsko, parkerer trappestigen under venstre arm og vender snuden hjem mod Galten. Dagens opgave som besse er klaret. Et besøg rigere og endnu en glad kunde. Alt er, som det plejer for bessen, Carsten Brandt, hvis liv nu engang står i vatter.

Om BesseKompagniet

  • Etableret i september 2018.
  • Stiftet af Claus Johannesson, som driver virksomheden fra Djursland.
  • Består i øjeblikket af 80 besser. 
  • Opererer i Aarhus, Randers, Viborg, Horsens, Skanderborg, Ebeltoft, Grenå og omegn.
  • Løser små og større håndværker- og haveopgaver.

Vidste du?

At du kan trække op til 6.000 kroner fra i servicefradrag pr. person pr. hustand om året.