Friheden i Skovbrynet

På 112. år har Tivoli Friheden adresse på Skovbrynet i Aarhus. Den naturskønne plet danner fortsat ramme om socialt samvær, men meget har forandret sig gennem årene. Det at drive en forlystelsespark handler i dag langt fra kun om store rutsjebaner og om lyserød candyfloss.

I mere end elleve årtier har Skovbrynet i Aarhus dannet ramme om et sted, hvor aarhusianere og andre besøgende har kunnet være sammen med hinanden. Selvom der er strømmet mange mængder vand gennem åen siden Tivoli Frihedens spæde start med anlæggelsen af Restaurant Terrassen i 1904, værner parken i Aarhus stadigvæk om at være et samlingssted. Restaurant Terrassen, der står som opført, er fortsat et varemærke for forlystelsesparken i Skovbrynet.

En park, der er udfordret på en samtid, hvor underholdningstilbuddene er mange, og hvor det hører sjældenhederne til, at vi er sammen med det enkelte formål at være sammen.

friheden-i-skovbrynet5

Adressen uforandret
Med 80.000 kvadratmeter at boltre sig på er det ikke pladsen, der sætter begrænsninger for udfoldelsesmulighederne i forlystelsesparken Tivoli Friheden. Parken har til huse i det grønne område nær Marselisborgskov i Aarhus C, og på lige netop det punkt er der intet nyt under solen.

Allerede siden slutningen af 1800-tallet besøgte de aarhusianske borgere Skovbrynet, som var en attraktiv udflugtsdestination. Dengang var Aarhus mindre, og Skovbrynet lå derfor meget langt udenfor bykanten. En udflugt til Friheden blev derfor forbundet med at køre udenfor lands lov og ret. Man kørte simpelthen ud i friheden. Navnet har hængt ved siden dengang, og selvom der har sneget sig et ”Tivoli” ind, omtales forlystelsesparken i daglig tale som oftest bare med ”Friheden” blandt byens borgere.

Den spæde start
Selve restauranten, også kendt som Restaurant Terrassen, markerer starten på Tivoli Friheden med grundlæggelse i 1904. Den gamle, fine hvide bygning står lige nøjagtigt som ved opførslen. Den er bevaringsværdig og fredet, og skal der så meget som et penselstrøg på de hvide murer, skal kommunen først give sin accept.

På glasset i ruderne på bygningen kan man sågar se inskriptioner, der stammer tilbage fra Tivoli Frihedens spæde år. Går man helt tæt på de kvadratiske, små glasruder, kan man se små hjerter med pile igennem, navne og datoer. Kærlighedserklæringerne er intet mindre end 100 år gamle.

friheden-i-skovbrynet6

Endnu uforløste potentialer
Det forpligter at drive en virksomhed med så mange år på bagen, og som de fleste har et kendskab til. Det er man klar over i Tivoli Friheden A/S:

”Vi er en del af et kulturtilbud, som er vigtigt for en by som Aarhus,” siger direktøren, Henrik Ragborg Olesen.

Et kulturtilbud, som flere lægger vejen forbi. Sidste år havde parken 425.000 gæster. Til sammenligning havde Tivoli i København over fire millioner besøgende. Direktøren tror derfor på, at der stadig er uforløste potentialer i forlystelsesparken:

”Jeg tror, der er et kæmpe potentiale for at gøre det meget bedre. Der er så mange mennesker og så mange muligheder i den her by. Det er egentlig kun vores dygtighed eller mangel på samme, der sætter begrænsninger,” forklarer han og fortsætter:

”Vi ved alle sammen, at oplevelsesøkonomien er i vækst. Folk vil gerne underholdes, men de har også høje krav til, hvad de vil underholdes af.”

friheden-i-skovbrynet3

Historien om Hermans
Et skridt på vejen til at udnytte potentialet har været og er fortsat Fed Fredag. Et arrangement, som dækker over en række koncerter fredag efter fredag i højsæsonen med forskellige typer af kunstnere.

”Vi har stor succes med at lave nogle andre ting end at konkurrere udelukkende på forlystelsesfronten,” fortæller Henrik Ragborg Olesen

Senest har det betydet en satsning på erhvervssegmentet med afholdelse af blandt andet møder og generalforsamlinger i lokalerne i Hermans-bygningen fra 2012. En hvid bygning med trekantede vinduer fra gulv til loft, som er tro mod atmosfæren i den gamle park, selvom den er af nyere dato.

Da Hermans skulle bygges som erstatning for det gamle Tivoli Teater, fandt man til stor forundring en masse ældre spillemønter i den gamle sokkel. Det førte til en større undersøgelse af, hvor mønterne stammede fra. Det viste sig, at den daværende direktør, Leo Belli, og repræsentanter fra både kommunen og skattevæsenet var blevet enige om at begrave de enorme mængder af spillemønter i jorden under opførslen af Tivoli Teater.

Forklaringen var, at Leo Belli længe havde ønsket at gøre op med spillemønterne, fordi man alt for ofte fandt falske mønter i automaterne, hvilket skadede Frihedens indtjening. De 200.000 blev dog ikke gemt helt godt nok af vejen.

Den nye sal i Hermans-bygningen kan rumme 800 siddende på en tribune eller 1400 stående på gulvet.

friheden-i-skovbrynet7

Konkurrenter i mange afskygninger
Hvor det tidligere var dalende besøgstal og røde tal på bundlinjen, der gav anledning til spekulationer om Tivoli Frihedens overlevelsesmuligheder, er det i dag også de mange, til tider, udefinerede konkurrenter, man som underholdningsudbyder skal tage i betragtning.

”Det handler om kampen om folks fritid,” siger Henrik Ragborg Olesen og uddyber:

”Folk kan blive underholdt på så utrolig mange måder nu om dage. Der, hvor vi kommer ind i billedet, er, at vi kan skabe en unik ramme for socialt samvær.”

Undersøgelser, foretaget af Tivoli Friheden selv, viser, at et besøg i parken i gennemsnit varer mellem fem og syv timer. Herudaf bruges blot 20 minutter på at prøve forlystelser.

”Vi tror på, at det er en eftertragtet vare rent faktisk at være sammen i en tid, hvor rigtig meget foregår i selskab med den digitale verden, og hvor man ikke er rigtigt sammen, selvom man fysisk er sammen. Vi tror på, at mennesker stadig har brug for at være sammen,” fortæller Henrik Ragborg Olesen.

Selvom 112 år er gået, er der stadigvæk rig mulighed for socialt samvær i Skovbrynet.

friheden-i-skovbrynet8