Lysende planter i den mørke nat

Værket “Plant et lys” er skabt med brug af interaktivt lys i stor scala. Det er en bemærkelsesværdig installation i Væksthuset i Botanisk Have, og er en lysende hyldest til naturens mangfoldighed. Det skal ses som et billede på, hvordan livet konstant udfolder og udvikler sig i naturen. Fødsel og død, vækst, forandringer og forvandlinger. 

 

Ved at plante lys skaber vi sammen en lysende skulptur, der kan ses og opleves fra nær og fjern i byen. Det er smukt og poetisk, og er en fantastisk appetitvækker på den store finale for kulturhovedstadsåret 9. december. Rebecca Matthews, adm. direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017

Installationen i Væksthuset skal minde os om, at vi konstant interagerer med naturen, og at vi kan bruge det samspil til noget positivt. Man kan tænde et lys og blive mindet om, at vi mennesker skal forsøge at redde bare en del af naturens fantastiske mangfoldighed inden det er for sent.

Installationen er interaktiv og styret fra Botanisk Have ved hjælp af en lysende søjle. Besøgende kan på den måde selv være med til at plante lys, se det brede sig og oplive og oplyse hver enkelt celle i Tropehuset.

Inde i Væksthusene er der også en lydinstallation, der bidrager til publikums oplevelse af de forskellige klimazoner ved at gengive naturlige lyde fra dyrelivet i de respektive områder.

Fra tårnet i Tropehuset kan man komme helt tæt på lyset under Tropehusets tag og se, hvordan bladene på palmerne ændrer farve og karakter, når lyset skifter.

Vilde og psykedeliske farver kommer frem på planterne, og væksthuset forvandler sig for et kort øjeblik fra et lille stykke subtropisk regnskov til en futuristisk avantgarde kunstinstallation.

På bænken ved dammen kan man opleve, hvordan åkanderne og de små piratfisk skifter farve i takt med lysinstallationen.

Dammen i Tropehuset ser markant anderledes ud, når den er badet i et hav af lys. Her kan man sætte sig og sanse lydene, lyset og planterne.

Væksthusenes materialegård står smukt med det røde væksthus i baggrunden.

Biologistuderne Emil Bjerre Jørgensen har studiejob som guide i væksthusene. Her demonstrer han en “fødsel” i Plant et liv installationen med Aarhus by night i baggrunden.

Emil og installationen, der forandrer væksthuset og et lille stykke af Botanisk Have til et klip fra et Blade Runner univers.

Det er både parken, Væksthuset og planterne, der får et helt andet udtryk i spændingsfeltet mellem mørket og lyset.

Lyssøjlen i Botanisk Have, hvor man kan interagere med værket og “plante et liv”.

Taget på Væksthuset. Her kan man tydeligt se “cellerne”, firkanterne i væksthusets glas, og hvordan de har forskellige farver.

Et grønt monster fra det ydre rum er landet i Botanisk Have med en lysende glorie under sig.


Væksthuset og lyskeglen, hvor man kan påvirke lysets skiften.

 

Fakta om Plant et lys

  • Installationen Plant et lys er opstillet på plænen mellem Væksthusene og Møllen i Botanisk Have.
  • Den kan opleves kl. 17-22 i perioden 1. november til og med 9. december, og slutdatoen er med til at markere den officielle afslutning af kulturhovedstadsåret.
  • Besøgende kan interagere med værket ved at røre ved en stor lysende boks, der står nogle meter fra selve væksthuset. Rører man ved boksen, kan man se hvordan et liv af lys fødes og breder sig til Tropehusets celler.
  • Der er også mulighed for rundvisning, hvor en medarbejder fortæller om lysinstallationen. Rundvisningen varer 45 min. og er både for børn og voksne.