Fitness World
Troels Haahr

Arbejdsfolk i uniform – del 3

Mange mennesker har noget andet tøj på, når de er på arbejde. Udseende og årsager varierer en hel del. Aarhus Panorama sætter her fokus på arbejdende aarhusianere, der på den ene eller anden måde bærer uniform.

 

Vagt i Dokk1

Kurt Rasmussen, 51 år
“Jeg synes, det er en pæn uniform. Den repræsenterer det her job rigtig godt, og jeg er ganske tilfreds. Den består af en blå skjorte, et slips, sorte bukser og sorte sikkerhedssko. Uniformen signalerer, at man kan henvende sig til mig, hvis man har spørgsmål, eller på anden vis har brug for hjælp.”

 

Domprovst i Aarhus Domkirke

Poul Henning Bartholin, 61 år
“Det er en traditionel præstekjole, og jeg holder meget af den. Den er selvfølgelig lidt gammeldags. Den går helt tilbage i 1600-1700-tallet, og ingen særlige ændringer er sket med den siden. Kirkeministeriet udsteder et cirkulære, der fortæller, hvordan præstekjolen skal være. Derudover forventes det, at man har sorte bukser eller nederdel på samt sorte strømper og sorte sko. En præst fik for nogle år siden ikke lov til at gå i løbesko, selvom han gerne ville. Jeg har én præstekjole, der bruges til alle lejligheder. Biskopper har en kjole af silke. Og den kongelige konfessionarius, Dronningens personlige præst, har en hel kjole i fløj. Min præstekjole koster ca. 20.000 kroner. Man har den i udgangspunktet livslangt, men kan få den skiftet ud hver syvende år. Dette er min fjerde præstekjole. Kjolen er lavet for at skjule personen og understrege, at præsten er i et embede. Den skal anonymisere personen og gøre, så budskabet og ikke præsten er i fokus. En familie i sorg skal koncentrere sig om sorgen og skal ikke distraheres af, om præsten for eksempel har et rødt slips på. Den er dog ikke særlig praktisk. Man kan ikke cykle i den, og den skal transporteres i en kuffert. Men den tager fem minutter at tage på og understreger, at jeg bringer et budskab. Præstekjolen er en autoritet på den gode måde. Den bringer noget, som er vigtigt. Alt, hvad jeg gør i den, handler om menneskelivet og symboliserer en blanding af alvor, det seriøse og det glædelige.”

Førsteassistent i Netto

Camilla Baggesen, 20 år
“Jeg har fået udleveret en t-shirt og en sweatshirt med lynlås, og så kan man så selv vælge, hvilken man vil have på. Andre krav er, at man skal have mørke bukser på og så nogle sko, der er gode at arbejde i. Det er vigtigt, at kunderne kan se: ”Hende kan jeg spørge om et eller andet.” Og jeg synes, tøjet er behageligt at have på. Især sweatshirten er mega behagelig, men den er også bare varm nogle gange.”

 

Souschef og daglig leder på Restaurant Gastromé

Rasmus Bundgaard Nielsen, 25 år
“Vi har en kokkejakke på, som er dobbeltsyet foran, så man har en beskyttelse i forhold til for eksempel kogende vand. Og så typisk et par sorte kokkebukser, skridsikre sko og altid et forklæde. Hat bruger vi ikke. Vi synes, det er for formelt at have kokkehuer på. Men kuglepen og pincet har jeg siddende i jakken. Og så er kokkejakken hvid. Den kan også fås i sort og rød, men alle kokke med respekt for sig selv, har hvide kokkejakker på, så man kan se, hvis man grisser. Så jeg kan godt lide uniformen. For os er den speciel, fordi den er så personlig en ting i forhold til kokkefaget. Det er en slags tradition at have kokkejakken på. Den har jo set nogenlunde ens ud de seneste 100 år. Det er vores ansigt udadtil, som betegner, hvem vi er, og hvad vi laver. Og så er den behagelig, og det er vigtigt, da vi typisk har den på 14-16 timer om dagen. Vi har tre-fire jakker, vi kan skifte med, og så bliver det sendt til rens. Uniformen gør, at vi udstråler det samme image over for gæsterne. Og for mig er der også en mental ting over at skifte fra mit civile tøj til mit kokketøj og omvendt. Når man hænger jakken om aftenen, så går man hjem og er ikke længere på arbejde.”

Fitnessinstruktør i Fitness World

Josephine Balle, 21 år
“Når jeg er her, har jeg selvfølgelig træningstøj på. Det er indendørs fitnesssko, og så er det en trøje, jeg har fået udleveret af Fitness World. Enten en t-shirt, top eller cardigan. Reebok leverer det, så tøjet skifter, når de skifter sæson. Så det er rart, at man ikke selv skal ud og betale for tøj. Men det skal jo konstant vaskes. Nogle af trøjerne, jeg har, hvor der står fitnessinstruktør bag på, tror jeg, er med til at give en form for autoritet. Men tøjet gør også, at kunderne kan genkende os, og det indbyder til, at kunderne tager kontakt.”